ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Vláda schválila zmeny v odpadovom hospodárstve, riešia problémy spojené s koronavírusom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŽP |MM|  SR Minister životného prostredia Ján Budaj dnes získal podporu vlády na urgentné riešenie problémov, ktoré vznikli aj v nadväznosti na vyhlásenie mimoriadnej situácie z dôvodu ochorenia COVID-19. Zmeny majú platiť od 1. októbra 2020.

„Vplyvom pandémie došlo na Slovensku k podstatnému zvýšeniu produkcie komunálnych odpadov a súčasne prudko klesli financie, prichádzajúce od výrobcov odpadov, v rámci systému rozšírenej zodpovednosti. Zber a separácia sa začali zadrhávať. To chceme napraviť,“ uviedol po rokovaní vlády minister Ján Budaj.

Ako dodal, zmeny v zákone o odpadoch prinášajú hneď niekoľko opatrení. „Tie sa dotknú napríklad  stabilizovania vzťahov v rámci systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov. Aby sme sa vyhli špekulatívnym postupom z minulosti, organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) budú musieť uzatvoriť zmluvy s obcami najneskôr do konca roka,“ uviedol minister s tým, že zmluvy by mali platiť najmenej dva roky. Na základe tejto zmeny budú môcť OZV efektívnejšie plánovať svoje výdavky a obciam nebude hroziť každoročné vypovedanie zmlúv.

Návrhom zákona, ktorý by sa mal schvaľovať v skrátenom legislatívnom konaní,  sa zároveň o rok posúva tzv. ekomodulácia, keďže sa zatiaľ neurčili pravidlá na úrovni Európskej únie. Návrh zákona prináša minimálne sadzby za zber a zhodnotenie obalov a neobalov. Toto stabilizuje systém triedenia a druhotného využívania odpadov

Pripomíname, že novela zákona o odpadoch  č. 79/ 2015  neurčuje žiadne nové poplatky, tie budú predmetom ďalších rokovaní. Je však dôležité si uvedomiť, že recyklačné poplatky sú na Slovensku v porovnaní s krajinami EÚ jedny z najnižších.

Treťou zmenou je odklad spustenia digitálnej evidencie odpadov prostredníctvom informačného systému odpadového hospodárstva. Systém, ktorý schválila bývalá vláda, nie je použiteľný, pretože zanedbal integráciu rezortných informačných systémov. „Získaný čas využijeme na skvalitnenie celého projektu,“ povedal minister.

Ministerstvo súčasne vracia pôvodný termín štartu zálohovania pet fliaš a hliníkových obalov.  Termín bol oddialený pre obavu z dôsledkov z pandémie COVID- 19 na 1.január 2O23. Teraz sa štart zálohovania vracia na pôvodný termín 1.januára 2022.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img