ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Minimálna mzda stúpne na 623 eur

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR |MM|  Vláda dnes schválila navýšenie minimálnej mzdy na 623 eur, čo predstavuje 57 % priemernej mzdy v roku 2019. Zvýšenie minimálnej mzdy o 7,4 % z 580 eur na 623 eur sme dosiahli v čase najhoršej hospodárskej krízy od druhej svetovej vojny. Návrhom zvýšenia minimálnej mzdy umožňujeme oživenie ekonomiky a rast pracovných príležitostí, aby všetci ľudia, ktorí pre koronakrízu prišli o prácu, sa mohli čo najskôr zamestnať.

Od 1. januára 2021 budú zamestnanci s najnižšími mzdami poberať 623 eur, čo predstavuje v čistom 508,45 eura. Hodinová minimálna mzda sa zvýši na 3,58 eura. Upraví sa aj automat stanovenia minimálnej mzdy. Ak sa na jej výške nedohodnú sociálni partneri, určí sa ako 57 % z priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov. Takýto percentuálny pomer predstavuje aj tohtoročná minimálna mzda 580 eur k priemernej mzde v roku 2018.

„Chcem, aby mzdy občanov rástli čo najviac. Napriek pôvodným požiadavkám zamestnávateľov na zmrazenie minimálnej mzdy som rád, že sa nám podarilo dosiahnuť jej navýšenie na úrovni 57 % priemernej mzdy 2019. Považujem to za veľmi dobrú správu pre každého zamestnanca na Slovensku,“ hovorí minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak.

Ako sa zvýšia príplatky?

Zmeny nastanú aj pri určovaní príplatkov. Tie už nebudú v zákone naviazané na percento z minimálnej hodinovej mzdy, ale stanovia sa pevnou sumou. Pri prepočte nových pevných výšok príplatkov vychádzalo ministerstvo z aktuálneho vzorca na ich výpočet, pričom za základňu sa vzal rok 2021 (t.j. suma 3,58 eura). To napr. znamená, že mzdové zvýhodnenie za prácu v sobotu bude predstavovať 1,79 eura, čo je 50 % minimálnej hodinovej mzdy podľa aktuálneho nastavenia. „Príplatky sa teda zvýšia tak, ako hovorí platná legislatíva. Ľuďom nič nevezmeme, pridáme im to, čo im zo zákona patrí,“ približuje minister Krajniak.

 

Mzdové zvýhodnenie Pevná suma
nočná 1,43 €
sobota 3,58 €
nedeľa 1,79 €

 

Zmena pri výpočte mzdových nárokov

Od budúceho roka sa mení aj mechanizmus zvyšovania minimálnych mzdových nárokov. Ten bude naviazaný na medziročnú zmenu mesačnej minimálnej mzdy. Budúci rok sa preto každý minimálny mzdový nárok pre príslušný stupeň náročnosti práce zvýši o 43 eur. Teda o rovnakú sumu o akú porastie minimálna mzda. „Mechanizmus zvyšovania minimálnej mzdy a minimálnych mzdových nárokov pre jednotlivé stupne náročnosti práce sme nastavili tak, aby sa mohli tieto výšky každý rok meniť oznámením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR,“ dopĺňa minister.

 

Stupeň náročnosti práce Aktuálna výška mzdového nároku Mzdový nárok v roku 2021
1. 580 623
2. 696 739
3. 812 855
4. 928 971
5. 1 044 1087
6. 1 160 1203

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Je to pekné, že sa minimálna mzda zvyšuje. Ale čo potom? Aká by mala byť potom mzda po odpracovaní cca 40 rokov? Bude sa mzda postupne vyšovať, alebo to ostane na minimálnej mzde? Bude na to? Odkiaľ sa bude na to brať? Budú sa zvyšovať odvody, alebo sa bude štát do nekonečna zadlžovať?

  2. .vyššia minimálna mzda. Matovičovci ju chceli do budúceho roka zrušiť, ale už zrejme pochopili, že vyššia minimalna mzda tvorí aj vyššie odvody. Takže teraz keď si súkromná osoba zaplatí 70e za mesiac, budúci rok, zaplatí viac. A keďže pre koronávirus prišlo veľa ludí o prácu , tak je tu vela nezamestnaných, ktorý si to ZP budú musieť z niečo zaplaťiť, lebo ak nie, exekúcia je na krku. Dobre to majú tie špiny vymyslené

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img