ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Podujatia v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva vo Vlastivednom múzeu v Galante

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Návrat do čias minulých

Vlastivedné múzeum v Galante, Mgr. Andrea Cupal Baricová, lektor, referent pre cestovný ruch  |MM| Srdečne Vás pozývame aj tento rok na naše septembrové podujatia, ktoré Vlastivedné múzeum v Galante pripravuje pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD). Pod záštitou Rady Európy a Európskej komisie sa v rámci tohto medzinárodného podujatia každoročne koná až 50 000 akcií v 50 štátoch Európy. Keďže témou tohtoročných dní je motto „ Minulosť vzdeláva“, rozhodli sme sa nadväzujúc naše dve dočasné výstavy pod názvom „Bez práce nie sú koláče“ a „Textilné nápisové nástenky“ hlbšie ponoriť do života ľudí pred 100 rokmi a pozrieť sa, čo by sme sa od nich mohli naučiť.  Počas posledného septembrového týždňa sa môžete tešiť na naozaj pestrý program určený pre všetky vekové kategórie. 24. a 25. septembra doobeda očakávame školské skupiny do múzea – bližšie informácie o programe nájdete na našej webovej stránke www.muzeumgalanta.sk ako aj na stránke http://muzped.zms.sk/.

  1. septembra od 13:30 Vás čaká ozajstný návrat v čase. Nádvorie múzea sa zmení na dedinský dvor, kde sa bude prať, moržovať, rúbať drevo, šiť… Medzi tým si rodiny môžu otestovať aj svoje vedomosti – pri lúštení kvízu im budú nápomocné aj komentované prehliadky, ktoré sa uskutočnia každú hodinu (o 14:00, o 15:00 a 16:00).

O 17:30  pozývame všetkých záujemcov histórie na prednášku prof. PhDr. Marty Botíkovej, CSc. a prof. PhDr. Jána Botíka, DrSC.  o dejinách vysťahovalectva a etnokultúrnych osudoch Slovákov v Chorvátsku nadväzujúc na výstavu násteniek, ktorú naše múzeum pripravilo v spolupráci so Slovenským kultúrnym centrom z obce Našice v Chorvátsku.

Na záver dňa od  19:00 do 21:00 zažijete „dedinskú zábavu“ pri živej hudbe v podobe domu tanca,  počas ktorej sa spolu naučíme niekoľko ľudových tancov.

Pri príležitosti DEKD sme sa opäť rozhodli 26.09.2020  bezplatne sprístupniť aj vodné mlyny  v Jelke a Tomášikove, ktoré môžu prívrženci cyklistiky navštíviť aj v rámci cyklotúry, ktorú múzeum organizuje v spolupráci s OZ MAS Galanta.

Záverečné podujatie v septembri sa uskutoční 30. septembra   v budove Vlastivedného múzea.  O 17:30 Vás spolu s neinvestičným fondom Pro Renovatione pozývame na ďalšiu prednášku z cyklu „Pri stíšenom svetle“. Prednášajúcim bude historik, splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny, pán László Bukovszky, absolvent  Gymnázia Zoltána Kodálya v Galante, ktorý nám priblíži osudy Esterházyovcov v 20. storočí.

Na koniec by sme Vám radi dali do pozornosti súťaž na najlepší návrh na nápisovú nástenku dnešných gazdiniek, ktorú sme vyhlásili v súvislosti s našou aktuálnou dočasnou výstavou Textilné nápisové nástenky. Sponzorom súťaže je kníhkupectvo Molnár.

Veríme, že Vás náš program oslovil a priláka Vás do múzea alebo do našich vysunutých expozícií. Vstup zdarma! Podujatie sa uskutoční s finančnou pomocou mesta Galanta. Tešíme sa na návštevu!

 

Podujatie sa bude konať v zmysle protiepidemiologických opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR a nariadenia Trnavského samosprávneho kraja. Prosíme Vás o trpezlivosť a pochopenie pri dodržiavaní opatrení.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img