ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Boj s envirokriminalitou pokračuje v Hriňovej

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V Hriňovej existuje mliekareň a súčasne tam pozorujeme opakované znečistenie rieky Slatina. Potvrdzujú to výsledky kontroly inšpektorov životného prostredia, ktoré dnes prezentoval minister životného prostredia Ján Budaj spoločne s generálnym riaditeľom Slovenskej inšpekcie životného prostredia Jánom Jenčom. Inšpektori využili inštitút tzv. operatívneho, miestne nepríslušného zákroku, ktorého účelom je pretrhnúť prípadné väzby miestnych úradníkov na kontrolované prevádzky.

Voda sfarbená nabielo a šíriaci sa zápach sa stala pre rieku Slatina typickým úkazom, ktorý sa pravidelne opakuje niekoľkokrát ročne. Inšpektori počas uplynulého víkendu vykonali mimoriadnu kontrolu, počas ktorej skontrolovali výpustný objekt z areálu mliekarne do Slatiny, odobrali vzorky a podrobili ich analýze. Generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo vysvetlil: „Celý postup kontroly máme zdokumentovaný, výsledky už teraz usvedčujú prevádzkovateľa z poškodzovania vôd. Zároveň sme kontrolou vylúčili skutočnosť, že išlo o prevádzkovú nehodu.“

Inšpektori uložili prevádzkovateľovi mliekarne okamžité nápravné opatrenia, akým je prečistenie kanalizácie. Podľa závažnosti zistení podajú podnet na obmedzenie činnosti prevádzky. Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja sa potvrdilo príslovie, že nehoda nie je náhoda: „Znečisťovanie slovenských riek či potokov sa musí skončiť a úrady nebudú tolerovať výhovorky,“ zdôraznil minister Budaj.

O znečisťovaní Slatiny miestni obyvatelia a aj úrady vedeli roky, no nekonali. Ľady sa pohli najmä po tom, ako minister Budaj rozviazal ruky inšpektorom životného prostredia. Pri odhaľovaní envirozločinov začali využívať všetky zákonom stanovené možnosti. V tomto prípade aktívne využili inštitút tzv. operatívneho, miestne nepríslušného zákroku. Minister Budaj dodal: „Ak boli doteraz kontroly zo strany inšpekcie bezzubé, už nebudú. Havarijný stav pretrváva a vyzývam prevádzkovateľa, aby ho čím skôr odstránil.“

Odhalenie znečisťovania na rieke Slatina

Gepostet von Ministerstvo životného prostredia SR am Dienstag, 25. August 2020

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Prakticky je celá krajina zamorená. Aby toho nebolo málo, musíme odpad dovážať zo zahraničia. Okrem automobiliek, musíme stavať aj spaľovne na odpad, aj pre nebezpečný odpad. Ale kto a kedy to dá do poriadku?

  2. Enviro zataz a bordel vsade. Urady sa tvaria ze o nicom nevedia a aj ked vedia tak nekonaju. Sereď, Pod hradzou Grunert sro uz 30 rokov prevadzkuje nelegalnu stolarsku dielnu, bordel a panele drbol o hradzu ktore su tam tiez uz 30 rokov. A úrady nekonaju a tvaria sa ze vsetko je v poriadku. A nakoniec zmrd co to takto devastuje a zamoruje je este asi chranena osoba primatora.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img