ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Prvé sväté prijímanie v Pate

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Dnes sa konala v kostole Narodenia Panny Márie v Pate sviatosť Prvého svätého prijímania. Zúčastnilo sa ho 27 detí, navštevujúcich 3. ročník základnej školy z Paty, Dunajskej Stredy, Serede, Ivanky pri Dunaji a Pustých Sadov. Tento deň bol pre nich veľkým sviatkom a dôležitou zastávkou v ich kresťanskom živote, ale bola to aj významná udalosť v živote rodičov. V takýto čas sa napĺňajú kostoly nielen rodičmi, ale i starými a krstnými rodičmi a príbuznými, ktorí sa chcú podieľať na zážitku a radosti detí. Nebolo tomu inak ani v Pate.

Sviatočnú omšu celebroval a akt svätého prijímania vykonal správca farnosti v Pate Ladislav Kuna.

.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. V tejto katastrofálnej situácii,všetky deti bez rúžok(vyše 500 nakazdených),kto nesie zodpovednosť-farský úrad,alebo škola(katechéd p. VARGA

  2. Ľudia Vám fakt hrabe? Ideálny Komunitný prenos v priamom prenose! Z kostola na slávnostný obed v kruhu rodiny, v pondelok do prace, škôl a škôlok !! Super! Tu nepomôže nič len lokdown a Vám prídem poďakovať že skapem od hladu!! Kvôli Vašej nezodpovednosti opäť opatrenia.” Cirkev a ich ovečky idu príkladom. “ A ak sa nemýlim porušili ste jedno z božích …

  3. A,Vy ??? Vo všetkom s vami súhlasím.Myslim si,že to je tresný čin z nedbalosti! A pán duchovný Vy ste si to asi neuvedomil.Sklamal ste ma.

  4. pred rozdávaním svätého prijímania, posvätených chlebov, agapé si musí rozdávateľ dezinfikovať ruky. Pri prijímaní sa odporúča prednostne podávanie chleba na ruku. V prípade kontaktu rozdávateľa s ústami veriaceho, si musí rozdávateľ zakaždým vydezinfikovať ruky. Zároveň je potrebné nepoužívať obrady pitia z jednej nádoby (napr. pitie z kalicha viacerými osobami ako jednou, vrátane kňazov, diakonov a pod. Z kalicha môže piť vždy iba jedna osoba (napr. predsedajúci liturgii). Ale oni asi maju ochranu z hora. Som zvedavy co budu kecat ked niektore decko ochorie.

  5. K vyššie uvedeným komentárom, prečo by mal niesť zodpovednosť pán farár, každý účastník je hádam svojprávny a má sa chovať zodpovedne voči ostatným, tak prečo hádzať vinu na niekoho iného.

  6. Uz prestante s tou koronou. Uz celemu svetu sibe z toho. Bezna chripka zabije ovela viac ludi rocne,ako toto.Ale tomu sa nikto nevenoval. Je to uz davova psychoza. A kto ma ochoriet,ochorie a rusko nepomoze.

  7. Pre Matka.Farár ich mal upozorniť na povinnosť mať rúško.Tak,ako upozorní predavačka zákazníka a ak v predajni nájde kontrola zákazníka bez rúška,pokutu dostane majiteľ predajne,aj za toho zákazníka.A aj farár mal mať rúško!!!

  8. Ako viete, že to nepovedal a pri vstupe je dezinfekcia s pokynmi ako sa správať, koľko krát to ľuďom treba opakovať, kto má rozum a zodpovednosť voči ostatným riadi sa pokynmi a nemusí čakať na upozornenie od pána farára. Každopádne nebolo rozumné zverejňovať túto udalosť na tejto stránke, lebo presne diskutujúci hľadajú len chyby a podstata tejto sviatosti je v niečom inom. Nebojte sa nebude mať nikto žiadnu koronu, všetci sa navzájom stretaju v škole, v práci, v rodine.

  9. Pre anonym 27. septembra 2020, 13:08 – nerad sa miesam do niektorych diskusii, no napisali ste toto:

    „Každopádne nebolo rozumné zverejňovať túto udalosť na tejto stránke, lebo presne diskutujúci hľadajú len chyby a podstata tejto sviatosti je v niečom inom.“

    Napiste prosim, v com ma v suvislosti s predmetnou akciou problem SOL? Napiste prosim, ci na fotografiach je nieco retusovane, alebo „len“ dokumentuju stav a dej, ktory sa realcne odohral.

    Dakujem.

  10. Povinnosť nosiť rúško
    Platnosť nariadenia od: 14. septembra 2020, 18:00 hod
    Platnosť nariadenia do: 01. októbra 2020:

    Hlavný hygienik udeľuje výnimku v povinnosti nosiť rúško (alebo iné prostriedky, ktoré bránia šíreniu kvapôčiek do okolia) mimo svojho bydliska pre tieto skupiny ľudí:
    _fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania,
    _detí pristupujúcich k prvému svätému prijímaniu,
    _účinkujúcich pri nakrúcaní audiovizuálneho diela…atď….

  11. Treba sa trocha orientovať v živote, nebyť hysterický, veď existujú nejaké nariadenia, výnimky z nariadení…každý má internet a prístup k informáciám. Málokto má dnes patent na rozum.

  12. Veď to, každý sa orientuje podľa toho čo komu vyhovuje!!! všetci sa fotili a vybavené! žiadne porušenie! čakala som na takéto vysvetlenie! Ospravedlnenie od cirkevných hodnostárov neočakávam……
    Tu nejde o povinnosť ani nariadenie už to prosím pochopte, zodpovednosť voči ostatným Vám asi nič nehovorí, s vínimkou detí tie za to nemožu. Majú vo Vás krásne príklady…..

  13. samy debil v tejto diskusii. Az na par vynimiek. A ked bol Matovic na svadbe kde bolo 150 ludi a vsetci bez ruska, tam ste preco nepodavali podnety, tam vam to nevadilo? Ludia ste taky sproti, ze si nevidite dalej od nosa.

  14. Prosim Vas bola to mala spolocnost ludi, kostol bol poloprazdny, vacsina pritomnych len rodicia a najblizsia rodina deti, ludia ktori su bezne v kontakte aj bez tejto udalosti, deti dennodenne spolu v skole… Vacsia pravdepodobnost je ze sa nakazia v kauflande alebo Tescu… Robite zbytocne zle a okrem ineho nas pan farar je jeden uzasny clovek, vsetkych opatrení si boli pritomni vedomi tak to netreba hadzat na jedneho cloveka.

  15. Pán Majko, chcela by som vidieť súhlas osob na zverejnených fotografiách. Ja som nedávala nikomu a predsa som na fotografiách .

  16. Pre: Kde je ochrana osobných údajov ? 27. septembra 2020, 20:41

    Idete na spoločensko-cirkevnú-verejnú-kvázi hromadnú akciu, kde je predpoklad, že sa bude robiť video alebo foto záznam a ste prekvapená, že sa tam vidíte? To snáď nemyslíte vážne 🙂
    Mali ste teda radšej doma klepať šnicle a nikto by vás nevidel na fotkách.

  17. Vy všetci debili,čo tu vypisujete o porušení hygienických predpisov ste videli dnes v televízii KOTLEBU bez ruška a redaktor mu povedal ,že neporušil žiadny predpis okrem etiky.Osobne som sa zučastnil tohto prijímania,pánovi farárovi KUNOVI patrí velká vdaka za prístup k deťom a organizáciu tohto podujatia,detičky po rokoch budu spomínať na tento zážitok zo svojho života a nie na vaše debilne ruška…

  18. Ty si okolo kostola ani neletel, taketo vyjadrovanie by si nikto z miništrantov nedovolil tak neurazaj ludi a nerob zbytočne hriech…

  19. Rúška sú povinné na hromadných akciách. Basta!! Ich nepoužívanie je obyčajná arogancia a sebectvo!Ľudia bez rusok, ohrozili ste deti a ostatných!Co vás oprávňuje namyslat si, že ste niekto viac alebo neviem ako dôležitý, že ste si rúška nedali!? Hanba vám, každý za seba ma mat rozum! Asi ste len Kotlebovske ovce.Klobuk dole pred tými, ktorí rúška mali, že myslia aj na inych!

  20. Kde je ochrana osobných údajov ? 27. septembra 2020, 20:41 – uz niekolko minut po napisani Vasho anonymneho prispevku som Vas vyzval, aby ste nas kontaktovali e-mailom. Neucinili ste tak z coho usudzujem, ze Vam je vsetko jasne.

    Po druhy raz nebudem brat ohlad na Vas pre Vasu neznalost zakladnej legislativy a nebudem sa venovat ani Vasmu anonymnemu primitivne ladenemu osocovaniu.

    Ak ste nedodrzali vseobecne zavazne nariadenia, nesnazte sa hladat vinu a vlastne konanie zakryvat utokmi na tych, ktori legislativu poznaju a respektuju.
    Dakujem za pochopenie.

  21. Aj táto diskusia okolo covid19 dokazuje akú hystériu vyvinul a udržiava štát cez svoje nástroje moci a ako jej veľká časť obyvateľov podľahla.
    Rád by som poznal číslo – počet úmrtí, ktorých príčinou bol len covid19. To by ste sa všetci čudovali!

  22. Niektorí nemali rúško, čo bola ích povinnosť mať ,ale na priek tomu p. kostolníčka rozdávala rúška tím čo ho nemali. Je tu príliš vaľa mudrlantov čo by rozdávali rozum ale ho samí nemajú, keď si sa bál tak si mal zostať doma a nemudrovať okolo toho!!! Bol to pekný zažitok hlavne pre tie prvoprímajuce deti. Ak má niekto ochorieť , tak je väčšia pravdepodobnosť že človek sa nakazí niekde inde než v kostole (v autobuse, vo vlaku či v obchode). Verím že sa to nestane v Patanskom kostole.

  23. Stačí sledovať aj iné médiá ako tie slovenské a ak ste „virolog“ len trochu inteligentný, dokážete si tieto údaje vyhľadať hádam aj sam. A logicky, čím viac nakazených, tým viac mŕtvych, viac ludi na umelej pľúcnej ventilácii. Viac nakazených zdravotníkov, zhoršenia zdrav. starostlivosť a aj viac úmrtí na akékoľvek ochorenia, tak použite ludia mozog !!! Koľko si myslíte, že naše zdravotníctvo ma prístrojov na umel.pluc.inhal.? Preto je na mieste max. ohladuplnost, stačí tak málo, dat si rusko, mať odstup. Najskôr sú vždy odporúčania. Inteligentní strasenie nepotrebujú!

  24. pan Majko, podla poctu fotografii ste bol na tuto slavnost pozvany ako fotograf, alebo ste potreboval zdokumentovat vsetkych ucastnikov 1. sv prijimania pre potreby RÚVZ?
    V poslednej dobe pozorujem jednu zaujimavu vec. Stretne sa niekde 10-30 ludi, ktori inak normalne funguju, pracuju, nakupuju…a vsetko je v poriadku. Akonahle vsak oslavuju, minimalne jeden sa stava zazracne pozitivny a predhodeny svorke, aby ho zozrala….ale nas by mala zrat skor hanba z toho, ako rychlo dokazeme vynasat súdy…..a idealne tie najvyššie

  25. Postreh 28. septembra 2020, 14:42 – skutocne uz par minut rozmyslam, ako reagovat. A to sa mi nestava…

    Skusim takto:

    Keby som chcel byt sprosty reagoval by som takto: Hej debil, v Pate som nebol niekolko tyzdnov, mozno mesiacov. Vymen dodavatela…

    Nie, nechcem byt sprosty a tak skusim inak: Chapem, ze obrazky sa pozeraju lahko a citany text je narocnejsi na vnimanie. Ak ale chcete skutocne reagovat, skuste si zistit aspon, na co konkretne sa reakcia vztahuje.

    No a na zaver: Stefan je profik a svoju pracu si odrobil presne tak, ako ju odrobit mal. Profesionalne, kvalitne a za dodrzania platnej legislativy.

    Ak sa niekomu nepaci sposob konania akcie, prosim obratte sa na organizatora, nie na noviny.

    No a pre autora na zaver: ak mate taky POSTREH s akym tu operujete a beriete si do ust moje meno, tak chodte opatrne po uliciach, lebo hrozi len nestastie…

  26. Nie, nie pan Majko, ine som myslel tou poznamkou. Citat viem, citat s porozumenim tiez, ak sa nejedna o niektore prispevky na diskusnych forach…tym nerozumiem, ale tak je to spravne 🙂
    PS: vsetkym, ucastnikom predmetneho 1.sv prijimania som chcel len odkazat, aby si touto diskusiou nenechali pokazit sviatocny okamih v ich živote.

  27. Postreh pre Miloš Majko 28. septembra 2020, 17:48 – problem je, ze ludia ako Vy kazia svojimi „diskusnymi“ prispevkami sviatocny okamih v ich zivote.

    A zaroven kazia deti. Uz napr. tym, ze ineho verejne osocuju a ked im je slusne vysvetlene, ze prestretlili, namiesto jednoducheho ospravedlnenia sa, pokracuju v blbych poznamkach.

    Mozno len vyhoda anonyma, mozno nevychovanost… V kazdom pripade ste to Vy, kto bude zit so svojim nekorektnym spravanim.

    A este ta osobka, ktora sa domaha ochrany osobnych udajov – ako inak anonymne…
    Komicke? Bolo by, keby to nebolo tragicke a – nad ramec zakona.

    Kludne by som mohol kyvnut rukou a neriesit. No ja tu vysadu anonyma nemam. Nepisem anonymne a kedze ludia ako Vy kludne napisu cokolvek o inom plne identifikovanom a jasne ze nepravom, musim sa branit. Teda tam, kde si myslim, ze to este ma aspon ako tak zmysel…

  28. Chcel by som poďakovať pánovi farárovi, pani katechetke, učiteľom a v neposlednom rade spevákom a hudobníkom. Vďaka Vám bol tento deň krasny, neopakovateľný, nezabudnutelny a jedinečný. Za všetok čas investovaný do deti nech vám to Pan Boh vráti tisícnasobne. Ešte treba poďakovať p. Hubinakovi za dokonale zachytenie tohto vyzneho dňa našich detí. Všetkým veľmi pekne ďakujeme ❤️

  29. Milý anonym a vy sa nehambíte chodiť do kostola ruky spínať?Nikto Vás tam nenúti chodiť a dajte pokoj nášmu PÁNOVI FARÁROVI my ho tu máme všetci radi a vážime si ho.Tak sa starajte sami o seba.S PÁNOM BOHOM

  30. Normálne ziram,človek ide na to do kostola ,aby udával? Vidím ,že veľa ľudí je už pomåtenych, už vám tie rúška uškodili na mozog, niektorí by si mali naštudovať osobnù ochranu ùdajov,

  31. Mi komunisti čo p. Boha veríme všetko čo potrebujeme máme, na cudzie nesaháme ale svoje si nedáme a kovidu sa nebojíme. Tak nám p.Boh pomáhaj.

  32. noo uz je to tu prvy covid19 z akcie a toho bude vela…. spevak z zboru ,,spieval a bez ruska jeho dcera odpadla v skole dnes od horucky a on ma pozitívni test

  33. Anonym ma zle info .žiadny spevák zo zboru není nakazený a už vôbec jeho dcéra neodpadla v škole .neviem odkiaľ Bereš také bludy .sa uvedom a netrep chujoviny.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img