ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Pred 30 rokmi došlo k zjednoteniu Nemecka

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Za sociku sme úplne bežne cestovali do NDR – Nemeckej demokratickej republiky. Väčšina medzinárodných rýchlikov prechádzajúcich cez socialistické Československo začínala vo východnom Berlíne a cez Drážďany, Prahu, Brno, Bratislavu, Budapešť, Bukurešť smerovali až do hlavného mesta Bulharska Sofie.

Do SRN (Nemeckej spolkovej republiky) bolo cestovanie ťažšie. Na vycestovanie na západ bola potrebná tzv. „Vycestovacia doložka“, ktorú bolo možné pomerne zložito získať spolu s devízovým prísľubom vo výške 50 USD na osobu. Žiadatelia o vycestovanie na turistiku boli podrobení náročnému preverovaniu a nemohla vycestovať celá rodina, ale niektorý z blízkych príbuzných musel zostať v ČSSR.

Poznámka: Fotografie v reportáži pochádzajú z archívu autora a média Reporter24.sk. Boli vyhotovené počas niekoľkých samostatných návštev Berlína počas posledných viac ako 30 rokov. Všetky fotografie sú chránené autorským zákonom a bez písomného súhlasu autora ich nemožno použiť na ďalšie šírenie či publikovanie.

Hlavným symbolom Berlína bola,je  a vždy zostane Brandemburská brána. Počas socializmu k nej bol z východnej strany prístup zakázaný a to nielen protitankovými zátarasmi, ale aj hrubou oceľovou závorou.

 

A východonemecká Marka. Aj toto je symbol bývalej NDR. Hodnotou bola zlomkom západonemeckej meny, no po zjednotení boli Marky východným Nemcom za západné menené v pomere 1:1.

Zdroj: Archív autora

Na jeseň 1989 roku  revolúcia položila aj Berlínsky múr. Tento symbol rozdeleného Nemecka padol rovnako, ako Železná opona okolo ČSSR.

J.F.Kennedy pri návšteve Západného Berlína vyslovil historickú vetu: „Som Berlíňan“, aby podporil obyvateľov Západného Berlína obkoleseného múrom a izolovaného od okolitého sveta.

Som rád, že som sa v tejto historicky neopakovateľnej dobe mal možnosť osobne pozrieť do Berlína a zúčastniť sa na búraní Berlínskeho múru. Jeden osobne odrazený kúsok zaberá čestné miesto v štúdiovej  vitríne pri najcennejších pamiatkach z minulosti.

ámenieOd revolúcie v Nemecku uplynuli len mesiace a politici sa dohodli na spojení východnej časti Nemecka so západnou. Hlavné mesto SRN Bonn bolo zrušené a zjednotené Nemecko sa vrátilo k hlavnému mestu Berlin. Zjednotené Nemecko odvtedy používa jednotný názov Bundesrepublik Deutschland.

Berlínsky múr sa postupne stal chráneným exponátom dokumentujúcim časy Studenej vojny a rozdeleného Nemecka. Múr prechádzal mestom tak, že rozdelil ulice, námestia a dokonca aj domy, v ktorých jednoducho vymurovali nové priečky. Jedna izba teda bola vo východnej a druhá v západnej časti Nemecka.

Fragmenty múru, zväčša jeden samostatne stojaci segment sa dnes nachádzajú ako pamätníky na dobu rozdeleného Nemecka a Berlína v mnohých mestách sveta.

Cez Berlín prechádza vyznačená línia, na ktorej Berlínsky múr stál a tak sa dnes môžete postaviť jednou nohou do Východného a druhou do Západného Berlína. Pred niečo viac ako 30-tymi rokmi, toto možné nebolo. Každý, kto by sa múr pokúsil prekonať smerom na západ, by bol východonemeckými pohraničníkmi jednoducho zastrelený.

Pri pokusoch o útek na západ zahynuli stovky ľudí. Dnes ich pamätníky umiestnené neďaleko  Ríšskeho snemu pripomínajú hodnotu slobody  a demokracie pre každého z nás.

Pamiatka na obete, ktoré zahynuli pri pokuse utiecť z NDR cez Berlínsky múr za západ  do SRN.

Po povojnovom rozdelení Nemecka a Berlína na okupačné zóny – sektory, bol centrálnym bodom v ktorom sa zóny stretali  Checkpoint Charlie. Práve tu v minulosti dochádzalo k stretom tankov a prezentácii sily medzi Sovietskym zväzom a USA.

Dnes je práve na tomto mieste múzeum a historické vojenské stanovisko USA (Americký sektor), ktoré je vyhľadávaným miestom turistov z celého sveta.

 

Na Checkpoint Charlie je možné zakúpiť si odtlačenie niekoľkých pečiatok socialistického NDR do cestovného pasu.

Hlavným symbolom socialistického východného Berlína sa stala televízna veža a hodiny ukazujúce svetový čas  na Alexander platz.

V televíznej veži je vyhliadka a kaviareň, z ktorej je pri dobrej viditeľnosti možno pozorovať celý Berlín.

Neodmysliteľným symbolom starého, ale aj nového Nemecka je bakelitové auto Trabant. Trabant vo všetkých druhoch vyhotovenia je možné aj dnes vidieť kdekoľvek v Berlíne.

Každý turista – hlavne ten, ktorý nikdy socializmus a jeho absurdity nezažil, túži niečo zaujímavé si z Berlína priniesť. V ponuke je bohatý výber matriošiek, zimných baraníc, odznakov, plynových masiek, súčastí vojenskej výstroje a rovnošiat vojakov CCCP.

Keď turistovi stačí magnetka či pohľadnica, má výber z množstva moderných, ale hlavne tých z doby Studenej vojny. A práve o tie je medzi turistami najväčší záujem.

O históriu sa skutočne zaujímajúci jedinci majú dostatok možností zakúpiť si špeciálne mapy či fotografie zobrazujúce Berlínsky múr z výšky.

No a ak máte záujem o fotografiu pri Berlínskom múre, historickom označení ulice, či v metre, neváhajte! Práve tieto kúsky sú snáď vo všetkých filmoch (aj historických). Pod zemou, teda v metre totiž bol jediný legálny hraničný prechod z východného Berlína do západného pre peších.

 

Pre návštevníkov Berlína nemajúcich záujem o prezretie si pamätihodností a atrakcií osobne po svojich, sú k dispozícii klasické vyhliadkové autobusy.

No a žiaden návštevník Berlína určite nič nepokazí, keď si hlavne v zimných mesiacoch sadne na dobrú kávu alebo horúcu čokoládu do niektorej z kaviarní, ktorých je v Berlíne dostatok.

Poznámka: Fotografie v reportáži pochádzajú z archívu autora a média Reporter24.sk. Boli vyhotovené počas niekoľkých samostatných návštev Berlína počas posledných viac ako 30 rokov. Všetky fotografie sú chránené autorským zákonom a bez písomného súhlasu autora ich nemožno použiť na ďalšie šírenie či publikovanie.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img