ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Seredčan natočil krátky film o láske, vojne a extrémizme

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Seredčan Pierre Fabo sa pomaly ale isto dostáva do povedomia filmového priemyslu na Slovensku. Je autorom niekoľkých úspešných projektov. Ako režisér má už na svojom konte aj krátke filmy či videoklipy a je zakladateľom Lexis Production. Spolupracoval so známymi slovenskými hudobníkmi ako Peter Lipa, Sima alebo s kapelou Smola a hrušky.

Kto je Pierre Fabo

Ide o rodeného Seredčana. K filmu a kamere ho to ťahalo od malička. Ako dieťa si vyrobil z papiera kameru a pozeral sa cez ňu na ľudí. V tom čase ešte nevedel presne akým smerom sa jeho život poberie. Ako každý malý chlapec chcel byť hasič alebo policajt. Až keď končil strednú školu zistil, že ho to ku kamere naozaj ťahá. Bavili ho filmy, divadlá a hlavne natáčanie videí.

Preto si za svoje ďalšie štúdium vybral FMK v Trnave, ktorú aj úspešne ukončil. Okrem úspešných projektov sa podieľal aj na vzniku krátkych filmov Kobieta a Ulička.

Práve posledný spomínaný krátky film Ulička je v týchto dňoch viac ako aktuálny. Film sa odohráva počas II. svetovej vojny no a práve 29. augusta si pripomíname 76. výročie Slovenského národného povstania.

Dej filmu

Ulička je príbeh o mladej židovke a chlapcovi, ktorý ju miluje v dobe deportácií židov na Slovensku počas 2. svetovej vojny. Natočiť film s takouto tematikou nebolo ľahké. Autori si museli najprv všetko okolo II. svetovej vojny a deportácii židov naštudovať. Navštívili preživších občanov židovského pôvodu, ktorí im porozprávali autentické zážitky z tohto obdobia.

Zo zákulisia natáčania

Film sa radí medzi krátke filmy a má dĺžku 15 minút. Dôvodom bolo, aby sa s hotovým dielom mohli zúčastňovať rôznych filmových festivalov a prehliadok. Bol natáčaný minulé leto na pevnosti v Komárne a ako Pierr tvrdí natáčanie trvalo iba šesť dní. Scenáristkou filmu bola Andrea Gregušová, podľa ktorej vtesnať takto zložitú tému aj s príbehom do pár minút bolo naozaj náročné.

Podľa Pierra Faba výroba filmu nebola drahá, nakoľko sa všetko vyrábalo dobrovoľne. Kostýmy na natáčanie zapožičalo trnavské a nitrianske divadlo a herci sú súčasťou ochotníckeho hudobno-dramatického OZ pri Smoleniciach s názvom Fidlikanti.

Premiéra

Premiéra filmu je dnes o 18:30 v kine v Smoleniciach.

Ukážka

SLOVENSKO/ 2020/ réžia: Pierre „Lexis“ Fabo

Fotografie

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img