ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Ako rúška znižujú riziko nákazy

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MZ SR |MM|  Pred pár dňami sme tu oznamovali potešujúcu správu: napriek tomu, že sme mali na konzíliu človeka infikovaného koronavírusom, nikto iný sa od neho nenakazil.

Približne 20 ľudí strávilo spolu asi 8 hodín v jednej miestnosti v úzkom kontakte, ale všetci mali rúška a miestnosť vetrali, a tak znížili riziko nákazy na minimum.

Podobný, ešte rozsiahlejší príklad je zdokumentovaný z USA. Dvaja kaderníci boli infikovaní koronavírom a ich rukami prešlo 139 zákazníkov, s ktorými boli v úzkom kontakte. Všetci mali rúška. Ani jeden z ich zákazníkov sa nenakazil (zo 67 testovaných).

Zdroj:
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6928e2.htm

Pre lepšiu vizuálnu predstavu o tom, ako rúška zachytávajú kvapôčky, odporúčame toto video:

 

Rúška však tiež nemusia fungovať dokonalo, preto odporúčame zásadu ROR: ruky, odstup, rúška. Práve kombinácia týchto troch vecí najúčinnejšie obmedzuje ďalšie šírenie vírusu.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. To ze rusko zabranuje sireniu roznych chorob vobec nespochybnujem. Ale nemienim teraz zit v policajnom state, kde ked pride chripkova epidemia, tak bububu musite mat ruska. Vlade a aj poniektorim ludom z toho kvalitne j3b3. Si uvedomte ludia, ze toto cele bolo nechutne zneuzite vladou a nadalej nam ukrajuju z nasej uz beztak chabej „slobody“.

  2. tak za prve to nie je smrtelna choroba a za druhe urcite verim ze ma ochrani nejaka handra skor mi ublizi to co vydychujem von.je to len obycajna chripka,ktora pravidelne prichadza dva krat do roka akurat si ju pomenovali inak,lebo ked nie tak sme vyhrali nad chripkou ktora tu nebola na jar.

  3. celý svet si to vymyslel a pomýlil s obyčajnou chrípkou, iba martin to prekukol, teba je fakt škoda. A to, že mi ubližuje vydychovaný vzduch v rúšku, som už niekde čítal… Nie si ty Mariánov prabratranec ? A ty pzacab skús si slobodne nedať rúško niekde v Nemecku na pumpe, alebo vo Francúzsku, Taliansku, atď. Tu na Slovensku a v Čechách máme podľa WHO najvoľnejšie opatrenia, ale to by si musel študovať a sledovať aj to čo sa deje vonku, nie iba chlastať

  4. Anonym,pouc ma teda kde bola ta chripka na jar rad by som sa to dozvedel,ked kazdy rok tu je pravidelne dva krat do roka a tento rok neprisla,ze by sme ju znicili,ale nie vola sa covid a bude tu uz stale tak isto presne ako chripka lebo to je to iste,si asi slnieckar tak potom chapem tvoju reakciu a who je jedna banda,ked sa nasi politici tak ohanaju tou amerikou tak preco nevystupime z who ako usa

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img