ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Rezorty dopravy a životného prostredia chcú zabrániť ničeniu hniezd pri zatepľovaní budov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŽP SR |MM|  Rezorty životného prostredia a dopravy chcú zabrániť, aby pri zatepľovaní budov chránené vtáky prichádzali o svoje hniezda. Štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby SR Katarína Bruncková a štátny tajomník Ministerstva a životného prostredia SR Michal Kiča dnes upozornili, že projekty zamerané na renováciu či zatepľovanie sú často nešetrné k živočíchom, čím dochádza k usmrcovaniu zákonom chráneného vtáctva a netopierov, ako aj k trvalej strate hniezdisk a úkrytov. Kvôli tomu chcú presadiť novelizáciu vykonávacieho predpisu  k stavebnému zákonu.

Predstavitelia rezortov plánujú dosiahnuť takú zmenu, aby stavebník pri zatepľovaní bol povinný  zachrániť hniezda chránených živočíchov na fasádach. Tak by sa umožnilo chráneným vtákom ukončenie hniezdenia a vyvedenia mláďat. Ak nie je možné ponechať pôvodné hniezdie dutiny na rekonštruovanej fasáde, staviteľ bude povinný inštalovať náhradné hniezdo, ako sa to realizuje v prípade rekonštrukcie obytného domu na ulici Planét v mestskej časti – Ružinove.

Cieľom zmeny vykonávacieho predpisu je zamedziť usmrteniu tisícoch chránených živočíchov a vytvoriť vhodné podmienky spolužitia človeka a vtákov, či netopierov  v urbanizovanej krajine.

V prvom rade, ak chceme zastaviť úbytok lastovičiek, belorítok, dážďovníkov alebo netopierov musíme im umožniť hniezdiť na miestach, ktoré si vybrali. Uvedomme si, že dažďovník tmavý či netopier uloví denne tisícky komárov. Ak im dovolíme hniezdiť v našej blízkosti, nebudeme potrebovať chémiu na likvidáciu komárov,“ zdôraznil štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča.

Štátna tajomníčka MDV SR Katarína Bruncková podčiarkla: „Vo vykonávacom predpise podmienky upravíme tak, aby sa na hniezda vzácnych živočíchov prihliadalo s rovnakou dôležitosťou, ako na iné aspekty technického riešenia pri zatepľovaní budov.

O živote dážďovníkov sa môžete viac dozvedieť z dokumentárneho filmu: Návrat dážďovníkov. Film vznikol vďaka podpore z projektu LIFE10 NAT/SK/079 Ochrana Dážďovníka tmavého a netopierov v budovách na Slovensku.

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. To je všetko pekné, že sa chráni príroda a živočíšstvo. Ale prečo sa majú hniezda a otvory robiť na zatepľovaných obytných domoch, keď to obyvateľov stálo nemalé peniaze a výlučky napr. netopierov, ktoré sú agresívne postupne zničia fasádu? Ale naproti tomu vlády odstránili maštale a iné priestory, čím zničili naše hospodárstvo a postavilo objekty tzv. zahraničnému investorovi, ktorý sa tu nabalí a zdúchne. A ty sprostý Slovák plať!

  2. pamatam sa na jedneho ministra v mastali, ktory buchal po stole, ten bol HZDS a ani ten mastale nezatvaral. Tak daj tu vladu, ktora odstranovala mastale, teda pokial nemyslis rozkulacovanie bolsevikom, ale ti odstranovali niekoho ineho.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img