ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Minister Budaj bojuje proti zatajovaniu informácií v jadrovej energetike

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŽP SR |MM| Minister životného prostredia Ján Budaj upozornil, že minulá vláda zmenou zákona o mierovom užívaní jadrovej energie porušila právo verejnosti na informácie. Žiada preto návrat k predchádzajúcemu zneniu zákona.

„Verejnosť žiada v jadrovej energetike vysokú mieru otvorenosti. Bývalá vláda však vykročila presne opačným smerom,“ povedal dnes minister Budaj na tlačovej konferencii. Ako dodal, niektoré informácie sú utajené aj pred štátnymi orgánmi, čo je neprijateľné.

Túto skutočnosť si všimli aj v Európskej únii, keďže Monitorovací výbor rady ministrov upozornil Slovensko, že sme začali porušovať Aarhuský dohovor. Ten sa zameriava na prístup k informáciám, účasť verejnosti na rozhodovacom procese a prístup k spravodlivosti v záležitostiach životného prostredia.

Minister Budaj sa preto obrátil na Úrad jadrového dozoru SR s iniciatívou, aby žiadal zvýšenie informovanosti. Zdôraznil: “Pokiaľ nebude konať, s novelou zákona príde ministerstvo životného prostredia. Občania volili v roku 2020 otvorené vládnutie a ja urobím všetko preto, aby už u nás neboli utajené žiadne informácie, ktoré sa týkajú životného prostredia.“

Minister Budaj zároveň pozýva na stretnutie riaditeľa Jadrovej a vyraďovacie spoločnosti, a. s. (JAVYS), s ktorým sa chce zhovárať o spaľovaní zahraničného rádioaktívneho odpadu v Jaslovských Bohuniciach.

Otvorenosť v nakladaní s rádioaktívnymi látkami

Otvorenosť v nakladaní s rádioaktívnymi látkami

Gepostet von Ministerstvo životného prostredia SR am Dienstag, 22. September 2020

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. pan Majko a kedy tu bude clanocek o Igorovi a Pavlinke a ich investicii do Arca Capital? PS: Vam osobne staci take vysvetlenie ake podal Matovic na tlacovke? Vas ako novinara nezaujima tato tema?

  2. Nezaujima, lebo vidis komu sa na tejto stranke drzi karta. Nie som ficovolic, ale vo ficovom pripade by tu boli 4 clanky a 5 clanok rozhovor s budajom alebo viskupicom

  3. Že tohoto človeka hanba nefackuje a je stále v politike – za komunistov bral prachy od Štb a teraz asi od inej tajnej služby spoza mora – Klaus mal asi pravdu – pre niekoho neexistujú špinavé peniaze

  4. Každy tyžden ,članoček,príspevok,status od Budaja.Pan Majko,to tato vlada nema viac takych kvalitných ministrov,ktorí by si zaslužili par riadkov vo vaších novinach. Ved taky minister Krajčí a jeho obsadzovanie riaditelov nemocníc,odborníkmi-jeden lesník, druhy vyrobca plastovych okien obvineny s podvodu,další sa za tri mesiace vo funkcii nestretol s lekarmi.Petície a štrajkova pohotovost lekarskeho personalu v nemocniciach.Pan Majko trochu objektivity a kritickeho pohladu z Vašej strany na riadenie tohto štatu ,pracu vysokych štatnych uradníkov ,tak ako ste o tom písal ked boli pri vlade ZMRDI.

  5. A k meritu veci – keby radšej Eurobyrokrati, keď už chcú aby občania mali prístup k informáciám, nezakazovali zverejňovať pôvodcov väčšiny násilnej trestnej činnosti (ako bola napr. teraz v lete vlna znásilnení a vrážd vo Francúzsku) a nevyhadzovali tých policajtov čo to po PRAVDE povedia z práce.

    Atómové zariadenia (či už vojenské alebo civilné) majú byť už z princípu predmetom najvyššieho utajenia a prístup na kontrolu by malo mať len pár prísne preverených poslancov a odborníkov. Aj keď pri aktuálnej úrovni poslancov parlamentu (ako mentálnej tak aj morálnej) sa obávam, že oni by prví teroristom nakreslili plánik objektu a prezradili časy obchádzok strážnej služby a možno by si pri tom ani neuvedomovali čo robia – hlavne že by na ten príspevok mali veľa lajkov

  6. Je pekné, keď chce p. minister zlepšiť informovanosť obyvateľstva tak, ako o tom hovorí Aarhuský dohovor. Z jeho strany to ale bola len obyčajná floskula. Kto bude informovať obyvateľstvo v zmysle Aarhuského dohovoru? Tí žurnalisti, ktorí rozumejú tomu čo sú a nie sú hoaxy, tí žurnalisti, ktorí nemajú ani potuchy o tom čo mierové využívanie jadrovej energie v sebe obnáša. Kto chce na túto tému hovoriť a aj písať, mal by si ujasniť základné pojmy z tejto problematiky, keď už o tom vie len žalostne málo.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img