ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Boj o pravdu o obetiach okupácie už trvá neuveriteľných 52 rokov!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Dnes: stojíme pred univerzitou, tam, kde bola zabitá Danka Košanová. Tlačovka bola o tom, aká dôležitá je pri budovaní štátu vytrvalosť. Boj o pravdu o obetiach okupácie už trvá neuveriteľných 52 rokov!

Štafetu tých, čo v NRSR predložia zákon o pamätnom dni obetí okupácie (21. augusta 1968) a pamätnom dni obnovenia nezávislosti (odchod okupačných vojsk ZSSR, 21. jún 1991) prevezme po mne ( predkladal som ho 3 krát) nová poslankyňa NRSR, Anna Remiášová. Predloží ho na najbližšej schôdzi NRSR.

Až doteraz prijatiu zákona o pamätnom dni 21. augusta a 21. júna bránil odpor poslancov strán založených a vedených bývalými komunistami (HZDS, SNS, ZRS, SoP, Smer, Hlas…)

Príbeh boja o pravdu o okupácii bol ostrý najmä v dobe tzv. normalizácie. Po dve desaťročia mlátili v tento deň okupanti a ich č-s pomocníci kritikov okupácie, ktorí rok čo rok obnovovali protestné nápisy, šírili letáky alebo aj otvorene a verejne protestovali. Pre kvety, položené pred univerzitou Komenského, boli zatknutí členovia tzv. bratislavskej päťky. To bol posledný politický proces v bývalej ČSSR, ktorého obete boli oslobodené až v dňoch Nežnej revolúcie.
Z národa poníženého okupáciou vzišiel aj ten najzúfalejší protest – čin študenta Jana Palacha. Po 20 rokoch sa práve na výročie Palachovej smrti začala nová vlna občianskeho vzdoru, zavŕšená Nežnou revolúciou. 21. august 1968 zrodil generáciu novembra 1989, pre ktorú boli hlavnými výzvami slová SLOBODA a PRAVDA.

Po roku 1989 sme získali občianske slobody, demokraciu a dokonca vlastný štát – ale na obete okupácie sa zabúdalo. Zabúdalo sa aj na Dubčeka, na Kryla aj Palacha. Nečudo, k moci sa aj potom dostávali bývalí komunisti – kolaboranti okupantov. Celých 30 rokov u nás nedošlo ku zaznamenaniu dňa 21. augusta medzi pamätné dni. Od smrti nevinných obetí okupácie už uplynulo 52 rokov a do parlamentu opäť smeruje návrh na vyhlásenie pamätných dní. Bude testom : zbavila sa už slovenská politika tieňa normalizačných kolaborantov? Dokážu konečne poslanci NRSR nazvať okupáciu okupáciou , jej obetiam vzdať aspoň symbolickú poctu?

Zdroj: FB

Pamätný deň obetí invázie 1968

Gepostet von Ministerstvo životného prostredia SR am Donnerstag, 20. August 2020

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pan Budaj kto predal Československo hitlerovy?Kto predal Československo stalinovy? Tá istá banda co nám diktuje aj dnes. Prečo neoslavujeme vznik Československa spolu z Čechmi je to hanba. Matovič leze do riti Maďarom. Veľká vďaka pánovi Gorbacovovi za to ze nás oslobodil. Nie som nacionalista. Dubcek bol čestní a spravodlivý človek. Matovič je pre mňa ozaj len plagiator.

  2. Pán Budaj sa neskoro zobudil mal možnosť potrestať kolaborantou. Ak nebol spolupracovník ŠtB prečo sa nechal odstavit už prvých demokratických voľbách. Slovensko je vazal a vazal musí poslúchať.

  3. No odovzal jej štafetovy kolík,už ma nejaku agendu.Pani poslankyna Remiašova zatial na zasadaniach NR neotvorila ani ústa iba stláča tie spravne gombíky na hlasovacom zariadený

  4. Anonym 21. augusta 2020, 0:23 – ohlaste sa na studium materialov do nasho Muzea totality. Najdete odpovede na otazky tykajuce sa J.Budaja z originalnych zdrojov vydanych v danej dobe.

    Dnes si minulost snazi vela ludi prisposobit tak, ako im to vyhovuje. Je to nielen neseriozne, chrapunske a vypocitave, ale pre búduce generacie aj nebezpecne.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img