ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Brutálna noc v seredskom Koncentračnom tábore

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Múzeum holokaustu v Seredi /  Dnes si pripomíname 76. rokov od najbrutálnejšej noci v Koncentračnom tábore Sereď.
Dňa 23. septembra 1944 vyhnali, približne o desiatej večer, všetkých väzňov na appelplatz (foto). Dostali príkaz utekať. Príslušníci SS ich začali biť palicami a bičmi. Tí, ktorí nevládali boli bití intenzívnejšie. Týranie a vraždenie trvalo do tretej hodiny rannej nasledujúceho dňa. Táto noc dostala prívlastok „BARTOLOMEJSKÁ“.
Ráno naložili a odviezli nevládne telá. Bolo ich najmenej pätnásť. Podľa očitých svedkov, niektoré z nich pri nakladaní, ešte javili známky života. Okrem mŕtvych bolo približne tristo ranených. Hlavným aktérom Bartolomejskej noci bol zástupca veliteľa tábora František Knollmayer. Po vojne ho odsúdili na trest smrti obesením.
Podľa slov Naftali Fürsta, bývalého väzňa tábora: „Smutná a brutálna noc. Myslím, že je menej ako desať ľudí, ktorí sme tú noc prežili a ešte sme tu.“

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. kedy tu bude clanok o armade ktora ukoncila to cele trapenie a povypinali povestne plynove komory?ci nasrat na osloboditelov ktorych zahynulo najviac vo vojne?a nebyt tej armady zrejme zidovska prefikana komunita by bola uplne vykynozena a mozno aj slovania by boli len temou v ucebniciach nemeckeho dejepisu.
    ale to sa zrejme nehodi do slnieckarskej kaviarne.

  2. V Seredi nebol koncentračný tábor aby sme si rozumeli. A choďte už do prdele zo židovskými obetami lebo vo vojne zomierali všetci nie iba židia. Tých čo nás oslobodili zomrelo ďaleko viac ako tých nosatych.

  3. pre anonym,nosaty si to takto zelaju,aby sa vynasali do nebies,len oni boli utlacany ,vrazdeny,nikto iny netrpel ako oni,len oni maju narok na uznanie a hlavne na odskodnenie,bohuzial tato kasta je financne na vysokom levely a mozu zatlacit na vlady,jednotlivcov a mnohy su z nosatych bud posraty,alebo im lizu rite.

  4. Aj podľa počtu nenávisť ných príspevkov k obetiam holokaustu (pripomínam často ženám a deťom) len z dôvodu, že boli inej rasy a boli majetnejsi, je vidno, ako fašizmus a nepochopenie problému v mnohých z vás prežíva dodnes a o to viac je nutné pripomínať si jeho nebezpečenstvo. A tých, ktorým sa zdá, že by sme mali viac ospevovat osloboditela, sa pytam: koľko krát si bol za svoj život položiť veniec na hroby partizánov a ich rodín v Klaku a Ostrom Gruni Ty?? Z rozprávania mojej babičky si pamätám, ako sa pri oslobodzovani bratom Ivanom musela vytvoriť domobrana, aby chránili ženy pred znasilnovanim. Z úcty k pamiatke obetí a pozostalých vážte svoje komentáre, bohabojni seredania.

  5. Bolo by zaujímave napísať, koľko osôb židovského etnika sa zúčastnilo oslobodzovacích bojov Slovenska v Slovenskom národnom povstaní ?
    A ak tam neboli , kde boli ? a čo robili ?

  6. Pre: Len tak na okraj.. Milujem tieto otázky, ktorými sa sám vyfaulujes. SNP sa odohralo v lete 1944.Vtedy bola už väčšina židovského etnika vyhladena, alebo uväznena, alebo prenasledovana na uteku.

  7. Podľa teba si židia želali, aby sa holokaust udial. To je zvrátené tvrdenie. Pokiaľ by bol dotiahnuty do konca, žiadny židia by už neboli. Až takto hlúpo verite propagande, že si nevidíte na špičku nosa.

  8. Redakcii by som odporučil používať v názvoch menej bulvárne slová. Nebolo by vhodnejšie zameniť slova Brutálna noc napr.za slova Tragická noc a podobne? Viem ze čítanosť je dôležitá, ale vyhli by ste sa pritahovaniu nenavistnych statusov, pokiaľ by ste nevkladali už do názvu emocie burcujuce chytáty. Inak článok veľmi chválim a som rád, že nám pripomínate smutné dejiny nášho mesta. Tika sa nás to..

  9. Klasicka nosata propaganda.autorovi članku doporučujem naštudovať si históriu alebo prinajmenšom význam a rozdiel slov zberný a koncentračny.Už len čakám kedy miesto hnilých drevených barakov vyrastú pece a je vymalované.
    To nehovorím o tom ako sme za to my narodený 40rokov po vojne furt všetci vinný

  10. pre Anonym a Dušo : Najprv ako začnete písať, bude asi lepšie keď si prečítate na začiatku, kto je autorom textu aj nadpisu. Múzeum má túto správu zverejnenú aj na svojom profile na facebooku, sledujem ich a tu som to čítala. Viac nemám k tomu čo dodať. Pekný deň

  11. Máš pravdu Lucia. Nič to však nemení na emotivnom bulvárom nádychu, ktorý sem priláka hlúpych ľudí, ako je napr. Dušan, ktorý rieši dôležitosť významu slova zberný a koncentračný tábor. Pričom zo zberných táborov putovali všetci zadržani do koncentračných táborov. Cize aj tak väčšina z nich skončila v plyne. To však Dušana nedesi. Jeho desí nesprávne použité slovíčko v texte. To je rozdiel medzi mnou a Dušanom, na vysvetlenie môjho statusu.

  12. JE MI Z VÁS ZLE. Kto videl fotky, kde vojak strieľa tehotnú ženu do zátylku, kde vojaci hádžu mŕtve telá detičiek, ktoré sa previnili len tým, že sa narodili židovským rodičom na kopu a je schopný stále hejtovat tých, ktorí si túto tragickú časť dejín dovolia pripomenúť krátkym článkom, je CHORÝ.

  13. som rad,ze sa ozvalo aj par normalnych a slusnych ludi,lebo,ake prispevky sa tu poslednu dobu prezentuju,a to nie len na toto tema,to nahana cloveku strach a hrozu.

  14. Pre anonym. neviem prečo ma urážaš len za to že mám iný názor ako ty.to je take typicke prave pre hlupákov ako si ty.
    Ako nahle niekto nema rovnaký nazor tak je zle.
    Riešim slovička pretože nadpis koncentračný je v tomto prípade zavádzajúci.
    Hlavne že máme teda tzv.DEMOKRACIU a každý može vysloviť čo chce.
    Len nie v tom vašom supersvete v ktorom žijete.
    Apropo popieranie holokaustu je trestný čin prečo asi?

  15. Ľudia čo urážaťe zidov? Keď fašisti ako prvých likvidovali židov. Potom romov Ale keď boli rozbesnenylikvidovali vsetkych, čo sa im priečili. Bez rozdielu nabozenstva a rasy. Ktorý tam zostali, odvliekli do koncentračných taborov. Neznámy vysvetli mi, ako vypínali plynové komory? Čo boli ako plynové sporaky? Ty debil veď plyn bol kristalicky a ten vysipali otvormi zo strechy, kde sa menil na plyn vo vodovodnom potrubí.

  16. Jaké reakcie chcete od ľudí v meste kde si zvolia tretí raz za sebou primátora čo rozdáva odmeny prednostovi a kamoškom jak zo svojho a tuším deda mal arizátora?Ved my máme tuposť v génoch.Len pán Majko pravdu vie nepísať na rovinu a bez obáv.Pán Majko nenapíšete pokračovanie pravda o meste?

  17. To je reci! Vela mudrych ludi dava rozumy, len ked chodili do skoly sa asi veľa nenaucili, veď pozrime.sa na napisane príspevky, same ypsilony. Hanba!!#¢,,,zMu

  18. Vojna je strašná v každom storočí. Je mi ľúto všetkých nevinných ľudí, ktorí museli vytrpieť toľko krutostí. Snáď sa ľudia poučia a nezopakujú takéto veci. Všetkým vám želám len šťastie a pokoj vo vašich životoch.

  19. Holokaust? Vraždy poľských, ruských, nemeckých dôstojníkov?
    V Seredi nebol koncentrát, dedo im tam nosil stravu, aj Pomaranče, a prvý krát videl koženú loptu. Mali aj lekárov aj zubára, a pustili ich pred príchodom vojsk ss po puči SNP.
    Dedo na Liptove strážil majetok a ženu pred „partiz/povstalcami z hôr, čo chodili kradnúť do dedín. 3 duby im nestačili

  20. Znova prepošlem, niekde chyba-nepoopieram vraždy židov. ani počas moru, ani počas vojen, ale štatistika nepustí-žid je národ, nedá sa konvertovať jak na islam abo kresťanstvo. Je určitý počet.
    Koľko slovanov zahynulo za ich záchranu?
    Koľko iných národností?
    Aby mali svoj Amerikou vytvorený štát a boli po celom svete?
    Na pohľad ich nezbadá nik, keď nie je ortodox.

    Ps. Koľko ľudí zabila,zotročila umučila/upálila cirkev v mene boha? Európa, Afrika, Amerika… Nie len za presvedčenie a farbu. Alebo áno???
    Chudáci domorodci, mengele sa mal kde učiť

  21. Ake smutné, ze napriek tomu, ze clanok nie je o Židoch, ale hovorí o väzňoch, musíte si mnohí kopnúť do nich. Čo vam osobne urobili. Vybudovali v Seredi prosperujuce fabriky, davali pracu stovkam ľudí. Ventilujte svoje frustracie pred zrkadlom.

  22. pre Zamysli sa – pán Boh nás ochraňuj pred takýmito prekrúcačmi histórie na svoj obraz, ako to robíš ty.
    PS: Tvoj dedo bol podľa toho čo píšeš typický kukuričný partizán…

  23. Pre Zamysli sa.. Tvoj dedo mohol mať samozrejme zle skúsenosti s partizanmi, to mu nikto neberie. Ako ale môžeš dávať do rovnováhy zlo fašistov, ktori vyvraždili 7mil.zidov so zlom partizánov, ktorí kradli sliepky z dvora, aby prežili hlad v horách..

  24. Pre Zamysli sa, väčšina zidov, Rómov, atď, koncentrovaných v Seredskom tábore skončila v Osvienčime. Do hľadaj si potrebné historické fakty, zajdi si do toho tábora, pozri sa na zoznami mien tých, čo sa nikdy nevrátili, porozprávaj sa aj s inými pamatnikmi, nielen s dedom. A potom možno prestanes šíriť propagandisticke nezmysly o tom, že židom sa v tom lágri vlastne žilo lepšie ako tvojmu dedovi. Ze ťa huba nebolí!

  25. V Seredi bol zberný tábor,nie koncentračný! Niekto si chce robiť na „koncentračnom tábore“ asi kariéru. Čudujem sa že sa k tomu nikto nikdy nevyjadril!

  26. Expozície
    V období 2. svetovej vojny boli v Seredi, Novákoch a Vyhniach vybudované pracovné a koncentračné tábory pre Židov, odkiaľ boli vypravované deportačné vlaky do koncentračných táborov na územia okupované nacistami. Väčšina deportovaných Židov sa už naspäť nikdy nevrátila. Táborové objekty v Novákoch a Vyhniach sa nezachovali. Preto tábor v Seredi predstavuje jediný autentický pracovný a koncentračný tábor z obdobia druhej svetovej vojny na území Slovenskej republiky.

  27. Ze vraj boh stvoril človeka ja tomu neverím. To že sa ľudia nenávidia a vraždia vo vojnach po stárocia je dôkaz, že z človeka sa stalo hovädo.

  28. Prečo mám pocit, že sa nám tu niekto snaží nahovoriť, že židia sú cennejší ako napríklad SLOVANIA ….. Prečo mám pocit, že sa nám tu niekto snaží nahovoriť, že smrt židov sme zodpovedný my SLOVANIA ….veď my sme ich nevraždili, nepálili v koncentrákoch to predsa robili Nemci …. Dedovia a otcovia tých nemcov, ktorý majú teraz plné ústa demokracii a spravodlivosti …

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img