ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Hazard môžu mestá a obce zakázať na svojom území bez petície

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
PODARILO SA, OBMEDZUJEME HAZARD

Strana Za ľudí mala vo svojom programe obmedzenie hazardu a svoj sľub sme voličom splnili. Iniciátorom a predkladateľom novely bol poslanec strany Za ľudí

Marek Hattas – primátor Nitry

.

„Som nesmierne rád, že vraciame mestám a obciam kompetenciu zakázať tvrdý hazard na ich území aj bez nutnosti petície. Práve petície robili v posledných rokoch problémy pri zakázaní hazardu vo viacerých mestách, stačí spomenúť napríklad problémy v Bratislave či v Nitre. Je to naozaj veľký krok pre samosprávy a ja verím, že sa nájde oveľa viac starostov a primátorov, ktorí sa rozhodnú obmedziť či úplne zakázať hazard na svojom území,“ povedal Marek Hattas, poslanec strany Za ľudí.
Čo sa v zákone zmenilo:
  •  Nie je potrebná petícia občanov proti hazardu, samosprávy môžu rozhodovať cez všobecne záväzné nariadenia.
  •  Zakazuje sa umiestňovanie herní na vodorovnú vzdialenosť menej ako 500 metrov od školy, školského zariadenia, zariadenia sociálnych služieb, zariadenia pre liečbu nelátkových závislostí a ubytovne mládeže, ak to stanoví obec všeobecným záväzným zariadením.
  •  Zakazuje sa hranie kurzových stávok pre hráčov registrovaných v registri vylúčených osôb. Zákaz sa bude vzťahovať na hráčov hrajúcich v prevádzkach s kurzovými stávkami, ako aj na hráčov hrajúcich na samoobslužných stávkových termináloch.
  •  Posilňuje sa kompetencia zamestnancov Úradu pre reguláciu hazardných hier pri výkone dozoru a zvýši sa efektivita výkonu ich činnosti.
  •  Umožňuje sa uzavrieť kasíno, herňu, prevádzku alebo iný priestor, v ktorom sa prevádzkujú hazardné hry, ak je podozrenie, že sa hazardné hry prevádzkujú v rozpore s týmto zákonom a ak sa technické zariadenia, prostredníctvom ktorých sa prevádzkujú hazardné hry, nedajú zaistiť.
Novela zákona podporilo až 121 poslancov. Pri hlasovaní o zákone sa zdržalo až 12 poslancov za stranu Smeru. Práve vláda Smeru zaviedla v minulosti podmienku petície, čo znemožňovalo mestám a obciam hazard účinne obmedzovať.
Vysokú podporu naprieč politickým spektrom ocenila aj predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí, poslankyňa Jana Žitňanská, ktorá sa tejto problematike aktívne venuje už niekoľko rokov.
„Schválenie tejto novely zákona považujem čiastočne aj za osobnú satisfakciu, pretože som tu stála už pred deviatimi rokmi a bola som jednou z predkladateliek podobné zákona, ktorý umožňoval samosprávam na základe VZN rozhodnúť o tom, či chcú mať na svojom území hazard. Žiaľ, po páde vlády Ivety Radičovej sa to nepodarilo naplniť, pretože strana Smer, ktorá bola následne pri moci to veľmi rýchlo zmenila ako aj ďalšie ustanovenia, ktoré sme my presadili do zákona o hazarde. Hazard prináša množstvo negatívnych javov pre štát a pre spoločnosť ako takú a práve tieto negatívne javy sme si mohli za posledných deväť rokov odpustiť, ak by strana Smer do toho nevstúpila a ak by nezaviedol najskôr referendum a potom petície, aby mohla samospráva prijať VZN,“ uviedla Žitňanská.
„Mimoriadne sa teším aj z toho, že herne už nebudú môcť byť v blízkosti zariadení sociálnych služieb, pretože ide o zraniteľnú skupinu ľudí. Verím, že tak ako sme dnes nastavili zákon pomôže nielen jednotlivcom a ich rodinám, ale i celej spoločnosti.“ dodala poslankyňa Žitňanská.
zdroj: Za ľudí, Fb, foto: Marek Hattas – primátor Nitry

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Herne v Seredi sú obsadené gadžma a romskov komunitov. Peniaze ktoré míňajú sú z drogového obchodu. Hlavná vec že mesto má dane a samozrejme štát. Treba to zlikvidovať na celom Slovensku. Jednoducho štát podporuje zločincov.

  2. No to som naozaj zvedavý, či sereďský výkvet, náš poslanecký zbor, využije tento zákon a príjme adekvátne VZN. Niekedy mám pocit že páni poslanci by za poldeci schválili herňu aj v jasliach.

  3. Nik Vám tam nekáže chodiť… Tie peniaze z drogového obchodu míňajú aj v potravinách, obchodoch, na čerpacích staniciach atď……. A ver tomu, že nechodia tam LEN gadžmovia !!! By si bol prekvapení, akí páni podnikatelia tam chodia, ktorí sa prídu nachvíľku odreagovať. Vôbec nesúhlasím, aby to zatvorili. Čašníci, čašníčky, krupiéri, krupiérky prídu o prácu a taktiež majú svoje rodinky 🤗.

  4. Netreba zabudnúť ,ze je to podnikanie ako kazde ine a hlavne ovela viac pod kontrolou štátu. Ak nepoznas pozadie ,ako funguje herna ,čomusi spĺňať ,ako ju kontrolujú ,,nevysvetlim Ti to. Principiálne tychto ludi anonimizujeme . Budu hrat online ,budu hrat doma ,v robote na poníkoch . Alebo budu cestovať ,kde to nie je zakázané.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img