ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Integrácia Rómov: Zintenzívnenie boja proti sociálnemu vylúčeniu a nenávistným prejavom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Európsky parlament |MM|

záväzné ciele pre členské štáty v oblasti podpory sociálnej inklúzie a ukončenia segregácie na školách
kompenzácie pre obete nútenej sterilizácie
snaha o zmiernenie diskriminácie a marginalizácie vystupňovanej prebiehajúcou pandémiou
Európsky parlament vo štvrtok vyzval na ukončenie štrukturálneho protirómskeho zmýšľania, žiada tiež rovnaký prístup Rómov k bývaniu, vzdelaniu, zdravotnej starostlivosti a zamestnanosti.
Rómovia sú v dôsledku pretrvávajúceho protirómskeho zmýšľania vystavení najvyššej miere chudoby a sociálneho vylúčenia v Európe. Poslanci preto prostredníctvom nelegislatívneho uznesenia, ktoré plénum schválilo pomerom hlasov 545 (za): 96 (proti): 54 (zdržalo sa hlasovania), vyzvali na podporu inkluzívneho vzdelávania Rómov a ich rozvoja od ranného detstva, ako aj na boj proti ich diskriminácii a segregácii.

Uznesenie s poľutovaním konštatuje, že na vnútroštátnej úrovni sa celková situácia rómskeho obyvateľstva v EÚ nezlepšila, a to čiastočne z dôvodu chýbajúcej politickej vôle. Značná časť Rómov v Európe žije vo veľmi neistých podmienkach a bez ochrany základných ľudských práv, dodáva schválený text.

Parlament preto vyzval Komisiu, aby predložila legislatívny návrh zameraný na boj proti chudobe Rómov a protirómskemu zmýšľaniu, ktorý by mal viesť k zlepšeniu životných a zdravotných podmienok Rómov. Súčasťou návrhu by podľa poslancov mal byť aj plán na elimináciu nerovností v oblasti bývania, zdravotnej starostlivosti, zamestnanosti a vzdelávania či záväzné ciele na zlepšenie začlenenia Rómov.

Prístup k zdravotnej starostlivosti a kompenzácie pre obete nútených sterilizácií

Uznesenie vyzýva členské štáty, aby prijali opatrenia na zlepšenie prístupu ku kvalitnej a cenovo dostupnej zdravotnej starostlivosti pre Rómov, a to aj sexuálnej a reprodukčnej zdravotnej starostlivosti, a zakázali všetky formy etnickej segregácie vo všetkých zdravotníckych zariadeniach vrátane pôrodníc. Poslanci tiež vlády krajín EÚ požiadali, aby čo najskôr odškodnili všetky obete nútenej sterilizácie.

Zákaz segregácie na školách

Zaistenie rovnakého štartu do života pre rómske deti predstavuje nevyhnutný krok na prelomenie cyklu medzigeneračného prenosu chudoby, uvádza sa v uznesení, ktoré v tejto súvislosti požaduje odstránenie všetkých foriem školskej alebo triednej segregácie Rómov. Schválený text odsudzuje diskriminačné postupy umiestňovania rómskych detí na školách pre deti s duševným postihnutím, ktoré dodnes pretrvávajú v niektorých členských štátoch EÚ. Parlament v tejto súvislosti vyzval Komisiu, aby naďalej vyvíjala tlak na členské štáty zameraný na odstraňovanie segregácie a aby sa v prípade potreby neváhala obrátiť na Európsky súdny dvor.

Zhoršenie situácie počas pandémie

Uznesenie si všíma, že pandémia ochorenia COVID-19 viedla k zhoršeniu situácie marginalizovaných rómskych komunít, ktorých príslušníci žijú v nehumánnych podmienkach v preľudnených obydliach. Poslanci v tejto súvislosti varujú, že obmedzený prístup Rómov k zdravotnej starostlivosti, pitnej vode, hygiene a potravinám zvyšuje riziko ich nákazy novým koronavírusom.

Vyhlásenie spravodajcu

„EÚ musí urobiť viac pre sociálne začlenenie Rómov. Priveľa rokov neboli opatrenia týkajúce sa Rómov záväzné, a to sa musí zmeniť. Vyzývame členské štáty EÚ, aby oficiálne uznali existenciu protirómskeho zmýšľania, ktoré predstavuje hlavnú príčinu sociálneho vylúčenia Rómov, a prijali legislatívne opatrenia na boj proti nemu,“ vyhlásil spravodajca Romeo Franz (Zelení/EFA, DE).

Typ dokumentu: Nelegislatívne uznesenie

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Teraz neviem či sa mám smiať alebo plakať. Nehádžem všetkých cigánov do jedného vreca s jednou z nich dokonca žijem.
    Ale ak tá tupá Uršula Lajnová povie že migrácia stáročia obohacovala našu kultúru…zastavuje sa mi rozum. Od čias Márie Terézie sú s nimi jedine problémy.
    Nemám nič ani proti buzerantom,nech si zalezú do bytu a tam robia čo chcú,ale aby taký úchyl behal po ulici s dúhovou vlajkou a vykrikoval : ja som buzerant kto je viac ?,tak to je na mňa moc ! Všetkých hentých cigánov ako sú oproti cukrovaru a im podobných vysadiť uprostred tichého oceánu do papierovej lode bez vesiel !
    Ak som urazil niekoho slušného s tmavšou pleťou,tak sorry,nebolo to mojim zámerom.

  2. cigani,tak isto aj negri, su si sami na vine za to,aky maju na nich normalni ludia nazor,pristup k nim…. staci pobehat po Slovensku po osadach…staci ist na Cukrovarsku,na Trnavsku k socialnym bytom…staci obcas vidiet prispevky o ich spravani,zivote,v spravach v tv,hlavne v tv hnoj….su to neprisposobivi,zdegenerovani,dementni,tupi,skurveni,vyjebani hlupaci,spiny,prizivnici,darmozraci,humusaci….cest zopar vynimkam,ktore sa na Slovensku daju poratat na prstoch styroch ruk….kludne ma zazalujte za rasizmus,su to neprisposobive zdegenerovane cierne papule….

  3. Európsky únia je čisté zlo a v podstate to je koniec Európy ako takej – západná časť Európy sa už dnes môže nazvať Afrika 2 navyše ešte krásne reznutá moslimským náboženstvom

    A k tým cigánom – že sú dnes akokoľvek perzekuovaný si môže myslieť naozaj len hlupák – krásne to dokumentuje priamo Sereď, kde je bežný obrázok ako cigán na mercedese obchádza sudák u ktorého Slovák vyberá odpadky (samozrejme ten mercedes má z úplne legálneho podnikania z drogami, ktoré je pre toto etnikum beztrestné)

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img