ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

HOAX o následkoch nosenia rúška

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Zistili sme stanovisko od Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky a Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky:

Tvárové rúško nespôsobuje vdychovanie vysokej koncentrácie oxidu uhličitého a nemá dopad na zdravie osoby. Vzhľadom na to, že bežne používané rúška nepriliehajú k tvári nepriedušne, nevzniká v oblasti zakrytej rúškom vysoká koncentrácia CO2, ktorá by mohla mať negatívny dopad na zdravie: https://www.who.int/images/default-source/health-topics/coronavirus/myth-busters/mythbuster-masks

Tvárové rúško je potrebné vymieňať za nové, ak je poškodené, vlhké alebo špinavé. Jednorazové rúška nie sú určené na opätovné používanie.

Na nosenie rúšok je potrebné nazerať ako na jeden z dôležitých nástrojov, ktorý nás chráni, a ktorým prispievame k zamedzeniu šírenia ochorenia COVID-19. Pandémia ochorenia COVID-19 stále trvá, preto je dôležité správať sa zodpovedne voči sebe a okoliu a rešpektovať aktuálne platné opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR.

V tejto súvislosti rovnako pripomíname základnú zásadu ROR: Rúško-odstup-ruky/dezinfekcia. Ide o základnú a veľmi účinnú prevenciu, ktorou dokážeme seba a svoje okolie efektívne chrániť, a ktorými prispievame k zamedzeniu šírenia ochorenia COVID-19. Rúška zabraňujú, aby človek, ktorý je potenciálne nakazený, šíril vírus ďalej do okolia. Prenosu ochorenia bránime rovnako dostatočným sociálnym odstupom i častým a dôkladným umývaním rúk.

Doplnenie zo stránky Hoaxy a podvody – Polícia SR: Samozrejme, nie je vylúčené, že sa na svete nachádza človek, ktorý môže byť alergický na materiál, z ktorého je rúško vyrobené a jeho nosenie tak môže spustiť alergickú (napríklad kožnú) reakciu. Ide však o veľmi individuálne prípady, na ktoré šíritelia hoaxov o rúškach v skutočnosti nepoukazujú – šíria nepravdivé informácie vo všeobecnosti a zo zásady sú odporcovia nosenia rúšok.

Zdroj hoaxu: https://www.facebook.com/jaroslav.novaknatural/posts/3441725935861858

 

zdroj: Hoaxy a podvody – Polícia SR

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. je to nezdravé nosiť pochopte to už… vydychovaním vzniká vlhký teply priestor v rušku kde sa potom začnú množiť baktérie ktoré potom vdychujete späť … ruška sú zbytočné. Ja si to na ksicht nedám už nech to nosi ten kto sa bojí vymysleného vírusu

  2. Toto pod clanok o hoaxe moze napisat len Anonym a seredan. Verim ze si aspon po toalete umyvate ruky. Za vami by mali chodit a rovno sypat vapno…

  3. Pozrite si videa,či članky z marca tohto roku,kde tam ešte nezmanipulovaní odbornici,infektologovia,či virologovia tvrdia,že nosenie rúšok nechráni pred vírusom..

  4. Od marca sa tých informácií pomenilo viac. Pôvodne sa mal vírus vytratiť v horúčavách. Trt. Najprv ho deti neroznášali, teraz už áno. Najnovšie vraj protilátky v krvi „vyprchajú“ po troch mesiacoch a znova je možnosť nakaziť sa. O rúškach, samozrejme, sa písalo každú chvíľu iné. A najnovšie ma pobavili plánované opatrenia. Do 23.00 v interiéri je v pohode, vírus útočí až po tomto čase. Samozrejme zas sa nájdu výnimky ako napríklad svadba. Tá je povolená aj po 23.00, tam to vírus predsa rešpektuje. Aj žiaci majú byť selektovaní podľa tried, niektorí budú nosiť rúška, iní nie. Už len tomu COVIDU to treba vysvetliť, aby vedel v ktorej triede sa môže realizovať. Ale kurva priškrtiť dovolenkárov zo zahraničia netreba. Zas budeme otravovať tých, ktorí boli zdržanliví. Rovnaký scenár zavlečenia COVIDU ako v marci, ale čo sa vlastne čudujem, keď Chorvátsko je stále bezpečná krajina. Bravó odborníci!

  5. Vážený anonym,
    Áno vírusy neznášajú teplo preto sa predpokladalo že ustúpi.
    Áno na niektoré vírusy máš aj celoživotnú imunitu, preto bol dôvod predpokladať že to bude tiež tento prípad.
    Áno rúško nezabráni vydýchnutiu vírusu do prostredia, to stále platí, pretože hustota vlákien látky ja príliš nízka a vírus príliš malý. Napriek tomu pravdepodobnosť nakazenia medzi ľuďmi ktorí nosia rúška je malá nakoľko vzdialenosť výdychu aerosolu pri kašlaní je podstatne menšia s rúškom ako bez rúška. Vírus na väčšiu vzdialenosť prenesieš len na čiastočkách slín ktoré sú už dostatočné veľké aby ich rúško zachytilo.
    Skús sa aj zamyslieť nad záujmami ľudí ktorí sa združujú po 23.hod, ich stavom a zábranami v ich stave. Skús sa zamyslieť aký je rozdiel v disciplíne detí v škôlke, 1. a 2. stupeň. A keď na nič neprídeš tak sem ani nechoď písať pretože tvoje múdre reči nikoho čítať nebaví. A už vôbec prosím ťa nespochybňuj ľudí ktorí majú skúsenosti a vzdelanie v obore a prišli s danými opatreniami. Ak by tu neboli ľudia, ktorí všetky opatrenia spochybňujú a naschvál ich potom nedodržujú, vírus by tu už mesiace nebol. A čo sa týka dovolenkárov, ver mi že neexistuje epidemiolog ktorí posielal ľudí von a trval na tom že ich po príchode netreba testovať. Dovolenkári sú čisto politické rozhodnutie… a nakoľko k moru cestujú aj ľudia ktorí neveria na žiadny vírus, potom aj s ich prispením tu máme situáciu aká tu je…

  6. Ja to nechápem,niektorí ľudia si tu asi myslia,že vírus sem navláčili zo zahraničia,si fakt myslíte,že my sme tu ten vírus nemali?To,len tie zlé okolité štáty, ho sem dovliekli….verejnosť sa asi nikdy nedozvie,kde ten vírus vznikol a ako sa šíri,ved aj vedecká obec pripúšta,že vírus sa môže šíriť aj vzduchom…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img