ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Bielorusko smeruje k demokracii.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Asi posledná polo diktatúra v Európe v týchto dňoch zažíva  revolučné dni na ceste k demokracii. Najskôr to bol pokus o slobodné voľby s protikandidátom opozície. Skončil vo väzení. Aby túžby opozície po demokracii neboli zmarené úplne, v kandidatúre ho nahradila manželka a vo viere, že voľby budú regulérne, statočne bojovala. Zbytočne. Medzinárodní pozorovatelia na voľbách prítomní neboli a tak ich výsledok je jasný – Lukašenko prakticky doživotný prezident. Lukašenkova protikandidátka Sviatlana Cichanovska z obavy o život opustila Bielorusko a nateraz skončila v Litve. Predtým vydala vyhlásenie, v ktorom prakticky priamo povedala, že keď má manželka vo väzení a deti, je ťažké neurobiť vyhlásenie pod nátlakom.

Proti demonštrantom zasahujú ozbrojené zložky, zatýkanie a väznenie odporcov režimu pokračuje.

Tisíce ľudí na námestiach sa zmenili na desiatky tisíc, štrajkovať nesmelo začali prvé podniky. Prví vojaci si začali strhávať výložky, prví policajti  a štátni zamestnanci sa pridali na stranu protestujúcich. Lukašenko pochopil, že tisíce zatknutých protestujúcich občanov nebol v 21. storočí najlepší nápad a tak väčšinu z nich nechal prepustiť na slobodu. Tým ale ukázal ich stav – podliatiny, bitka, mučenie…

V uliciach je 200 000 protestujúcich a násilie bezpečnostných zložiek verných Lukašenkovi sa stupňuje.

Lukašenko niekoľko krát za sebou telefonuje s Vladimírom Putinom, ktorý sľubuje vojenskú pomoc v zmysle zmluvy s Bieloruskom.

Verejne sa búria diplomati – veľvyslanec na Slovensku  sa stavia na stranu protestujúcich a verejne vyjadruje pohoršenie nad brutálnymi zásahmi proti demonštrantom.

Je nedeľa, 16. august 2020 a Lukašenkov systém sa rúca. Ešte ale nie je koniec. Revolúciu môže ukončiť vojenský zásah zvonku. Otázkou je, akú reakciu by v demokratickom svete vyvolal…

– – –

Bielorusko ešte donedávna bolo pre 99% občanov Slovenska, ale aj ostatných krajín EÚ tabu. Akási zabudnutá postsovietska krajina niekde nad Ukrajinou. Štandardné predsudky Slovákov už tridsať rokov zvyknutých žiť v slobodnej a demokratickej krajine spôsobujú ignoráciu voči vojne na východe Ukrajiny či anexii Krymu.  Vôbec ich nezaujímajú krajiny bývalého ZSSR, ich osudy po 1989 roku a ani len netušia, že diktátori v nich sú žiaľ aj dnes bežným javom.

Človek skutočne musí cestovať na to, aby pochopil, ako sa žije na východ od nás. A ako by ľudia týchto krajín žiť chceli. Väčšina ľudí v Európe ani len netuší, čo to je byť vo vojne s vedľajšou krajinou, čo skutočne znamená zápas o svoje územie obsadené separatistami a ako sa večeria v reštaurácii, kedy 4 a pol kilometra od prestretého stola prebieha bombardovanie a streľba je tam na dennom poriadku.

Je to dobre, alebo zle?

Aké je vlastne Bielorusko, ako vyzerá jeho hlavné mesto Minsk?

Z fotoreportáže expedície z roku 2016  a videozáznamu túto krajinu možno spoznáte aspoň čiastočne. A možno sa do Bieloruska niekedy vyberiete  aj osobne.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. p.Majko to myslíte k takej demokracii ako mame my?tu?

    To myslite vážne?ved tu už je povolený len jeden správny názor ten váš a vám podobných.

    Najlepšia je EU a USA.
    A pomoc treba len tým čo bývaju vedla vás a ešte LGBTI
    Všetko ostatné už nie je podstatné a kto má iný názor je okamžite perzekuovaný.

    Úprimne my je tých bielorusov ĺuto už teraz.

  2. Veru chudaci este nevedia co ich len čaká. Pôjdu z kaluže nie do blata ale rovno do sračiek. Ekonomiku sveta bičuje kolaps kapitalizmu v kombinacii corona virusu takze prevrat v Bielorusku dopadne kataztrofalne. Horsie ako na Ukrajine.

  3. Stačí sa pozrieť na iné štáty kam vstúpila amícka noha a nastolila tam tú jej demokraciu. Dúfam že sa uvedomia skôr ako bude neskoro.

  4. „Demokracia je tak na hovno systém. Všetky tie kecy, že volič povie… Volič je úplne hovno. Nevie nič. Fakt nevie nič. O ničom nevie nič. (…) Nevie, čo je to HDP, čo sú to verejné financie, nič. Tí ľudia vnímajú iba totálny absolútny povrch. Absolútny povrch,“ hovorí Haščák.

    Vtedajší minister hospodárstva Jiří Malchárek mu pritakáva: „Je to logické, vstane ráno o siedmej, ide urobiť deťom raňajky a desiatu, ide do práce a o pol piatej to zabalí. Obrovská časť ľudí na Slovensku žije z platu a niektorí si vedia vyrobiť nejakú vatu, aby mali na dovolenky a sem-tam niečo ušetrili, ale väčšina ľudí nevie ušetriť,“ hovorí Malchárek. „Nevie,“ pritakáva Haščák.

    „My sa nevieme dosť dobre prispôsobiť ich mysleniu, fakt je to o sympatiách, neveria v reálnu zmenu,“ pokračuje Malchárek.

  5. nechápem čo tu trepete o demokracii, keď ste žiadnu demokraciu na Slovensku nezažili… od prevratu je vyše 30 rokov a ešte stále sme sa nezbavili komunistických kádrov a hlavne toho zmýšľania… Nechali ste komunistov rozkradnúť to tu a rozdeliť si biznis a vplyv, ale hlavne že nadávate stále na západ.. Koľko z vás tupcov by sa ešte teraz neváhalo do krvi hádať a obhajovať Mečiara? 😀

  6. Dnes ráno v rádiu som zachytil, že nejaký politik EU sa vyjadril, že Bielorusi by si mali sami vyriešiť situáciu. Akurát tomu neverím, lebo zachraňovanie demokracie vo zvrchovaných krajinách je obľúbená činnosť niektorých demokratických štátov.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img