ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Slovensko sprísni opatrenia, Ústredný krízový štáb navrhol vyhlásiť núdzový stav – AKTUALIZOVANÉ

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MZ SR |MM|  Dôvodom je zhoršujúca sa epidemiologická situácia na Slovensku.

  • Zakázané budú všetky hromadné podujatia s výnimkou obradov svadby, pohrebu a krstu, zasadnutí orgánov verejnej moci a podujatí, kde budú mať všetci negatívny test.
  • Reštaurácie a iné prevádzky verejného stravovania budú môcť byť otvorené len v čase od 6:00 do 22:00, a to len tie, v ktorých sa sedí.
  • V obchodoch a obchodných domoch sa obmedzí počet zákazníkov podľa plochy.
  • Školáci od druhého stupňa základnej školy vyššie budú mať naďalej povinnosť nosiť rúška.

Opatrenia dnes navrhol prijať Ústredný krízový štáb. Platiť by mali od 1. októbra.

  • Pre prvý stupeň základnej budú rúška vysoko odporúčané. V exteriéri budú rúška povinné v prípade, že sa človek od cudzích ľudí nachádza na vzdialenosť menšiu ako dva metre.
  • V obchodoch a obchodných domoch budú naďalej povinné rúška, dezinfekcia rúk a budú platiť dvojmetrové odstupy. Plus bude obmedzený počet zákazníkov podľa veľkosti prevádzky – jeden zákazník na plochu 10 metrov štvorcových. Opatrenia by mali kontrolovať zamestnanci obchodu či obchodného domu pri vstupe.
Ústredný krízový štáb tiež požiada vládu, aby vyhlásila núdzový stav na Slovensku. Ten by mal platiť všeobecne, nielen na oblasť zdravotníctva ako počas prvej vlny. Zaoberať sa tým bude vláda v stredu.
Rakúsko a Maďarsko ostanú naďalej medzi menej rizikovými krajinami vzhľadom na to, že aj na Slovensku sa zhoršila epidemiologická situácia.
Podrobnosti uvedieme neskôr.
– – –
AKTUALIZOVANÉ – MZ SR – doplnenie k jednotlivým bodom
HROMADNÉ PODUJATIA
Zakázané budú športové, kultúrne, spoločenské, firemné, cirkevné a iné hromadné podujatia. Výnimkou budú obrady svadieb, pohrebov a krstov a zasadnutí orgánov verejnej moci. Výnimka sa bude vzťahovať aj na podujatia, kde budú mať všetci účastníci negatívny PCR test na COVID-19 nie starší ako 12 hodín. Organizátor bude povinný nahlásiť konanie takéhoto podujatia na regionálny úrad verejného zdravotníctva 48 hodín predtým.
O povolenom počte ľudí na obradoch sa ešte nerozhodlo. Svadobné oslavy, kary a hostiny po krste však budú zakázané. Ústredný krízový štáb tiež odporučil, aby ľudia preložili aj svoje súkromné rodinné oslavy na vhodnejšiu dobu. Športové tréningy povolené budú.
REŠTAURÁCIE
Reštaurácie, bary a iné prevádzky verejného stravovania budú môcť byť otvorené len v čase od 6:00 do 22:00, a to len tie, v ktorých sa sedí. Rozvoz jedla a výdaj cez okienko nebude časovo obmedzený. V reštauráciách budú rúška naďalej povinné okrem času konzumácie jedla a nápojov.
OBCHODY
V obchodoch a obchodných domoch budú naďalej povinné rúška a dezinfekcia rúk, dodržiavať sa musia dvojmetrové odstupy. Obmedzený bude počet zákazníkov podľa veľkosti prevádzky – jeden zákazník na plochu 10 metrov štvorcových. Opatrenia by mali kontrolovať zamestnanci obchodu či obchodného domu.
RÚŠKA
Školáci od druhého stupňa základnej školy vyššie budú mať naďalej povinnosť nosiť rúška. Pre prvý stupeň základnej budú rúška dôrazne odporúčané. V exteriéri budú rúška povinné v prípade, že sa človek od ľudí mimo spoločnej domácnosti nachádza na vzdialenosť menšiu ako dva metre.
NÚDZOVÝ STAV
Ústredný krízový štáb tiež požiada vládu, aby vyhlásila núdzový stav na Slovensku. Ten by mal platiť všeobecne, nielen na oblasť zdravotníctva ako počas prvej vlny. Zaoberať sa tým bude vláda v stredu.
RIZIKOVÉ KRAJINY
Rakúsko a Maďarsko ostanú naďalej medzi menej rizikovými krajinami vzhľadom na to, že aj na Slovensku sa zhoršila epidemiologická situácia a máme porovnateľné problémy ako susedné štáty.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. No samozrejme , ako vždy . Treba otvoriť hranice a domácich budú zase obmedzovať a buzerovať . Už skončite z touto maškarádou. Pán premiér a čo rúška na svadbe , ste zabudol? Alebo vodu káže a víno pije ??

  2. Co sem pletiete Matovica, vy, presne vy nadomnou ste na vine, vy, siritelia hoaxov a bludov, spamatate sa asi az vtedy, ked to zasiahne vas alebo vasich blizkych

  3. Aký hoax bludov ? Nebol snáď premiér na svadbe bez rúška ? Každý si môže svoj názor na coronu spraviť aj sám , nemusíš mu to ty prikazovať. Ak sa bojíš zalez niekam .

  4. Super..
    Ale nechcem tu vidieť žiadneho Rumuna, Ukrajina, Moldavca, Bulhara a iných „turistov za prácou“.
    O chvíľu nás budú je*ať za to, že pôjdem za prácou do iného okresu a háveď sa tu bude pelešiť korona nekorona..

  5. Vláda to nezvláda. Dovolenky v lete krížom krážom, a teraz robia poplach. Neskoro vážení. Neskoro. Doje*ali ste to vašou nečinnosťou.

  6. Bolo by zaujímavé sa raz dozvedieť skutočné štatistiky o počtoch mrtvých, skutočne nakazených koronavírusom a najmä koľko je takých, ktorí majú aj nejaké príznaky. Bo fakt je už choré, ak niekto zastavuje pomaly život v krajine kvôli niekoľkým desiatkam – ak vôbec, zomreli na Covid 19. Panuje móda, že stačí vypadnúť z okna a do úmrtného listu napíšu Covid 19. No aj napriek korone sme najzdravším národom na svete. Nemáme onkologických pacientov, diabetikov, kardiakov, dialitických pacientov, čakateľov na transplantácie, vážnych reumatolologických a pohybovo postihnutých pacientov, proste len pár tisíc ľudí má pozitívne testy na Covid 19. To je fantastický úspech. A nech si niekto tvrdí, čo chce, iných pacientov nemáme. Lebo v jednom mal Kotleba pravdu, na nijakú inú chorobu ani skupinu pacientov sa nevydrbalo toľko peňazí, čo teraz pri korone. Investovať toľko peňazí do prevencie chorôb, tak mnoho onkologických pacientov mohlo byť podchytených v začiatočných štádiach a dnes by žili. Ale nie, v 1. vlne sa spravilo čo? No vypratali sa špitály, nikto nič nerobil, lebo sa čakali návaly koroňákov. Ktoré samozrejme nikdy neprišli. Gratulujem k novodobej debilite. Dúfam, že Matelko bude verry happy keď zas vyhlásia núdzový stav a bude môcť dirigovať. Jóóój, to bude statusov na facebooku. Možno si aj niečo iné od radosti odfotí než jeho fusakle. Ešte, že nás Babiš zastúpil na rokovaniach s V4. Medzinárodná blamáž. Načo vítali aj s Čaputovou Zelenského? To je jej povinnosť, nie Matelkova. Ten sa má starať o republiku a nie len na facebooku. OVečky Matovičove, ktoré ste nám toto nešťastie volili, prosím napíšte vášmu premiérovi, že sa má konečne začať starať o krajinu a nie len riešiť pi.oviny ako čo a kedy zakázať. Už by mu tí jeho super odborníci mohli vysvetliť, že aj keď ľuďom dýchať zakáže, tak vírus ako taký tu ostane. Bohužiaľ. Ľudia si nato budú musieť zvyknúť ako na chrípku, alergie a všetko ostatné, čo nás v prírode obklopuje.

  7. Kazdy kto bol a je na svadbe, je bez ruska ked zere, pije a foti sa. A pre Vlado, naopak, mrtvych na covid je daleko viac, je snaha to co najviac tutlat, aby sme mali lepsie statistiky v mortalite. Zarataju iba toho, co zomrel v nemocnici na pristrojoch a pitvu ho tyzden, len aby dokazali, ze nezomrel na covid. A ty si nadalej pocuvaj s otvorenu papulu Kotlebu a podobnych odbornikov

  8. Vlado, kedy naposledy chrípka alebo iná choroba paralizovala zdravotnícky systém tak jak sa to stalo na jar v Taliansku, Francúzsku alebo USA?…alebo si myslíš, že sa to nestalo? že je to hoax? že tam tie návaly pacientov nemali…že Francúzi napríklad prevážali chorých do Nemecka alebo Česka, lebo sa im ich nechcelo ošetrovať vo Francuzsku?.jak si tú jar vysvetluješ?….v ČR sa za september zvýšil počet pacientov v nemocniciach 7 krát a to ešte jeseň/zima ani poriadne nezačala….opatrenia sa sprísňujú v celej európe, myslíš že všade to riadi ten Matelko?…budeme si na coronu samozrejme musieť zvyknúť, no ešte o nej vieme strašne málo – hlavne o dlhodobých následkoch, 40% ludí ktorí sa vyliečili májú aj po mesiacoch od prekonania nejaké problémy – pluca, srdce, čuch….

  9. Pozitívne testovaný,neznamená,že je nakazený a nemoc šíri dalej,to pred pár dňami povedali odborníci na TA3..podľa štatistiky..

  10. Ratafak plachta 29. septembra 2020, 7:52.povedz mi kedy si išiel s chrípkou do špitalu ležať. lekar ťa poslal domov sa vypotiť,a povedali Ti že liečenie chripky trvá s lekárom 7 dní a bez lekára týždeň

  11. Bohuš, ale veď to sa snažím vysvetliť, že Covid nie je chrípka..Ak by si nemohol dýchať , tak ťa lekár určite nepošle domov to vyležať..na chrípkovu sezónu nepotrebuješ stovky alebo tisíce plucnych ventilátorov, nekolabuje ti zdravotnictvo, lekári nemusia rozhodovať koho na tie prístroj nápoja a koho bohužiaľ nie, prípadne koho prevezú do iného kraja/krajiny tak ako sa to na jar dialo v Taliansku, Španielsku atď…

  12. Bohuš, ale veď preto sa prijímajú opatrenia aby to nedopadlo tak jak v tých južných krajinách kde sa na jar opatrenia nepríjimali….nechať to tu tak rozbehnúť jak to bolo na jar v Taliansku, tak to naše podfinancované zdravotníctvo položí….

  13. Za 5-6 tyzdnov, ked zautoci prva chripka, to nase zdrav. neustoji. Dostanu strach aj ti, ktori dnes neveria na covid, ale s prvym kaslikom sa priposeru a pobezia zobrat o pomoc.

  14. pre Jozef 30. septembra 2020, 7:01
    My sa neobávame. To skôr Matelkove ovečky začnú zas vykupovať obchody a nezabudnite na savo a sanytol. A potom si večer sadnete pred markízu a s hrôzou budete počúvať vášho sprievodcu apokalypsou, že koľko rekordov sme zas v korone zlomili. Mimochodom, aj si dal niekto námahu zistiť, načo ten dotyčný v Galante skutočne zomrel? Či každý kto teraz zomrie, automaticky umre na koronu?

  15. Tiež by ma zaujimalo ako sa klasifikuje úmrtie u človeka, u ktorého bol potvrdený COVID 19. Skúma sa vplyv toho vírusu na úmrtí alebo stačí, že ho dotyčný mal?
    Už som to tu raz písal, ale zopakujem to. Istá hovorkyňa nemocnice raz zahlásila, že dotyčný zomrel na COVID a vykonaná pitva ešte preukáže prednú príčinu smrti. Sakra tak zomrel na COVID alebo nie?

  16. Ak ťažko chorý človek ,ochorie na covid pravdepodobnosť úmrtia je 100%. Pitva je zrejme zbytočná a nebezpečná.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img