ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Ochranári vyzbierali 11 603 podpisov za záchranu vzácneho územia dunajských luhov. Včera petíciu odovzdali ministrovi Jánovi Budajovi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

BROZ |MM| Bratislavské regionálne ochranárske združenie včera odovzdalo petíciu do rúk ministra životného prostredia Jána Budaja.

Ochranári tak urobili po tom, čo úspešne vyzbierali viac ako cieľových 10 000 podpisov pod petíciu s názvom petícia za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja, v ktorej žiadajú viac vody pre vzácnu oblasť dunajských luhov medzi Dobrohošťou a Sapom.

Ramenná sústavy Dunaja, ktorá je na našom území ohraničená pôvodným korytom rieky Dunaj a umelým prívodným kanálom do Vodného diela (VD) Gabčíkovo, predstavuje najrozsiahlejší zachovaný zbytok pôvodnej vnútrozemskej delty Dunaja. Toto vzácne územie bolo v minulosti zmenené výstavbou vodného diela a odvtedy je závislé od množstva vody, ktorá je doň vpúšťaná na základe manipulačného poriadku VD Gabčíkovo.

Manipulačný poriadok (MP)je prevádzkový dokument, ktorý už od výstavby VD počítal aspoň raz ročne so simuláciou prirodzených záplav v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja cez odberný objekt Dobrohošť. V priebehu štvrťstoročia bol mnohokrát aktualizovaný a predpísané množstvo vody pre simulované záplavy sa postupne znižovalo. Objekt bol projektovaný na kapacitu 234 m3/s, takéto množstvo vody cez neho však nikdy netieklo. Prietoky pre simulované záplavy sa však neustále znižovali, v súčasnosti platná verzia MP počíta už len s maximálnym prietokom vody na úrovni 60 m3/s.

„Takéto množstvo vody však nedokáže zabezpečiť potrebnú záplavu priľahlého lužného lesa.“, hovorí Tomáš Kušík, predseda BROZ.

Aj samotné znenie platného MP upustilo od termínu „simulovaná záplava“ a nahradilo ho termínom „zvýšený prietok“. Tieto zmeny sa udiali bez akýchkoľvek odborných ekologických podkladov, len na základe vôle prevádzkovateľa. V dôsledku týchto zmien ramenná sústava trpí čoraz väčším nedostatkom vody a jej dynamiky. Počas zimy do ramennej sústavy tečie konštantne len 20 m3/s a v lete 30 m3/s . To nepredstavuje ani 1,5 % vody pretekajúcej Dunajom.

„Keďže ramenná sústava zostala po výstavbe vodného diela závislá od jedného miesta, cez ktoré doň prúdi voda, musíme zabezpečiť, aby sme jej cez nápustný objekt vpúšťali do ramennej sústavy dostatok a pravidelne zabezpečovali záplavy tohto vzácneho územia“, hovorí Tomáš Kušík.

Bratislavské regionálne ochranárske združenie preto prostredníctvom petície žiada Ministerstvo životného prostredia SR, ako najvyšší štátny orgán, pod ktorého správu spadá Vodné dielo Gabčíkovo o zmenu manipulačného poriadku, konkrétne o zvýšenie prietokov počas simulovaných záplav, o pravidelnosť týchto záplav, ale aj o zjednodušenie celého administratívneho procesu, ktorým sa tieto záplavy zabezpečujú.

Žiadame tiež zjednodušenie zdĺhavého a administratívne náročného procesu realizácie záplav. Potrebujú to nielen lesy v tomto území, ale aj ryby, obojživelníky a celý lužný ekosystém, ktorý je na vode závislý“, dodáva Tomáš Kušík, predseda BROZ.

Petíciu spustili ochranári symbolicky na deň Zeme, 22. 4. 2020 a za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja sa im podarilo vyzbierať spolu 11 603 podpisov. Petíciu odovzdajú na brehu Dunaja na Veľkolélskom ostrove v Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy.

Ochranári realizujú aktivity na Dunaji aj v rámci projektu LIFE14 NAT/SK/001306 Obnova a manažment dunajských lužných biotopov, ktorý spolufinancujú Európska komisia a Ministerstvo životného prostredia SR.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img