ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

COVID-19: Prichádzajú výrazné sprísnenia v opatreniach

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Dnes sa uskutočnilo zasadnutie Pandemickej komisie vlády SR, po ktorej minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval média o ďalších opatreniach platných v nastávajúcich dňoch.

Poďakoval sa občanom SR za to, akým bravúrnym spôsobom zvládli prvú vlnu, pretože boli disciplinovaní, uviedol ale, že pokiaľ Slovensko nebude mať vakcínu, akékoľvek nadmerné zhromažďovanie a úzke kontakty spôsobia, že sa bude koronavírus efektívnejšie šíriť. Na pondelok odporúčal zvolať ústredný krízový štáb.

Medzi krajiny s nepriaznivou prognózou sa zaradia Rakúsko a Maďarsko. Novými menej rizikovými, t.j. zelenými krajinami, budú Švédsko, Bulharsko a Kanada. Zo 14 krajov na Slovensku je rizikových 10. Situácia sa zlepšila v Poľsku, kde je rizikovým už len región Malopoľsko. Ľuďom neodporúčal cestovať do zahraničia.

„Zo všetkých dát vychádza veľmi rizikovou krajinou Česká republika. Krajiny s nepriaznivou prognózou sú Rakúsko a Maďarsko s tým, že Rakúsko by už v súčasnosti splnilo podmienky červenej krajiny,“ uviedol minister Krajčí.

Slovensko by mohlo uzatvoriť svoju hranicu s Ukrajinou. Opatrenie navrhne ústrednému krízovému štábu SR.

Na zoznam červených zón budú patriť celý okres Bratislava a okresy Nitra, Michalovce, Tvrdošín a Stará Ľubovňa. Medzi oranžové okresy budú patriť Malacky, Pezinok, Senec, Nové Zámky, Šaľa, Trenčín, Púchov, Považská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Sabinov, Prešov a Vranov nad Topľou.

Keďže situácia na Slovensku vôbec nie je stabilizovaná, povinnosť nosiť rúška v školách u žiakov druhého stupňa, na stredných a vysokých školách by sa mala predĺžiť minimálne do konca septembra 2020. V školách na prvom stupni bude nosenie rúšok vysoko odporúčané.

Podmienky pre organizovanie hromadných podujatí sa majú na Slovensku od 1. októbra viac sprísniť.

  • Účasť na svadbách sa má obmedziť na 30 ľudí
  • Zelené okresy : exteriérové hromadné podujatia max. 200 ľudí, v interiéri max. 100 ľudí
  • Oranžové a červené okresy: exteriérové hromadné podujatia max. 100 ľudí, v interiéri max. 50 ľudí
  • Od stredy 16. septembra bude zakázané organizovať hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach, výnimkou sú svadby a posedenia po pohreboch. Sprísnia sa aj podmienky pre športové kempy. 
Pandemická komisia vlády SR odporúča zákaz návštev v domovoch sociálnej starostlivosti v červených a oranžových okresoch Slovenska. Taktiež odporúča neorganizovať v týchto oblastiach rodinné oslavy. Seniorom tiež odporúča nechať sa očkovať proti chrípke a pneumokokovým ochoreniam.

 

Tlačová konferencia ministra zdravotníctva Mareka Krajčího po zasadnutí Pandemickej komisie vlády SR. Aktuálna epidemiologická situácia a návrhy nových opatrení vo videu (zdroj: MZ SR)

 

Tlačová konferencia ministra zdravotníctva Mareka Krajčího po zasadnutí Pandemickej komisie vlády SR. Aktuálna epidemiologická situácia a návrhy nových opatrení.

Gepostet von Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky am Freitag, 11. September 2020

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Takže po 4 mesiacoch kedy nám tu naskočili 3 čierne čísla sa teraz uvedomujú ?
    Každý vedel že príde druhá vlna a vláda prekvapená čo sa deje.
    Amaterizmus ktorý nás stojí životy

  2. Na Slovensku je 14 krajov? No ale nie to som chcel. Vláda je zjavne zaskočená vývojom nákazy. A to nás tu po tzv. prvej vlne presviedčali, že na druhú sa pripravia. Hovno sa pripravili. Žiadna koncepcia. Po osobnej skúsenosti rodinného príslušníka s (ne)testovaním na COVID 19 som pochopil, že v tomto smere tu panuje žiadny bordel.
    Ešte by ma zaujimalo prečo pandemická komisia zaspala, keď už vyše mesiaca bolo jasné, že idú čísla hore.

  3. Tie vyjadrenia pod článkom, ako v piatej cenovej skupine🙈žena a taký status napíše! Že BEA JANKOVIČOVÁ!!! Som muž, ale toto by som nedokázal napísať, že Vás hanba neprefacká!!!

  4. títo páni plagiatori o tom vedeli a naťahovali čas, lebo keby dali pred prazdninami tvrdé opatrenia tak by sami nemohli ísť odpočívať na pláže s rozpleštenými vajčiskámi a ešte viac by utrpela naša ekonomika a oni by museli silnejšie rozmýšlať od koho si ešte viac požičať. Oĺanu nejde o ľudí ale o prachy, nič viac.
    A tu nieje ani čo riešiť, buď obetujete ekonomiku alebo ľudí. Bez ekonomiky ešte viac utrpia ľudia a načo je niekomu ekonomika keď tu niet ľudi?

  5. Žiadne obchody, prevádzky ani nič podobné by sa zatvárať nemali. Keď sa zruinuje ekonomika, straty na životoch budú vyššie ako kvôli vírusu. Vírus je tu, nevyhneme sa mu, treba sa s ním naučiť žiť.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img