ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Vládne opatrenia pomáhajú

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR |MM|  Vláda od začiatku šírenia pandémie koronavírusu prijala množstvo opatrení, ktorými pomohla a naďalej pomáha zamestnancom, zamestnáteľom, SZČO, rodinám a občanom zvládať novovzniknutú situáciu. Spoločnosť Trexima, ktorá pre Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spravuje informačný systém o cene práce, zrealizovala v spolupráci so sektorovými radamiprieskum o vplyve pandémie koronavírusu COVID-19 na ekonomiku a zamestnanosť.

Pandémia nového koronavírusu negatívne poznačila  slovenskú ekonomiku. Vláda preto pripravila viacero opatrení, ktorými podporuje zachovanie pracovných miest státisícov zamestnancov a podporuje podnikateľov udržať svoju činnosť aj napriek výpadku či poklesu tržieb.

„Teší ma, že v prieskume sa ukázalo, že opatrenia nášho ministerstva hodnotia respondenti, teda podnikatelia, ako najúčinnejšie. Dokazuje to, že posyktovanie príspevkov na udržanie pracovných miest výrazne pomáha zamestnávateľom prekonať tieto neľahké časy. Zamestnancom, ktorí pre vládne opatrenia museli zostať doma s deťmi, zase najviac pomáha predĺženie OČR,“ informuje minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Prieskum potvrdil aj dostatočnú komukáciu štátu smerom k prijímateľom pomoci. Najviac žiadateľov, približne 88 %, sa dozvedelo informácie o prijatých ekonomických opatreniach práve zo stránok ministerstiev, úradov a iných štátnych inštitúcií. Druhým najčastejším zdrojom boli masové médiá, 71,3% žiadateľov čerpalo informácie z televízie, novín a rozhlasu.

Respondenti pozitívne vyhodnotili aj webovú stránku www.pomahameludom.sk, ktorú zriadilo ministerstvo pre žiadateľov o príspevky na udržanie zamestnanosti. Takmer 96 % žiadateľov považuje stránku za prehľadnú. Všetky potrebné informácie na nej našlo viac ako 86 % žiadateľov.

Zaujímala nás aj spokojnosť podnikateľov so službami úradov. „Vážim si, že žiadatelia vyhodnotili komunikáciu s úradmi práce, sociálnych vecí a rodiny ako najlepšiu. Zamestnanci úradov od spustenia prvej pomoci pracovali dobrovoľne nadčas aj počas víkendov, aby sme príspevky dopravili ľuďom čo najskôr,“ hovorí minister Krajniak. Pozitívne bola hodnotená aj komunikácia s daňovými úradmi, pobočkami Sociálnej poisťovne a Finančnou správou SR.

Zisťovanie dopadov pandémie na podnikateľov potvrdilo , že za poklesom ich tržieb je najmä  znížený počet domácich objednávok, opatrenia vlády SR po vyhlásení mimoriadnej situácie v SR a pokles zahraničných objednávok. „Najväčším pozitívom prieskumu však je, že 91 % respondentov neplánuje v najbližších dvoch mesiacoch prepúšťanie zamestnancov v ich spoločnosti. Je to dobrý signál, že ekonomika sa zotavuje a opatrenia vlády pomáhajú. Ďalšou dobrou správou je, že viac ako tretina firiem nemusela siahnuť na odmeny ani benefity zamestnancov práve  vďaka prvej pomoci“ dopĺňa minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

Respondenti zároveň naznačili, ktoré opatrenia by mali pokračovať aj v nasledujúcich 6 mesiacoch. Približne 73 % by prijalo vyplácanie príspevku na mzdy alebo paušálneho príspevku z dôvodu poklesu tržieb. Možnosť využiť pandemickú PN a OČR by privítalo 53,3 % respondentov, 52 % by si chcelo v nasledujúcich mesiacoch odložiť platenie odvodov, resp. ich odpustenie.

Do prieskumu, ktorý sa uskutočnil v druhej polovici júla a na začiatku augusta 2020, sa zapojilo 2 065

firiem s 20 a viac zamestnancami. Respondenti prieskumu zamestnávali  v marci  298 561 zamestnancov a 19 983 dohodárov, čo je viac ako 20 % zamestnancov súkromného sektora SR. Z tohto dôvodu sa jedná o najreprezentatívnejší prieskum realizovaný v predmetnej cieľovej skupine respondentov. Najviac ich bolo z Bratislavského kraja, najmenej z Trnavského kraja. Takmer 34 % respondentov pôsobí v priemyselnej výrobe, 17 % je z veľkoobchodu a maloobchodu, 10,5 % z oblasti stavebníctva.

 

bariery

nasli si pracu – A4 (1)

pristup, stranka A4

TK_01_A3_Najucinnejsie opatrenia_v2

TK_02_A4_Zaujem podla segmentov_v4

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Propaganda horšia ako za socíku.
    Čoskoro sa dozvieme že táto vláda zabránila celosvetovému umieranie lebo Matovič vynašiel vakcínu u babky na povale

  2. Čo si mohol čakať V SOL,hádam nie vyjadrenie k Matovičovi od podnikateľov z Klubu 500 ? Všetci normálni ľudia konštatujú,že Matelkova vláda dáva najmenej v EU,no pre Majku z Gurunu,odkiaľ práve spadol,je stále top.Sľúbené peniaze pre poslušných novinárov robia divy aj v štatistikách.Ako u Lukašenka.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img