ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Reakcia ministerstva životného prostredia na tlačovú konferenciu, zvolanú zástupcami odkaliska Poša, konkrétne Energochemica SE

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŽ SR |MM|Minister Ján Budaj je presvedčený, že postup Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) v prípade preskúmania zákonných povinností prevádzkovateľa odkaliska Poša v areáli Chemka Strážske, bol správny a v súlade s platnými zákonmi.

Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) na základe dôsledného posúdenia situácie začala konanie, ktorého výsledky môžu viesť k zákazu vypúšťať odpadové vody do odkaliska. S týmto postupom sa stotožnil aj minister Ján Budaj. „Prevádzkovateľ ČOV mal dlhé roky priestor zabezpečiť alternatívne spôsoby odvádzania odpadových vôd na iné miesto, ako do jednej z najväčších environmentálnych záťaží na Slovensku,“ podčiarkol minister s tým, že  životy obyvateľov a ich zdravie sú neporovnateľne dôležitejšie, ako záujmy niektorých podnikateľov.

Trestné oznámenie avizované na dnešnej tlačovej konferencii považuje ministerstvo iba za ďalšiu formu nátlaku, ktorému však neustúpi.

Hoci konanie o uložení nápravných opatrení začala inšpekcia voči prevádzkovateľovi odkaliska Poša, dnes sa ozval iný subjekt – prevádzkovateľ čistiarne odpadových vôd, ktoré sú ale vypúšťané práve do odkaliska Poša. 

Orgány ochrany životného prostredia pondelkovým zákrokom nezakázali činnosť prevádzok v Chemku Strážske. Tieto môžu aj naďalej podnikať, ak budú spĺňať environmentálne štandardy, vrátane zneškodňovania odpadových vôd. Vyhrážky o zatvorení podniku a prepúšťaní zamestnancov považuje ministerstvo za účelové, keďže prevádzkovateľ čistiarne odpadových vôd je už niekoľko mesiacov v konkurznom konaní. Teraz by podnikateľ chcel zo svojho možného krachu obviniť štát.

Každý má právo získať informácie o životnom prostredí. Ministerstvo životného prostredia sa bude zasadzovať o ochranu zdravia a životného prostredia. Bude občanov informovať o akomkoľvek znečistení, a to bez rozdielu, či je to podnikateľským subjektom príjemné alebo nie.

Minister Budaj podporil veľakrát prácu inšpektorov. „Inšpekcia životného prostredia sa nenechá zastrašovať,“ zdôraznil minister.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img