ISSN 1337-8481

štvrtok, 18. apríla, 2024

Za 5 rokov stúpli náklady pekárov na zamestnancov o 90 percent. Pekári hovoria, že ide o zlý signál pre ich ďalšie smerovanie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Nextina |MM|   Od roku 2017 sa osobné náklady na pracovníkov v slovenských pekárňach zvýšili v priemere o 90 percent. Vychádza to z analýzy Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorá v nej už počíta so zvýšenou minimálnou mzdou na rok 2021 vo výške 623 EUR a zvýšenými sociálnymi príplatkami, ktorých rast je naviazaný na hodnotu minimálnej mzdy.

Na jedného zamestnanca predstavuje tento nárast osobných nákladov v priemere 602 EUR za jeden kalendárny mesiac. „Zástupcovia pekárenských spoločností na Slovensku sú na jednej strane veľmi radi, že mzdy ich zamestnancov rastú, pretože si prácu svojich ľudí nadovšetko vážia. No rast samotných miezd nie je taký veľký, ako je rast samotných odvodov firiem z príplatkov smerom k štátu. Takýto rapídny nárast minimálnej mzdy i príplatkov považujeme za ohrozujúci faktor pre napredovanie a vývoj pekárenského sektora, ktorý patrí k najohrozenejším sektorom v rámci potravinárskeho priemyslu na Slovensku. Príplatkami je totiž zaťažená drvivá väčšina pracovného fondu v pekárňach. Pekári sa preto právom obávajú ďalšieho prepúšťania,“ uvádza Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Tá zároveň pripomína, že len 19 percent pracovného času v pekárňach je vykonávaná bez nutnosti vyplácania príplatkov.

Podľa zväzu je preto bezodkladne nutná úprava odbytových cien pekárenských výrobkov. S týmto problémom sa pravidelne stretávajú pekári, nakoľko niektoré zahraničné obchodné reťazce odmietajú akceptovať zvyšujúce sa náklady pekární pri výrobe. „Apelujeme na to, aby sa zvýšili odbytové ceny základných pekárenských výrobkov. A zároveň, aby obchodníci upravili aj pultové ceny. Cena chleba sa na pultoch buď nemenila vôbec, alebo len veľmi mierne, už niekoľko rokov. Avšak náklady rastú skokovo. Pripomíname, že náklady na ľudí sa za 5 rokov zvýšili o 90 percent, neustále však rastú aj ceny surovín, energií či pohonných látok. Z toho dôvodu sa náš sektor neustále prepadá do hlbšej recesie,“ upozorňuje Tatiana Lopúchová zo zväzu pekárov.

V nedávnom prieskume, ktorý zväz vykonal medzi svojimi členmi, uviedla viac ako polovica z nich, že pri navýšení minimálnej mzdy na hodnotu viac ako 620 EUR, budú nútení od nového roka prepustiť približne 10 percent ľudí. „Pekárenský sektor ľudí potrebuje, pretože väčšina úkonov je stále závislá na ručnej práci, no pri nutnosti zachovania minimálnej ziskovosti, budú mnohí pekári nútení počet zamestnancov ešte znižovať. Podľa výpočtov budú totiž od roku 2021 tvoriť mzdové náklady až 47 percent nákladov na výrobu. V tomto roku je to o dve percentá v priemere menej,“ dodáva Tatiana Lopúchová. „V aktuálnom stave ekonomiky považujeme takéto razantné navýšenie nákladov na zamestnancov za nezodpovedné ohrozenie slovenských pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorí boli navyše vyčlenení z akýchkoľvek dotácií na podporu podnikania, ako aj z dotácií na zmiernenie dopadov koronakrízy. Mimochodom, o túto pomoc môžu žiadať takmer všetci potravinári okrem pekárov,“ dodala.

Zväz na margo toho opätovne apeluje na to, aby sa štát zamyslel na možnosťou zníženia odvodovej povinnosti najmä pre firmy z tých sektorov, ktorých pracovný fond je zákonnými príplatkami zaťažený viac ako v 50 percentách. „Súbeh zvýšenia odbytových cien a zníženia odvodov by pekárom mohol poskytnúť priestor na racionalizáciu nákladov, investície do zamestnancov a technológií, ktoré by umožnili držať krok so zahraničnou konkurenciou,“ myslí si predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiana Lopúchová.

Zväz aktuálne zastupuje pekárenské spoločnosti zamestnávajúce 7-tisíc zamestnancov na Slovensku.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Nie nadarmo sa hovorí, že štát je najväčší zlodej. Však pracujúci, aké odvody má z jeho hrubej mzdy? Toľko položiek na výplatnej páske! Okrem zamestnanca aj zamestnávateľ musí odvádzať. Tak koľko štát vyinkasuje za jedného zamestnanca? Však musí vymýšľať ako naplniť kasu. A čo sa tých pekárenských výrobkov týka, sú drahé. Veď koľko stojí chlieb? A to už nie je 1000 gr.. Pečú sa v nižšej gramáži. Neviníme z toho pekárov, ale kto sa tým stojí? Aj keď je niekedy nižšia úroda, ceny sa zvyšujú. Ak je prebytok – ceny sa neznižujú. Ale ešte zvýšenie cien pekárenských výrobkov, neviem či je to správne, nakoľko ceny narastajú na každom kroku, ale zvyšovaním dôchodkov sú veľmi šetrní. Ak zvýšia niekomu dôchodok o 12 €, tak na čo to použiť? Nedotovať politické strany zo štátneho rozpočtu a dať peniaze tam, kde treba! Ale toho sa nedočkáme, veď nepôjdu sami proti sebe. Toľko strán dotovať, to je sila.

  2. najprv vas stat osklbe na dani z prijmu a potom na dph, pohonne hmoty atd.., ked tie uz zdanene peniaze idete minut. Kazdy si moze spocitat kolko percent celkovo stat zoberie kazdemu z oficialneho platu. Napr. zarobite hrubu mzdu 1000, z toho vam stat zobere 300 zostane 700. Dajme tomu, ze uz dalsie dane neplatite a ked tie zarobene peniaze miniete, stat vam z nich zoberie dalsich 140. Takze celkovo vam berie 440 z 1000 a nechava velkoryso 560 eur, za co si mozte nieco realne kupit. Ked sa pripocitaju dalsie dane, tak stat berie ludom viac ako polovicu vsetkeho co zarobia a co za to ponuka vidime vsetci…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img