ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Toxický HOAX na slovenskom Facebooku

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Facebookom sa hromadne šíri video s toxickým posolstvom. Pán, ktorý uvádza, že je anesteziológ hovorí, že vraj ľudia, ktorí doteraz zodpovedne nosili rúško a umývali si ruky, si svoje zdravie akurát zhoršili, pretože sa pripravili o budovanie prirodzenej imunity. V podstate vyzýva ľudí, aby sa nechali nakaziť koronavírusom, pretože on z toho mal len vyššiu teplotu. Cez osobnú skúsenosť zdravého človeka priživuje dojem, že rovnako si s vírusom poradia aj seniori a ľudia s pridruženými chorobami. Okrem toho spomína aj konšpirácie, že jediným cieľom opatrení je nastoliť nejakú autoritatívnu vládu.
Tu sú fakty:
-Prof. MUDr. Pavol Jarčuška, PhD. (infektológ) : Nosenie rúška nemá vplyv na imunitu, teda nezvyšuje riziko infekcie, taktiež považujem za nezmyselné aj tvrdenie, že nosením masky prichádza k slabšiemu okysličeniu tkanív a krvi. „Kyslík je ešte menší ako CO2, takže sa viete bez problémov nadýchnuť. Boli robené štúdie a nebolo potvrdené, že by to k tomu viedlo,“ hovorí Jarčuška. Samozrejme rúško je potrebné vymieňať si za nové, ak je poškodené, vlhké alebo špinavé. Pokiaľ ide o jednorazové rúško, tak naozaj treba dbať na to, že je len na jedno použitie.
-Tvrdenie o znížení imunity nosením rúška opomína fakt, že ľudia sa spravidla nepohybujú v sterilnom prostredí a že nasadením rúška okolo človeka nevznikne nepriechodná bublina. Ak netrávite väčšinu času zavretí v neustále dezinfikovanom prostredí, v bežnom živote budete naďalej prichádzať do kontaktu s veľkým množstvom mikróbov, z ktorých časť je neškodná a iné zas môžu byť choroboplodné. Imunitný systém zdravého človeka je na tieto stretnutia pripravený a vie na ne patrične reagovať. Imunita sa teda nosením rúška a dodržaním hygienických noriem NEOSLABUJE.
– Už dávnejšie sme v spolupráci s Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky a Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky uviedli, že ani vdychovanie vysokej koncentrácie oxidu uhličitého a nemá dopad na zdravie osoby. Vzhľadom na to, že bežne používané rúška nepriliehajú k tvári nepriedušne, nevzniká v oblasti zakrytej rúškom vysoká koncentrácia CO2, ktorá by mohla mať negatívny dopad na zdravie.
Tvárové rúško je potrebné vymieňať za nové, ak je poškodené, vlhké alebo špinavé. Jednorazové rúška nie sú určené na opätovné používanie.
Na nosenie rúšok je potrebné nazerať ako na jeden z dôležitých nástrojov, ktorý nás chráni, a ktorým prispievame k zamedzeniu šírenia ochorenia COVID-19. Pandémia ochorenia COVID-19 stále trvá, preto je dôležité správať sa zodpovedne voči sebe a okoliu a rešpektovať aktuálne platné opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR.
V tejto súvislosti rovnako pripomíname základnú zásadu ROR: Rúško-odstup-ruky/dezinfekcia. Ide o základnú a veľmi účinnú prevenciu, ktorou dokážeme seba a svoje okolie efektívne chrániť, a ktorými prispievame k zamedzeniu šírenia ochorenia COVID-19. Rúška zabraňujú, aby človek, ktorý je potenciálne nakazený, šíril vírus ďalej do okolia. Prenosu ochorenia bránime rovnako dostatočným sociálnym odstupom i častým a dôkladným umývaním rúk.
AKTUALIZOVANÉ – Včera v poobedných hodinách Facebook video zmazal! Ďakujeme.
zdroj: Polícia SR

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img