ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Zmeny pri poskytovaní pandemickej OČR

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR |MM| Národná rada SR včera schválila novelu zákona o sociálnom poistení z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorá upravuje nárok na pandemické ošetrovné. Zmenami chceme zjednotiť podmienky poskytovania pandemickej OČR rodičom škôlkarov a školákov po spustení riadneho výchovno-vzdelávacieho procesu na školách v novom školskom roku. Novela nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov, čo očakávame v najbližších dňoch.

 

Novela zákona o sociálnom poistení reflektuje potrebu jednoznačného ustanovenia podmienok nároku na pandemické ošetrovné v školskom roku 2020/2021, t. j. zjednotenie podmienok pre poskytovanie pandemickej OČR rodičom škôlkarov a školákov a odstránenie prípadných interpretačných nezrovnalostí v súvislosti s nárokom na túto dávku v čase riadne prebiehajúceho vyučovania.

Po novom tak nebudú mať možnosť poberať ošetrovné už ani rodičia škôlkarov, ktorí v čase neobmedzenej prevádzky škôl a predškolských zariadení nechajú deti doma z obavy o ich zdravie. Svojvoľná neúčasť dieťaťa na výchovno-vzdelávacom procese by predstavovala porušenie školského zákona (neplnenie povinnej školskej dochádzky). Odporúčame preto rodičom škôlkarov, aby sa pripravili na ukončenie čerpania pandemického ošetrovného.

Rodičia detí do 11 roku veku, resp. do 18. roku veku v prípade detí s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, však budú mať naďalej nárok poberať pandemickú OČR, ak bude škôlka, škola alebo jej časť (konkrétne triedy) uzatvorená príslušným orgánom (napr. riaditeľom , RÚVZ).

Nárok na pandemické ošetrovné zostáva zachovaný aj v prípade rodinných príslušníkov (zákonom určených), ktorí zabezpečujú starostlivosť o príbuzného, ktorému sa neposkytuje starostlivosť v zariadení sociálnych služieb (do ktorých patria napr. aj jasle) z dôvodu obavy o jeho zdravie.

Rodičom, ktorým zanikol nárok na rodičovský príspevok v marci 2020 a neskôr, nemajú zamestnanie, do ktorého by sa vrátili a nemajú žiaden iný príjem, MPSVR SR predĺžilo poskytovanie rodičovského príspevku, ktorý budeme vyplácať do skončenia mimoriadnej situácie (resp. do nástupu do zamestnania).

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img