ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Vyhlásenie Serényiho cisterny za národnú kultúrnu pamiatku oživí pastviny na Plešiveckej planine

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŽP SR |MM|  Ministerstvo životného prostredia a ministerstvo kultúry majú záujem o spoluprácu pri obnove jedinečnej technickej pamiatky, tzv. Serényiho cisterny v obci Plešivec na území Národného parku Slovenský kras. Túto snahu dnes na spoločnom stretnutí deklaroval štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča a generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva Ministerstva kultúry SR Radoslav Ragač. Zároveň obaja podporili myšlienku, aby majiteľ Serényiho cisterny odovzdal zástupcovi Krajského pamiatkového úradu Košice podnet na vyhlásenie objektu za národnú kultúrnu pamiatku.

Dlhodobo chátrajúca cisterna už roky neplní svoju pôvodnú úlohu, teda zadržiavanie vody, ktorá slúži na napájanie zvierat. Nefunkčnosť objektu v súčasnosti znemožňuje aj pasenie dobytku, hoci ide o vhodným spôsobom udržiavania chráneného biotopu a kultúrnej krajiny v treťom stupni ochrany prírody.

Rekonštrukcia nádrže je nevyhnutná pre úspešnú realizáciu projektu, zameraného na obnovu vzácnych suchomilných travinno-bylinných spoločenstiev, ktoré sú v súčasnosti ohrozené náletovými drevinami a inváznymi druhmi. Tento projekt uskutočňuje Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ).  Financovanie je zabezpečené zo zdrojov EÚ (75%), MŽP SR prispieva 20% a BROZ z vlastných zdrojov zabezpečuje zvyšných 5%.

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča zdôraznil: „Táto stavba je dôkazom toho, že sucho sužovalo región aj pred 100 rokmi, naši predkovia sa však s problémom vyrovnali veľmi efektívnym spôsobom. Našou povinnosťou je zachovanie pamiatky,  ako aj tradičných hospodárskych aktivít a prispieť k ochrane vzácnych biotopov.“

V roku 2020 sa na planine páslo 250 ks dobytka, avšak práve kvôli nefunkčnosti cisterny a nedostatku vody nebolo možné pastvu dlhodobo udržať. Envirorezort preto podporuje medzirezortnú spoluprácu s ministerstvom kultúry, pod ktoré spadajú aj technické pamiatky. Pre čerpanie prostriedkov na obnovu tohto diela z grantových schém treba cisternu vyhlásiť za národnú kultúrnu pamiatku.

Obnovu technických pamiatok chápe Ministerstvo kultúry SR ako jednu zo svojich priorít. Štátny tajomník rezortu Radoslav Kutaš verí, že zo Serényiho cisterny sa čoskoro stane národná kultúrna pamiatka: „Zároveň ma teší záujem ministerstva životného prostredia. Aj toto je príklad, že ochrana kultúrnych pamiatok je v záujme nielen ministerstva kultúry, ale má aj medzirezortný charakter,“  zdôraznil Kutaš.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Bol som pri tomto akte odovzdavania cisterny osobne a musim povedat, ze ma samotne viac ako 100 rokov stare dielo zaujalo.

    Dokladne som si presiel okolo celej nadrze a necakal som, ze takto domyselne, jednoduche, elenreticky nenarocne, no ucelne a dolezite dielo umoznujuce past dobytok aj v prostredi Plesiveckej planiny, je tu uz viac ako storocie.

    Predkov sme nemali hlupych, blbi sme my, ze sme umoznili jeho nicenie az do stavu, ktory je v sucasnosti.

    Verim, ze sa podari rekonstrukcia a funkcnost Serenyiho cisterny vrati na planinu moznost past stovky kusov dobytka.

    Toto su skutocne cesty, ako zabezpecit potraviny pre nas a nie len plany reci politikov pred volbami.

  2. Kiež by bolo viac takýchto nápadov a vrátila sa Slovensku sebestačnosť či už v poľnohospodárstve, pôdohospodárstve a iných sektoroch. Presne ako píšete Miloš. Naši dedkovia otcovia… Neboli sprostý to my sme lebo sme dovolili to co je teraz

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img