ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Minister Krajniak predstavil ďalšie formy podpory. Ide o účinnú podporu v situácii, do ktorej sa firmy nedostali vlastnou vinou? – VIDEO

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spúšťa tri aktivity v rámci nového projektu na podporu zamestnanosti evidovaných nezamestnaných – „Pracuj, zmeň svoj život“. Vďaka týmto aktivitám pomôžeme približne 8 000 ľuďom nájsť si zamestnanie či rozbehnúť vlastné podnikanie. K dispozícii máme pre nich vyčlenených necelých 43 mil. eur.“ – zverejnil minister Milan Krajňák na tlačovej besede minulý týždeň.

„Vyhodnotili sme všetky projekty, ktoré tu fungovali od roku 2008 a vybrali sme tie, ktoré boli najúspešnejšie. To znamená, že majú najväčšiu pravdepodobnosť, že si uchádzač udrží pracovné miesto, resp. bude podnikať, aj po skončení poskytovania finančného príspevku,“ – povedal minister Krajniak.

Ale od marca 2020 v krajine ale máme problém, ktorý s obdobím posledných 12 rokov nemá nič spoločné. Ministerstvo chce podporiť začínajúcich podnikateľov čiastkou nižšou, ako sú povinné odvody. A to v čase, kedy majú vážne problémy prežiť firmy aj s desať ročnou a dlhšou tradíciou v podnikaní. V čom asi majú začať podnikať noví nádejní „podnikatelia“? Nechce sa ministerstvo na dva roky „len zbaviť“ ľudí, ktorí náročnosť podnikania neodhadnú a ulakomia sa na niečo viac ako 5000 Eur? A nebude problémom následný problém nepochybne mnohých poberateľov tohto príspevku o rok či dva?

Súčasná vláda došla do stavu, ktorý žiadna krajina nezažila a rovná sa stavu vojnovému. Podnikatelia sa stretajú s jedným obmedzením za druhým, ich investície strácajú hodnotu a obmedzenia ich blokujú nielen v tvorbe zisku, ale zarábaní aj na náklady a dlhodobé záväzky.

Mnohé firmy stále cez sito aj ten malej pomoci jednoducho prepadajú a dostávajú sa do vážnych ekonomických problémov. Tie, ktoré od marca žili z úspor alebo na dlh a spoliehali na jeseň a koniec roka majú problém väčší, ako pred letom. Opatrenia a obmedzenia vlády  nie sú tak veľké, aby podnikať nemohli, no vzhľadom na situáciu v krajine je otázne, či sa im podnikať teraz jednoducho oplatí.

Je teda vysoký predpoklad, že mnohé z firiem budú končiť na konci roka. A to vzhľadom na súčasný vývoj, bude stav infikovaných COVID-19 s najväčšou pravdepodobnosťou stále na vzostupe. Má minister Krajňák a vláda plán na toto obdobie?

Nech sa na problém pozeráme z akéhokoľvek pohľadu zdá sa, že iná podpora ako „helikoptérové peniaze“ v tomto stave väčšine firiem ale aj bežným občanom ktorým korona obmedzila príjmy, prežiť nepomôže. Slovensko je totiž príliš malým trhom a kúpna sila obyvateľov klesá. Aj bežný občan inak ani v minulosti neoplývajúci blahobytom, teraz šetrí ešte viac  a snaží sa platiť len najdôležitejšie záväzky.

Na záver si treba uvedomiť, že sa blíži čas, kedy množstvo ľudí bude musieť splácať odložené splátky úverov. Mnohí to finančne nezvládajú už teraz. Budú to o niekoľko mesiacov? Nepribudne ľudí bez strechy nad hlavou, ďalších exekúcií a osobných bankrotov?

Ministerstvo a vláda ako celok majú nepochybne snahu pomôcť. Otázkou zostáva, či je poskytovaná pomoc  účinná.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. tak ako píšete pán Majko.Smeráci rozkradli štát a pôjde to do kytek koncom roka.aj ja mám niekoľko známych čo si odložili splátky úveru.teraz budú platiť viac.a to nehovorím o iných platbách

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img