ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Systém odvozu triedeného dopadu nie je dobrý

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď / Mesto menilo spoločnosť odoberajúcu triedené odpady. Menila sa frekvencia odvozu odpadov ako skla, papiera a plastov a to ako inak – v neprospech občanov. Ako inak nazvať stav, kedy občan má vo vlastných priestoroch skladovať napr. nepotrebný papier či PET fľaše a plasty a plechovky dva týždne a sklo dokonca mesiac?

Vedenie mesta – samospráva (poslanci MsZ), si teda znovu uľahčilo a náklady na skladovnanie, nepohodlie a otravovanie sa mechmi plnými odpadu nechalo nie na tých, ktorí za odpady berú stále väčšie poplatky, ale na ľudí, ktorí to všetko platia.

Ak má človek malé priestory na skladovanie odpadu, alebo odmieta od potravinových obalov mať zasmradený dom, zariadi sa po svojom. Napríklad vynesením odpadu na ulicu či k veľkoobjemovým kontajnerom. Aj tieto sú však plné. Kde teda skončí odpad? Snáď ho ľudia cez mesto ponesú späť domov? No, to asi ťažko…

Cez týždeň nám do redakčnej pošty zaslal fotografiu potvrdzujúcu na SOL publikované materiály upozorňujúce, ako bude mesto vyzerať po zavedení súčasného systému odvozu odpadu.

Dokedy obyvatelia mesta a občania budú tolerovať sústavné zbavovanie sa povinností mesta ich presúvaním na firmy, ktoré za naše peniaze nie sú viazané podmienkami vyhovujúcimi nám  občanom, ale im samotným?

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ale treba sa zaoberať aj chovaním občanov, ako sa správajú k triedeniu odpadu. Napr. plastové fľaše hádžu do kontajnera nestlačené, plné nafúknutých vriec, čím sa po pár takýchto vriec kontajner zaplní. Je to tak ťažké vyprázdnenú fľašu stlačiť alebo pokrčiť? Takto sa vyváža vzduch, za ktorý platíme. Alebo prečo hádžu do triedeného odpadu bežný odpad. Všetko je o ľuďoch. A nie je ani výnimkou, že obyvateľ z rodinného domu zastaví auto pred obytným domom, výjde z auta a do kontajnera vyhodí vrece s odpadom. Ako sa platí za vývoz odpadu? Myslím, že na občana. Koľko odpadu vyprodukuje občan z rodinného domu a koľko z obytného domu?

  2. Mali by ste si pozrieť VZN alebo zakon o odpadoch a informovať objektívne. Obec zodpovedá na stojiskách za zmesovy odpad, ale za vytriedene zložky zodpoveda OZV, ktorá to aj financuje a teda určuje koľko nadob/vriec a ako často ich bude zberovka vyvážať. Mesto to nevie zásadne ovplyvniť, nikde na SK. Určuje to takto zákon. „§81 (11) Náklady triedeného zberu oddelene zbieranej zložky komunálneho odpadu patriacej do vyhradeného prúdu odpadu, vrátane zberu a vytriedenia týchto zložiek na zbernom dvore, znášajú výrobcovia vyhradených výrobkov, tretie osoby alebo organizácie zodpovednosti výrobcov – OZV, ktorí zodpovedajú za nakladanie s vyhradeným prúdom odpadu v tejto obci.“
    Čiže ako napísal pán v prispevku „názor“, poriadok a využitie kapacít nádob/vriec triedením a stláčaním odpadu, môžu ovplyvniť občania svojou disciplínou.

  3. Riešite tu neriešiteľné. Pokiaľ viem tak sa stáva že smetiari vysypú všetko do jednej jamy… a je im úplne jedno či je to žltý,čierny alebo zelený kontajner

  4. Ak chceme v tomto štáte vyriešiť problém s triedním odpadu, treba vytvoriť uzatvorené priestory s kontajnermi a strážené kamerami..
    Náklady na vybudovanie sa vrátia ani nie za pol roka na pokutách.
    Ľudia hádžu odpad farba nefarba a ak sa nájdu poctivý, tak príde pridrbaný bezdomovec a v snahe niečo vyloviť to aj tak prehádže alebo rovno vyhádže vôkol. To je problém každého mesta.
    A áno, firmy zaoberajúce sa dovozom, častokrát to aj tak pomiešajú do jedného auta alebo na jednu kopu, pritom si obci alebo mestu vyfaktúrujú separorovanie.. Takže „pán ekológ“ Budaj by mohol čas od času ísť sa kuknúť do takých firiem.

  5. Realita.. 13. septembra 2020, 11:17 – to akoze Vy ste mentalne na urovni kedy verejne tvrdite, ze minister zivotneho prostredia ma chodit za smetiarskymi autami po mestach a dedinach a skumat, ci nemiesaju obcanmi vyseparovany odpad?

    To akoze vazne (?), lebo dnes nie je 1. april…

    Na co platia obcania na mestskych a obecnych uradoch mnozstvo uradnikov a na co volia poslancov, ktori ich maju zastupovat a na vymozitelnost prava dohliadat?

    Mate skusenosti a vedomosti o niekom, ze takto robi? Urobte video alebo foto aspon do mobilu a zaslite ich aj s uvedenim casu a miesta. Nasledne je mozne pytat sa – ak ovsem nemate gule pytat sa Vy.

    Ale napisat verejne toto:

    „A áno, firmy zaoberajúce sa dovozom, častokrát to aj tak pomiešajú do jedného auta alebo na jednu kopu, pritom si obci alebo mestu vyfaktúrujú separorovanie.. Takže “pán ekológ” Budaj by mohol čas od času ísť sa kuknúť do takých firiem.“

    povazujem skutocne za scestne a vrcholne primitivne…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img