ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Do mesta sa musí vrátiť rešpekt pred zákonom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď / Asi veľmi nie je potrebné hovoriť, ako dôležité je pre chod spoločnosti dodržiavanie zákonov občanmi, ale aj ich tvorcami. A samozrejme orgánmi, ktoré za ich aplikáciu do praxe a samotnú vymožiteľnosť zodpovedajú.

Počas posledných minimálne desať rokov sme niekoľko krát upozornili na nezákonný stav, ktorý na území mesta navodilo samotné Mesto Sereď, resp. mestom platení úradníci. Ide o vyhradenie priestorov určených na „voľný pohyb psa“. Problémom je, že toto samospráve neprináleží a je to v rozpore so zákonom. Mesto totiž nemôže vyhradiť priestor, kde je voľný pohyb psa dovolený. Samospráva svojim VZN, teda podzákonnou normou môže určiť len priestor, v ktorom je voľný pohyb psa zakázaný.

Počas niekoľkoročnej kritiky primátora mesta  Ing. Martina Tomčányiho ignorujúceho aj toto legislatívne ustanovenie, som sa stretol už aj s argumentom, že „to je predsa jedno, či vyhradíme priestor (povolíme) na voľný pohyb psa, alebo opačne, vyhradíme priestor, kde je voľný pohyb zakázaný.“ Vždy sa snažím pochopiť neznalosť základných právnych pojmov u bežného občana, no že právny rozdiel nevidí ani primátor a štatutár mesta Tomčányi a celé právne oddelenie Mesta Sereď?

Na zákonu odporujúci stav sme verejne upozornili teda už viac krát. Raz dokonca aj v časopise „Transparentná samospráva“ vydanom v novembri 2018 a to na strane 9 článkom s fotografiou a nadpisom: „Voľný pohyb psa dovolený – a to na základe čoho?“

Časopis Transparentná samospráva bol vydaný v náklade 9000 ks a zdarma distribuovaný do všetkých domácností a firiem v meste. Zo strany vedenia mesta Sereď na publikované upozornenia nenasledovala žiadna reakcia.

Uplynuli ďalšie dva roky a nezákonný stav primátor a štatutár mesta Sereď  Tomčányi v meste toleruje stále. Fotograficky zdokumentovaný stav je z dnešného dňa, teda zo soboty, 19.09. 2020.

Rozdiel je len vo veku tabuľky, ktorá je opäť o niečo „ošumelejšia“ rovnako, ako vlastne prakticky celé mesto. Množstvo ohorkov od cigariet pri lavičkách, na ktorých majú ľudia oddychovať,

chabo rekonštruované chodníky metódami aktuálnymi v minulom storočí, bez obrubníkov s asfaltom rozliatym do buriny,

prípadne burinou prerastené chodníky, ktorých rekonštrukciou sa súčasné vedenie mesta chválilo pred voľbami. Jedna ostuda väčšia ako druhá. A chodníky, ktoré sa vekom rozpadajú, až sa dnes chodenie po nich stáva nebezpečným. O tlačení kočíkov s deťmi v nich nehovoriac.

Fotografie publikované na SOL dokumentujúce nielen nezákonný stav na tabuľkách osadených Mestom Sereď, ale aj zúfalý stav v údržbe mesta, rozpadajúce sa chodníky a tým infraštruktúra slúžiaca občanom, je veľmi zlou vizitkou poslancov mesta Sereď, ale hlavne vedenia mesta a primátora Martina Tomčányiho. Ten totiž ako štatutár za chod mesta a MsÚ zodpovedá. 

Z mesta sa v prvom rade postupne vytráca povinnosť rešpektovať  zákony a to hlavne jeho predstaviteľmi.  A to je cesta končiaca v rozvrate spoločnosti a zneužívaní moci tak, ako to nie raz dokázala história. Toto chceme?

Ďalšie články, v ktorých sme sa predmetným témam v novinách už venovali nájdete tu:

Burinou zarastá nielen štrk, ale už aj samotný asfaltový chodník…

Pozvite na prechádzku mestom návštevu a budete sa hanbiť za to, kde žijete

Na margo príspevku čitateľky píšucej, ako mesto v rozvoji pokročilo

Ak sa  ročne opraví  v meste 1 km chodníkov, tak na rekonštrukciu všetkých chodníkov v meste potrebujeme 47 rokov.

Takýto skvost nemajú ani v Azerbajdžane

 

http://archiv.seredonline.sk/clanky/zo-stavu-chodnika-pod-hokejkou-si-obcania-robia-srandu-uz-aj-na-fb/index.html

Upravené námestie bez buriny je žiaľ minulosťou

Chodník na Hviezdoslavovej je odfláknutý. Firma s nami (občanmi-investormi) nekomunikuje. Čo spraví primátor mesta Tomčányi?

AKTUÁLNE: Bude firma k chodníku na Hviezdoslavovej ul. chodcom dodávať aj gumáky?

Kvalitou prác pri rekonštrukcii chodníka sa mesto chváli, alebo sa na ňu v článku sťažuje?

A ďalšie…

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Neviem ako je to, ako sa získa povolenie na založenie živnosti a firmy? Ale môj skromný názor je ten, že ktokoľvek si o to požiada to dostane. Myslím si, že nikto nepreveruje, či ten človek je vyučený v odbore o ktorý žiada a či už niekedy už viedol nejaký kolektív a má prax v riadení? Veď sme svedkami toho, že aj v relácii Občan za dverami, mnoho občanov podáva sťažnosti na stavebné firmy, ktoré od občanov vyinkasovali zálohy na stavbu, začali a zmizli. Aj tieto chodníky. Vieme čo je to za firmu? Kto pracovníkov kontroluje ako tú prácu vykonávajú? Pošlú len faktúru za vykonanú prácu, ktorú samozrejme zaplatíme. Tak čo sa čudujem?

  2. Fajko fajka, p. Majko tam není od toho aby navrhoval riešenia..aspoň je jediný, kto na ne poukazuje takto verejne. Ale ako tak čítam, je to ako všade inde, každý by bral len prachy za svoju robotu, ktorú ale nevie vôbec robiť..iba tam je

  3. A práve to je ten problém… spoločnosť je tak zdegenerovaná že o nič iné nejde len o prachy… kde nie sú prachy o to nie je záujem

  4. Jedno riešenie by sa predsa len našlo….p. Majko nech furt len nevypisuje, že hento je zlé, toto je zlé, nič sa nerobí a nech teda on zoberie, alebo zorganizuje brigádu na vyčistenie mesta…ale aj to mu bude vadiť 🙈😂

  5. pre Anonyma 7,10 …….. ty fetuješ?Prečo by mal Majko alebo niekto iný robiť to za čo je platený niekto iný?A prečo by sme mali tolerovať Tomčányimu že nerobí iné len zháňa právnikov proti Krubelovi a Majkovi?Nikto nech láskavo neorganizuje brigády ale tlačme na ľudí na úrade nech si plnia povinnosti za ktoré berú prašule!!!!!

  6. predpokladam ze to bolo robene cez obstaravanie, treba si pozriet v akej sume, ci nedošlo zamerne k pochybeniam (napr. ci niekto namiesto 1podlimitnej/nadlimitnej zakazky neurobim niekolko zakaziek s nizkou hodnotou, aby sa vyhli obstaravaniu cez IS EVO). A tiez na to, aku referenciu udelili firme, ak za takuto prácu nedali negatívnu referenciu – je dobre sa pozriet na to prečo, a väzby na firmu.

  7. Konecne nejake realne foto chodnikov. Cista katastrofa sered. A kto prebera pracu po takychto darebakoch co to odflaknu,tomu treba prdel natrhnut a nech si ta doma vyasfaltuje

  8. Nedela doobedie a ja vidim, ze znovu presne trafeny kliniec po hlavicke. A to som este nepisal o pozemkoch v centre mesta, neochote zverejnit majetkove priznanie, vyhodach v prenajme na podnikanie v mestskej nehnutelnosti, porusovani zakona s ucelom znevyhodnit konkretne osoby a podnikatelske subjekty a dalsich temach, ktore nepochybne ludi zaujmu.
    Krok za krokom…

  9. pre p. Majka 20.sept.2020, 11.28 Už to tu bolo písané, že na každom zasadaní zastupiteľstva je v programe okrem iného bod o prenajme alebo odpredaji mestského majetku. Bol aj dotaz, či ešte vôbec je niečo na prenájom alebo odpredaj? Preto ma aj zarazil článok, že Dáni si ohradil miesto, kde parkujú auta ľudí, ktorí bývajú tam obytnom dome. Lebo podľa mňa mal to byť priestor, kde boli rodinné domy, ktoré boli pri asanácii zbúrané a ľuďom boli zaplatené aj za dvory a záhrady. Ak to má Dáni, tak potom to musel mu niekto predať. A takýchto srandičiek by sa asi našlo viac.

  10. Anonym 20. septembra 2020, 22:37 – za stav v meste, absenciu moralky, etiky a ignorovanie zakonov pri sprave veci verejnych, podla mojho nazoru moze priamo primator Martin Tomcanyi. On nielenze verejne porusovanie zakonov obhajuje (zadokumentovane videozaznamami), pred sudom v pozicii svedka klame (trestne a rovnako zadokumentovane v zapisnici a aj na audiozazname), ale pod jeho vedenim su zakony porusovane (nalezy z vykonanych kontrol hlavnou kontrolorkou).

    Voleny zastupca ma ist obcanom prikladom, nie vsak negativnym. V Seredi a v jeho pripade to ale povazujem za utopiu…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img