ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

SK 8: Župy tento rok prídu o vyše 52 miliónov eur

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Združenie samosprávnych krajov SK 8 |MM|  Výpadok daňových príjmov samosprávnych krajov bude v roku 2020 predstavovať spolu viac ako 52 miliónov eur. Ministerstvo financií ponúklo krajom možnosť načerpať návratné finančné výpomoci na kompenzáciu tohto výpadku, čo však nerieši výzvu lepšieho systémového nastavenia financovania krajov.

Predseda SK 8 a trnavský župan Jozef Viskupič tvrdí, že „koronakríza poukázala na riziko jedno-zdrojového financovania krajov. V súčasnosti sú župy financované z podielu výberu dane z príjmu fyzických osôb, no jej výber sami nedokážu ovplyvniť. V kontexte reformy verejne správy navrhujeme zásadnú úpravu financovania krajov.“

SK 8 navrhuje zaviesť model financovania založený na rozpočtovom určení výnosu viacerých daní územným správnym celkom, ako napríklad v Českej republike. Zároveň SK 8 presadzuje zvýšenie finančnej nezávislosti samosprávnych krajov zavedením vlastných zdrojov príjmov vrátane kompetencie rozhodovať pri niektorých aj o ich sadzbe tak, ako je to pravidlom v prípade obcí a miest. Mohlo by ísť napríklad o daň z príjmov právnických osôb, daň z motorových vozidiel, environmentálna daň a iné.

„Vítam, že nová vláda si dala za cieľ zvážiť zavedenie viaczložkového modelu financovania  krajov, ktoré je explicitne súčasťou Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky na obdobie rokov 2020 – 2024. Ako SK 8 budeme presadzovať, aby sa táto úprava zrealizovala v aktuálnom volebnom období, od čoho si sľubujeme, že budeme môcť lepšie plánovať výdavky v oblasti sociálnej starostlivosti, zdravotníctva, či kultúry.“

V dôsledku koronakrízy sa kraje musia okrem výpadku daňových príjmov vysporiadať aj s výpadkom vlastných príjmov, či so stratou s výberu cestovného v prímestskej autobusovej doprave. Navyše, krajom vznikli neočakávané výdavky spojené s nákupom respirátorov, rúšok, dezinfekčných prostriedkov alebo materiálnej pomoci pre karanténne centrá.

Tab. 1: Výpadok dane z príjmov fyzických osôb za rok 2020 pre VÚC

Banskobystrický kraj 7 208 266 €
Bratislavský kraj 5 675 346 €
Košický kraj 6 923 391 €
Nitriansky kraj 6 946 759 €
Prešovský kraj 7 762 643 €
Trenčiansky kraj 5 522 741 €
Trnavský kraj 5 526 895 €
Žilinský kraj 6 508 961 €
Spolu 52 075 000 €

Zdroj: Ministerstvo financií SR

 

Jozef Viskupič, predseda SK 8 a trnavský župan

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img