ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Verejné toalety sú už mesiace zatvorené. Majú si ľudia naložiť do nohavíc? – spýtame sa vedenia mesta Sereď

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď / Počas posledných týždňov práve v našom médiu sme viacej krát upozornili na problém s množstvom ľudských výkalov nachádzajúcich sa na verejných priestranstvách. Väčšina ľudí z tohto viní hlavne bezdomovcov, čo do značnej miery je určite aj pravdou. My sme ale v nedeľu zisťovali, kde svoju potrebu môže vykonať ktokoľvek,napr. návštevník mesta, dieťa ktoré je s mamičkou na prechádzke (samotná mamička) či  proste každý na koho táto prirodzená ľudská potreba aktuálne príde.

Prešli sme si centrum mesta a zastavili sme sa pri dvoch mestských verejných záchodoch. Jedni sú priamo na námestí (priamo v dosahu autobusovej stanice) a druhé v zámockom parku blízko detského ihriska.

Obidve mestské verejné toalety boli zamknuté a na obidvoch boli nápisy, že sú až do odvolania zatvorené !

Telefonicky sme kontaktovali Mestskú políciu kde nám uzatvorenie toaliet potvrdili a to od minimálne februára 2020, teda kompletne počas celého obdobia jari a leta.

Dnes sme telefonicky oslovili pracovníka mesta pána Kišša, ktorý nám  rovnako potvrdil informáciu o uzatvorení verejných záchodov s tým, že súčasné nariadenia si vyžadujú ich častú dezinfekciu a upratovanie, načo mesto nemá kapacity. Priamo sme sa pána Kišša spýtali, kde majú ísť ľudia, ktorí potrebujú vykonať nutne potrebu, na čo nám odpovedal, že on skutočne nevie a musíme sa spýtať vedenia mesta. Ak jemu bude prikázané toalety otvoriť, tak on ich otvorí. Podľa jeho slov v súčasnosti sú verejné mestské záchody otvorené len počas konania akcií poriadaných mestom na námestí.

Padla aj poznámka, že verejné WC sú zatvorené aj v zime, aby v nich neprespávali bezdomovci.

Zároveň ale povedal, že od včerajšieho dňa sú toalety otvorené.

Telefonicky sme kontaktovali aj prednostu MsÚ Tibora Krajčoviča. Aj ten nám potvrdil fakt, že od marca 2020 boli verejné mestské záchody zatvorené. Ak by boli otvorené, museli by byť dezinfikované každú hodinu. Od včera majú byť otvorené.

Začiatkom týždňa sme sa snažili kontaktovať aj hovorcu MsU, poslanca MsZ a viceprimátora  Ľubomíra Veselického. Služobný mobilný telefón počas pracovnej doby nedvíhal. Názor vedenia mesta na tento stav, sa  teda občania nedozvedia.

V spomenutú nedeľu sme si prezreli aj  okolie uzatvorených mestských verejných záchodov. O stave blízkeho okolia námestia sme písali už v niekoľkých článkoch – výkalmi znečistená fasáda a kríky v blízkosti autobusovej stanici odpovedajú na otázku, kde ľudia potrebu vykonávajú. Použitý papier a servítky dokonca visia na kríku…

Prešli sme aj do zámockého parku. Už zvonku bolo jasné, že ako toaleta môže slúžiť čokoľvek. Aj jediná rekonštruovaná budova pri vchode do neho. Mladík si nerobil starosti ani len so skrytím sa tak, aby ho nebolo vidieť…

Obdobných podnetov a fotografií od občanov máme viac. Nie je ale našou úlohou stav riešiť, môžeme na neho len upozorniť.

V zámockom parku je situácia obdobná. Prešli sme si jeho veľkú časť a ľudské výkaly a nimi znečistené papiere sa nachádzajú hlavne resp. len v najbližšom kríku pri uzamknutých verejných toaletách. Znamená to teda, že ľudia na ktorých prirodzená potreba došla neboli prasatami, ktoré naložia tam, kde to na nich príde, ale s najväčšou pravdepodobnosťou sa jednalo o normálnych civilizovaných ľudí, ktorí to držali až po verejné záchody. Keďže boli zatvorené tak mali na výber. Naložia si do nohavíc alebo to nechajú v kríkoch neďaleko detského ihriska? Myslíme, že konali úplne prirodzene a za ich rozhodnutie ich odsudzovať možno len ťažko.

V súvislosti s publikovaním materiálov tohto a obdobného obsahu môžeme povedať len jedno. Nie je nám to príjemné o nič viac ako je určite príjemné personálu prebaľovanie odkázaných ľudí v nemocniciach, domovoch dôchodcov, upratovanie výkalov upratovacími čatami v mestách či umývanie nekultúrnymi ľuďmi znečistených verejných záchodov. Ako je to povinnosťou už spomenutých ľudí, tak je povinnosťou verejne a dnes už mimoriadne dôrazne na problém upozorniť aj v našom médiu.

Nemôžeme predsa odsudzovať za to, že sa nepos*rie do nohavíc človek, ktorý v 21. storočí v meste civilizovaného štátu v centre Európy a Európskej únie zúfalo stojí pred zamknutými verejnými toaletami. Našou povinnosťou je pýtať sa vedenia mesta Sereď a poslancov Mestského zastupiteľstva na návod, čo má človek na ktorého v meste fyzická prirodzená potreba príde robiť.

A pozor! Nehovoríme tu len o estetickej stránke, ale aj bezpečnosti. Toalety majú byť dezinfikované často a výkaly na verejnom priestranstve volne dostupné aj zvieratám sú snáď v poriadku?

Už desať rokov počúvame, ako je mesto vo výbornej finančnej kondícii a požičiava verejné financie prostredníctvom svojich obchodných spoločností súkromným firmám.

Na druhej strane denne vidíme nepokosené trávniky, odpadky po celom meste, rozpadajúce sa chodníky a parkoviská. Ak príde k nejakej rekonštrukcii z verejných finančných zdrojov, táto je urobená fušersky, čo najlacnejšie, chodníky bez obrubníkov, s asfaltom rozliatym  do buriny tak ako bolo vo zvyku v 60.-70- rokoch minulého storočia, teda za čias tvrdého socializmu. Z úst mnohých poslancov počúvame, ako je dôležité a účelná investícia do rekonštrukcie mestského štadióna, nakoľko futbalisti hrajúci v 1. lige musia hrať v iných mestách.

Otázka teda je, či je dôležité preháňanie sa zopár futbalistov súkromného futbalového klubu po vyhrievanom trávniku za cenu hrania sa našich detí v priestore susediacom s kríkmi plnými ľudských výkalov. A tiež množstvo alergií šíriacich sa z buriny, v ktorej sa naše deti strácajú na detských ihriskách.

Poslanci MsZ a primátor by konečne mali rozmýšľať v prospech väčšiny občanov a nie úzkych záujmových skupín a samozrejme prípadných aktivít svojich a vlastných občianskych združení.

Aj v tomto článku sme priniesli výlučne fakty. Fotografie dokumentujú úbohý stav mesta Sereď v nedeľu dňa 6.9.2020. Nejedná sa o vymyslené ataky proti nikomu alebo o predstavenie reality a zverejnenie ďalšej pravdy o meste Sereď.

Našťastie tu máme dobu, kedy sa občania – aspoň časť z nich – dokážu postaviť proti minimálne vo veciach, ktoré ich už skutočne obmedzujú, dotýkajú sa ich práv a tam, kde ide evidentne o zanedbávanie si základných povinností samosprávy pri správe vecí verejných.

Dôvod, alebo minimálne jeden z vážnych dôvodov súčasného stavu –  ľudskými výkalmi znečisteného verejného priestranstva v meste teda poznáme. Nedá sa vylúčiť, že pri ďalej pretrvávajúcej obdobnej situácii stihne osoba na ktorú potreba príde, namiesto do najbližšieho kríčka prísť napr. pred Mestský úrad.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. 😒do kedy budú tie hajzle zatvorené?Lebo keď idem s vnučku do parku nosím zo sebou sáčky a keď to na ňu príde potom to po nej pekne odpratem

  2. Nesúhlasím s MM vo všetkom ale asi tri roky už má pravdu vo všetkom.Mocipánov kritizuje oprávnene.Aj ja som už musel použiť krík a hambil som sa strašne.Ale mal som si nasrať do treniek?Pán Tomčányi spamätaj sa.Svoje špinavosti robíte okato a peniazí máme v meste dosť len ich poslanci rozdeľte spravodlivo.Karmažínová Stareček, Bucha aj ostatný ešte stále sa necháte kupovať za naše peniaze?Nehambíte sa?

  3. Tiež mám nemilú rovnakú skúsenosť . v Seredi som prestupovala z diaľkového autobusu na prímestský spoj. Už v buse som bojovala s divným pohybom čriev. Po vystúpení som chcela použiť kadibúdku na námestí- zatvorené , rýchlo do parku – zatvorené. V žiadnom prípade by som už nestihla hľadať iné kultivované riešenie- jedine za kríky. Síce nebolo nikoho na okolí, no i tak som sa hanbila . Mala som sa vypotrebiť do gatí a potom cestovať vyše polhodiny busom k nám do dediny ?!

  4. Pre Pre Majka: Senzácia by bola keby sa tebe niekto vykadil rovno pred dvere a musel by si to po nom upratať. Ked si myslíš že toto je normálne čo sa v tomto meste deje.

  5. Pre Pre Lucia: nepíše sa o psích exkrementoch ale o výkaloch po ľuďoch na verejnom priestranstve, ktorí sa tam musel vy … lebo boli zavreté mestské toalety

  6. hovoril som s pánom Majkom. Povedal mi že telefonoval s prednostom Krajčovičom a ten mu potvrdil že weka su zavrete z ekonomických dôvodov. Lebo by ich bolo trba dezinfikovať kszdú hodinu .A na to nie sú peniaze. V pondelok sme mali športovú komisiu a tsm prednosta povedal že mesto má peniaze a uznesenie o krátení dotácií pre športové kluby môžeme zrušiť, lebo peniaze na dofinancovanie športovcov sú.

  7. anonym 9. septembra 2020, 19:43 – predpokladam ze na zaklade mojho nedelneho telefonatu na MP boli vcera verejne zachody otvorene.

    Tazko sa totiz odpoveda na otazku, kde inde ako do krikov sa maju ludia vys*at, ked su zachody mesiace zatvorene…

  8. Asi takmer v každom meste sa pramálo venujú verejným toaletám. Aj u nás, kde sú postavené? Cestujúci, alebo aj ostatní keď potrebujú ich použiť, musia prechádzať cez husto frekventovanú cestu a až k ním dostanú zatiaľ sa po…., nehovoriac, keď sú odstavené. Potom už im na ničom nezáleží. Neviem, prečo nemohli ostať ako predtým pred Perlovkou?

  9. Počujte len tak na okraj, nie je náhodou názov mesta odvodený od slova “sere” + ď
    Tu všetci na všetko serú …primátor sere na Vás, vy ho tu za to osierate atď…

    P. S.: najlepšie by sa bolo vykadiť do toho nápisu SEREĎ zo štrku na trnavskej ul. aspon by tá vyrastajúca burina z toho štrku dostala hnojivo

  10. Peniaze pre futbalistov sú? Už celé roky sa do nich investuje nemalá čiastka. Už sme na tom tak dobre, že už na nič iné nie je treba investovať? Máme šťastie, že bývame práve tu.

  11. Bavím sa, akí sú tu niektorí pohoršení. Ale veď Tomčányho niekto zvolil, nie? Nasľuboval hory doly a po voľbách skutek utek. Každý priemerne uvažujúci človek v Seredi vidí, kde sú priority vedenia mesta aj väčšiny poslancov. Futbal a investície do neho. Že je z mesta diera, s rozbitými chodníkmi, s úbohou spoločenskou vybavenosťou a skapatou kultúrou, koho to trápi? Lúskačov jadierok pri futbale? Nie raz som týchto „odborníkov“ počul, že čo na tom, že žiaci Fándlyho behajú po oráčine, že kaštieľ padá na kopu, že mesto je zaspatá diera, ale sme v 1. lige a budeme mať štadión, za pár miliónov eur. Viete aké je to terno? Že z toho štadiónu 99% obyvateľov mesta bude mať akurát tak ho..o je vedľajšie. Hlavne, že bude. A potom si vypočujeme doživotného viceprimátora ako pustí do éteru bájku o tom, že neni sú peňáze a ani tak skoro nebudú. Leda, žeby išli do futbalu. Vtedy ich supermanažér za 65000 eur nájde bleskovo. A tak si tu žijeme.

  12. Keby to na mna pride a neda sa tak sa vyse*em rovno pred ten verejny zachod
    a nie pre to ze by mi to robilo radost….

    ale z principu

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img