ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Trnavská župa získala eurofondy na rekonštrukciu vzácneho mlyna v Tomášikove

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

TT SK |MM|   Rekonštrukcia vodného kolového mlyna v Tomášikove a výstavba návštevníckeho centra v jeho blízkosti budú spolufinancované z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR). O príspevku vo výške takmer 547 tis. eur rozhodol Monitorovací výbor Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko 13. júla 2020.

Trnavský župan Jozef Viskupič uviedol, že „po úspešnej obnove mlynu v Jelke sa nám podarilo získať eurofondy na rekonštrukciu ďalšej unikátnej stavby a niekdajšej hospodárskej perly. Vodný kolový mlyn v Tomášikove patrí k posledným štyrom svojho druhu, ktoré sa zachovali. Návštevnícke centrum poskytne zázemie múzejno-pedagogickým aktivitám pre deti aj dospelých. Som rád, že sa nám popri záchrane kultúrneho dedičstva darí zatraktívnovať cyklo- a vodnú turistiku v povodí Malého Dunaja.“

Príspevok z EFRR vo výške 547 tis. eur pre Trnavský samosprávny kraj predstavuje 85 % celkových výdavkov. Zvyšných 10 % je financovaných zo štátneho rozpočtu SR a 5 % tvorí spoluúčasť kraja. Zároveň obec Tomášikovo z fondu získala 211 tis. eur na rekonštrukciu miestnej komunikácie vedúcej z obce k vodnému mlynu v celkovej dĺžke takmer 1,7 km.

Vodný mlyn v Tomášikove dal v roku 1893 postaviť János Maticza a mlelo sa v ňom až do roku 1960. Od roku 1982 je sprístupnený verejnosti ako jedinečná technická pamiatka ľudového mlynárstva, ktorú spravuje župné Vlastivedné múzeum v Galante.

Rekonštrukcia mlyna a výstavba návštevníckeho centra budú realizované v rámci cezhraničného projektu „Milling – forgotten craft of our ancestors“ (Mlynárstvo – zabudnuté remeslo našich predkov) podporeného z eurofondov celkovou sumou takmer 1,3 mil. eur pri celkovom rozpočte 1,5 mil. eur. Cezhraničným partnerom projektu je skanzen v maďarskom meste Szentendre (Szabadtéri Néprajzi Múzeum), pre ktorý je z eurofondov vyčlenených 514 tis. eur na obnovu zbierky mlynov a železničnej stanice s úschovňou bicyklov v areáli skanzenu.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img