ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Dôchodcovia dostanú 13. dôchodok už tento rok

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR |MM| Vláda Slovenskej republiky dnes schválila návrh zákona o 13. dôchodku. Tento rok tak pôjde na 13. dôchodok viac ako 307,5 miliónov eur.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vynaloží na tohtoročný 13. dôchodok dvojnásobne viac finančných prostriedkov, ako tomu bolo minulý rok, keď bolo použitých 152, 6 miliónov eur. Nárast je tak na úrovni 201%. „Zákon o 13. dôchodku je pripravený takým spôsobom, že dáva dôchodcom viac ako dvojnásobok toho, na čo boli kedykoľvek zvyknutí k štandardnému dôchodku dostať,“ informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Nárok na 13. dôchodok budú mať všetci poberatelia dôchodku bez ohľadu na sumu poberaného dôchodku. Maximálna suma 13. dôchodku bude v sume 300 eur pre poberateľov dôchodkov v celkovej sume nižšej ako je suma životného minima. So stúpajúcou výškou dôchodku sa výška 13. dôchodku bude znižovať až do minimálnej sumy, pričom minimálna suma 13. dôchodku bude vo výške 50 eur.

Ide o najvyššiu sumu v histórii Slovenska, ktorá bola vyplatená celkovo na mimoriadny dôchodok. Dôchodca s priemerným dôchodkom, ktorý je približne 477 eur, dostal v minulom roku vianočný príspevok vo výške 80 eur. Tento rok dostane 13. dôchodok vo výške 205 eur. To je približne 2,5 – násobne viac, ako doteraz ,“ informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Vládna koalícia pripravila balíček opatrení na pomoc ľuďom v objeme 500 miliónov eur. Obsahuje 13. dôchodok, tehotenskú dávku od 4. mesiaca tehotenstva, zrušenie doplatkov za lieky, dvojnásobný daňový bonus na dieťa do 15 rokov aj bezplatnú dopravu v autobusoch a MHD.

V oblasti podpory rodiny chce vláda zaviesť od budúceho roka tehotenský príspevok od 4. mesiaca tehotenstva vo výške 200 eur. Dostávať by ho mali študentky aj ženy s nárokom na materské. Pracujúci rodičia budú od budúceho roka dostávať dvojnásobný daňový bonus aj na deti vo veku od 7 do 15 rokov. Okrem toho plánuje vláda zaviesť bezplatnú dopravu v autobusoch, v miestnej hromadnej doprave v rámci svojho mesta a vo vlakoch pre deti, žiakov, študentov, dôchodcov a vozičkárov. Zrušia sa aj doplatky za lieky pre deti do 6 rokov, dôchodcov a ŤZP.

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Tlak občanov bol tak veľký že táto vláda pustila do gatí. OLaNo nechcelo dať ani cent dôchodcom. Na to treba pamätať. Našťastie tlak slušných občanov prelomil túto vládnu ploagu

  2. Fico to spravil šikovne…pozval dôchodcov na hostinu a vedel že ju bude musieť zaplatiť niekto iný…dôchodcovia už sedia pri prestrenom stole a teraz im treba oznámiť že pokladnica je prázdna…No Fico to nebude, ten neplatí a ani neoznamuje zle správy, ten len sľubuje…dobre to povedal, keď zahlásil že bez 13. dôchodkov by zďaleka nemali toľko % v posledných voľbách..

  3. Obedy zadarmo neexistujú.Zapamätajte si,nikdy to neplatil ani Fico,ani Dzurinda,ani Radičová,nebude to platiť ani Matovič,vždy sa na to poskladáme my všetci.

  4. dochodca slubovaly ze daju 45O evr vianocny ale sluby sa slubuju a blazni sa raduju asi tak to sluboval kolar ze krd nedaju tak odstupi

  5. Už by bolo na čase to správne pomenovať. Aký 13 dôchodok? Je vianočný darček, pomenovaný 13 dôchodok. Predtým sa to nazývalo vianočným príspevkom, teraz 13. dôchodok. Aký je v tom rozdiel? Žiadny. Vtedy i teraz sa to rozdáva od buka po buk, ako sa im zachce. Keď je to dôchodok, mal by byť vyplatený vo výške, aký dôchodca poberá. Ale darček môžete dať aký chcete. Teraz, aj predtým je to diskriminácie ľudí, ktorí mnoho rokov odpracovali. Vlastne je to trest, že robili. Ale zabudli si siahnuť na svoje zvýšenie platov, ktoré sú x-násobné vyššie, ako by bol 13.dôchodok. Tam u seba mali hľadať rezervy, ktoré im chýbajú.

  6. OLANO si odmietlo znížiť poslanecké platy a dôchodcom dajú almužnu.
    Hanba im. Dosadili si do úradov svojich ľudí, rodinu a milenky a obyčajný slušní občan ktorý má 100 krát lepšie vzdelanie na danú prácu dostal prostredník on tejto vlády.

  7. A ešte jedna pripomienka. Máme a mali sme vždy premúdru vládu, vedia ako na to. Oni si zvýšenie platov /mesačne/ zakomponovali do základných platov, t.j. zvýšenie základného platu, ktorý sa len tak nedá znížiť, ale 13. plat, alebo dôchodok môžu kedykoľvek zrušiť, alebo znížiť. Tak uznajte, nemáme múdru vládu? Keby sa suma vyplatená ako 13.plat alebo dôchodok rozložiť na 12 mesiacov, nebolo by to až také zvýšenie, ale mali by istotu, že to dostanú. Ale takto?

  8. SMER urobil šikovný predvolebný ťah s 13.dôchodkom,veľa opozičných poslancov im na to naletelo a hlasovali za na čele s Boriskom.Po získaní moci a funkcií sa zbadali a začali dôchodcov presviedčať,že 200 eur je viac ako 460.Ale 1,5 milióna dôchodcov nie je načisto blbých a tak to terajšia vierolomná koalícia má v nasledujúcich voľbách spočítané.Zrejme sú si toho pri Matelkovom vedení vedomí,a preto začínajú kauzy s dosadzovaním ,,svojich ľudí,, na všetky dostupné posty a obohacovanie,ktoré bude potrestané po zmene tejto kamarily.

  9. pre Havran – sikovny predvolebny tah urobi aj sucasna vlada, ale pred volbami. Preco by mali teraz plnit scifi sluby tvojho Fica. Mne zamestnavatel zrusil 13.plat, lebo korona…

  10. Toto nie je 13. dôchodok, to je len vianočný darček. Asi nevedia čo slovo „dôchodok“ znamená. Je to náhrada mzdy za odpracované roky a za toto obdobie dosiahnutá výška zárobku. Asi nikto by nebol proti tomu, aby sa dalo každému rovnakou sumou, pretože niektorí ľudia sa narobili za nízke mzdy. Tak aj valorizácia rovnakou sumou, pretože percentuálne zvyšovanie je diskriminačné, nakoľko sa jednako zvyšujú ceny pre všetkých. A slovo „dôchodok“ tu nemá miesto.

  11. tato skur vena vlada ma pripravila o 200evr!
    Nastastie, ludia nie su hlupy a o rok im to spocitaju.
    Nevadi. Prezijem. Preziju aj oni v dalsich volbach?

  12. Pre naco meno- neverim ze si dochodca, neklam. A spocitaj si ty o kolko ta okradla byvala skur. vlada za 12 rokov, ani sa nedopocitas…

  13. Doteraz každá vláda sa veľmi netrhala, aby pomohla ľuďom, ale na to si vytvorili politické strany, ministerstvá, rôzne vymyslené, neopodstatnené inštitúcie, aby si počas svojej kariéry dobre nahrabali, ale aj pre svojich potomkov. Ľudia vždy boli na poslednom mieste. Hovorí sa, že každé hrable k sebe hrabú. A nebude to aj v budúcnosti inak. Pri voľbách vám posľubujú aj modré z neba, ale veľmi rýchlo na to zabudnú. Nuž darmo-skleróza.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img