ISSN 1337-8481

utorok, 19. marca, 2024

Časť originálnej „Železnej opony“ z hraníc od Znojma dnes skončila v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Hnanice / Sereď / Hlavne nám starším určite pojem „Železná opona“ netreba veľmi pripomínať. Síce od jej funkčnosti na západnej hranici vtedy socialistického Československa onedlho uplynie už 31 rokov, ide o tak vážny symbol „Studenej vojny“, akým je napríklad známy Berlínsky múr.

Doteraz v  súkromnej zbierke média bol originálny úlomok práve už spomenutého Berlínskeho múru, kúsok originálneho ostnatého drôtu zo Železnej opony z oblasti Bratislavského Devína a množstvo originálov foto materiálov a tlačovín z danej doby.

Dnes sme sa rozhodli predbehnúť pripravované opatrenia s Českou republikou a od bývalého pohraničiara z oblasti Znojma, sme si priviezli už zakúpený originál plechovej smaltovanej tabule „POZOR! Hraniční pásmo Vstup jen na povolení a zatiaľ dva originálne stĺpy z oplotenia, už spomenutej tzv. „Železnej opony“ a to vrátane originálneho ostnatého drôtu s plastovými úchytmi na tieto stĺpy.

Práve tieto originálne kúsky staré viac ako pol storočie, budú doplnkom štúdia, súčasťou scén pri nahrávaní relácií o histórii, ale budú zapožičiavané aj na výstavy s tématikou z pred Novembra ´89.

Úmyslom média je v budúcnosti zriadiť malé múzeum s možnosťou štúdia na verejne prístupnom mieste (kaviareň a pod.), ktoré by prispelo k zachovaniu histórie a originálnych materiálov, ktoré ako jediné dokážu do priestoru vniesť tak potrebnú atmosféru.

Čo bola tzv. Železná opona?

A ďalšie…

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. To čo je blbinu? To nám je už tak dobre, že už nemáme čo riešiť, len takýmito hlúposťami sa zapodievať? Už nech sa človek ničomu nediví, čím sa niektorí zapodievajú!

  2. Čo s tým chcú robiť? Už „Berlinsky múr“ je postavený, aby zabránil prechod ľudí cez koľajnice, tak kde ho chcú použiť? To je pre nás taká vzácna vec, že sme to sem museli dovliecť a pre Nemcov nie?

  3. Ešte aby nám tie strážené hranice nechýbali. V krajine bol aspoň poriadok a ľudia v pohode a slušne žili. To čo funguje už 30 rokov po akože prevrate, nie je ani dobré ani slušné.

  4. Vlado 14. septembra 2020, 16:31 – v state funguje presne to, comu sme fugovat dovolili a tak, ako sme dovolili.

    Ak chceme ine fungovanie, musime naucit svoje deti neopakovat chyby svojich rodicov.

    Preto spomenute materialy a preto aj original casti Zeleznej opony. Co je na tom zaujimave? Prave to, ze ide o originaly. Nie o nejake vystavacne hranoly zo stavby, ale o stlpy a ostnac, ktore nam skutocne branili komunisticky totalitny zlocinecky rezim opustit.

  5. Nejaké originálne červené preukazy členov KSČ by sa nenašli? Mohli by nejakí obyvatelia Serede prispieť do zbierky originálnymi kúskami. Darujte, nehanbite sa. Ja som ten preukaz v živote nevidel, a to som čosi odžil pred r. 1989.

  6. Anonym 14. septembra 2020, 20:57 – jeden skutocne zaujimavy clovek bol ochotny o niektorych skutocnostiach z vlastnej minulosti hovorit otvorene a to dokonca aj na kameru. Dnes mame v archive jeho preukazy, spis ktory na neho viedla STB, hodne z jeho tvorby a vela osobnych veci. Jasne, ze znovu vsetko v originaloch.
    Mozno v buducnosti bude nejaky student vdacny za mimoriadne vzacny autenticky studijny material.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img