ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

„ak sa Vám nepáči, hor sa do iného mesta a dediny“ – aj toto je pohľad niektorých občanov na veci verejne…

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Šoporňa / Niekedy sa úplne normálne a logicky uvažujúcemu človeku môže zdať, že žije v spoločnosti divných ľudí s divnými názormi a nulovými požiadavkami na volených zástupcov a inštitúcie riadiace veci verejné na všetkých stupňoch.

Občanom je jednoznačne najbližšie (mala by byť) samospráva. Teda obecné a mestské úrady. A funkcionári, ako aj úradníci, ktorých zpravidla občania poznajú. A opačne. Tak pomerne presne vedia kto z akých pomerov pochádza, ako si dlhodobo zarába či zarábal na živobytie a každý hneď citlivo reaguje na každú zmenu v majetkových pomeroch ľudí, ktorých históriu pomerne dobre pozná. Ak nie on sám, tak jeho rodičia, blízki známi…

Práve z uvedených dôvodov je zvláštne, keď sa po zvolení do funkcie volený zástupca  začne časom voči občanom správať arogantne, prípadne ich požiadavky ignoruje. V prípade niektorých jednotlivcov to veľa krát dospeje do stavu, kedy snáď začnú byť presvedčení o svojej neomylnosti, či správajú sa a konajú ako keby im obce  a mestá patrili. A pritom ich majú len spravovať a verejnému záujmu (občanom) slúžiť…

… to sľúbili vo verejne zloženom sľube. A ešte  podstatne viac. Sľúbili (a zákon im to aj priamo ukladá) dodržiavať  Ústavu  SR a príslušné zákony.

Konajú tak aj v skutočnosti?

Iba včera sme uverejnili e-mail obyvateľa obce Šoporňa, ktorý pod plným menom a priezviskom verejne vyjadril nespokojnosť s konaním starostu obce  Macha. Starosta nebol ochotný prísť pozrieť sa na ulicu, po ktorej majú obyvatelia zťažené prístupy k svojim rodinným domom a to nie z dôvodu nevyhnutnosti, ale neodpratania odfrézovaného asfaltu z vozovky.

Celý článok si môžete prečítať tu:

Fazuľová ulica v Šoporni je ako tankodrom, no starosta sa na ňu nemá čas ísť pozrieť

Pod samotným článkom, ako aj na FB v diskusii, čitatelia SOL a občania napísali niekoľko príspevkov. Aj tieto:

Zuzka Karolova Futrosova🤦‍♀️ ako deti v MŠ. Nehnevajte sa na mňa, ale toto by som ani neuverejnila. Akoby starosta mohol všetko a ostatní sa na tom len priživujú. V pondelok to naviezli a všetci očakávajú, že do troch dni bude už aj kanalizácia? Sa zobuďte a buďte trochu trpezliví, ochotní znášať akúkoľvek nepríjemnosť pre váš budúci život a ak sa Vám nepáči, hor sa do iného mesta a dediny. Na Slovensku je tak krásne ❤️.
Našťastie Zuzka nerozhoduje o tom, aký problém a podnet obyvateľov obce bude uverejnený a tak nemá možnosť podieľať sa na krytí arogantného konania volených predstaviteľov samosprávy, ktorí nereagovaním na podnety občanov ich počas volebného obdobia ignorujú. Peniaze vo forme výplaty, v zime vykúrenú a v lete klimatizovanú kanceláriu a všetky benefity prináležiace k funkcii  každý mesiac pochádzajúce výlučne z práce samotných občanov ale neodmietajú.
Ak sa občan v prípade obmedzovania jeho práv neozve a na túto skutočnosť neupozorní kompetentné osoby zastávajúce príslušné funkcie, akoby k obmedzovaniu nikdy nedošlo.
Pán  Viktor Hofer sa ozval. Kontaktoval starostu a štatutára obce  Adriána Macha telefonicky, ale aj e-mailom. V telefonickej komunikácii sa občanovi porozumenia od predstaviteľa obce (zodpovednej osoby) nedostalo, odfrézovaný asfalt odprataný nebol. Väčšie kusy asfaltu podľa slov pána Hofera stále komplikujú prejazd k jeho domu.
Starostu Macha občan kontaktoval aj e-mailom:
Von: Viktor Hofer<hofer.viktor@gmail.com>
Date: Mo., 10. Aug. 2020, 16:44
Subject: Práca profesionálov
To: <podatelna@soporna.sk>, <starosta@soporna.sk>

Vážený pán starosta,

Prikladám foto z fazuľovej. Je pekné že sa ide robiť kanalizácia. No bohužiaľ štýl akým sa robí je horší jak v dobe kamennej. Rozbitý rozfrezovany asfalt je na ulici, miestami 20 cm vysoko. Je problém sa s autom vôbec dostať k domu. Podvozok auta skre a sucha. Prípadne poškodenia auta uhradí obec Šoporňa?
Keď už sa robí by bolo vhodné aj práce niekým kompetentným z obce kontrolovať.
S pozdravom Hofer
Pisateľ e-mailu priložil aj fotografie, starosta teda vedel, o čom obyvateľ píše:
Pán Hofer žiaľ nedostal žiadnu odpoveď.
V diskusii pod článkom anonymný diskutujúci napísal dokonca dlhý príspevok, v ktorom si ale stihol pomýliť povinnosti samosprávy (dodávateľa) realizujúcej  zákazky / práce platené z verejných finančných zdrojov s povinnosťami fyzických (teda súkromných) osôb. Občan má právo o veci verejné sa zaujímať a pýtať sa na všetky veci súvisiace s mandátom starostu či poslanca, no opačne to neplatí. Čo a ako robí občan doma, je jeho vec. Ak samozrejme neporušuje zákon. Ale o tom pomerne často píšeme skôr v súvislosti s obcou Šoporňa a jej starostom.
Anonymný príspevok z diskusie:

Pre Viktora 13. augusta 2020, 11:05

Každy rozumný človek vie, že ak sa vykonávajú nejaké práce, tak z istého hľadiska by mal rešpektovat a aj strpieť nejaké obmedzenia k jeho osobe.
Obec dlhé roky čakala na začatie prác na dokončení kanalizácie. Konečne sa práce začali a popdľa toho, ako práce pokračujú, vyjkonávajú ju dobre a rýchlo.
Žiaľ, Fazuľová ulička je špecifická. Je úzka a takí ako Vy sa tam s autami snažia napratať až pred dvere do domu. Čo tak trocha strpenia? Mimochodom, ak by tam bola vykopaná jama, aj tak za každú cenu by ste sa chceli dostať k domu? Prepáčte, ale je to z vašej strany choré. Samozrejme, že vy ste ten, ktorému sa nepáči čokoľvek, čo by vás na nejakú chvíľku obmedzilo. Neviem čím to je, ale ak ste až tak čistotný, prečo obecní zamestnanci musia z Fazuľovej uličky vypratávať haldy vriec s odpadom, ktorý tam obyvatelia uličky, vaši susedia a možno aj vy sami vyhadzujete?
Skúste trocha sebareflexie. Skúste pochopiť, že ak sú nejaké práce, že sa jedná zo strany firmy ktorá práce vykonáva o stavenisko a VY a každy jeden by mal rešpektovať, že vstup na pracovisko, stavenisko je v istom zmysle obmedzený.
Alebo Vám ide o niečo iné?
Mne ako obyvateľovi obce ide v prvom rade o kanalizáciu, nie o to, či vy sa dostanete s autom rovno pred dvere domu aj za cenu poškodenia. Viete aký je stav vozovky a že sa jedná o stavenisko, tak sa podľa toho snažte aj zariadiť. Týždeň? Dva?
P.S.: Máte tam bordel celé roky, to by vám malo vadiť.

– – –

Zo samotného obsahu príspevku vyplýva previazanost pisateľa na obec. Anonymný útok na poškodeného obyvateľa je ale pod úrovňou akceptovateľnosti a pôsobí skutočne ponižujúco. Nie ale pre občana, ale obec pod vedením starostu a štatutára Macha. Ten sa totiž za obec ani za seba pod svojim menom k veci doteraz nevyjadril.

Aj v súvislosti s týmto prípadom je potrebné pripomenúť, že občania sa musia o správu vecí verejných zaujímať nielen pred voľbami, ale po celé volebné obdobie. Rovnako musia vykonávať aj kontrolu volených funkcionárov, zaujímať sa o pôvod ich majetku a trvať na vykonávaní servisu verejnosti, ktorý si predpláca cez svoje dane. Nikto okrem občana v dedine poriadok neurobí…

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ako vždy, pán novinár urobí LEN výcuc toho, čo mu v komentári vyhovuje, len aby rozhýbal diskusiu. Nemvaď.
    Pán „novinár“, napíšem to aj vám. Trocha strpenia! Práce sa na Fazuľovej uličke dokončia a nebudete mať čo o Fazuľovej písať. Pán Hofer ma vôbec nezaujíma. Nezaujíma ma ani to, či sa autom dostane až na záchod. Mňa zaujíma, kedy bude kanalizácia dokončená a ulice zjazdné.
    SAMOZREJME. ŽE TO MUSÍM STRPIEŤ AJ JA.
    Rýpete do samosprávy ale ONO sa to samo nespraví. Ste jednička v rýpaní, to klobúk dolu. Prepáčte, vy ste tiež jeden s tých, ktorý si o 22.00 hod. ľahne do postele a ráno o 06.00 hod. čaká, že kanalizácia bude dokončená, asfalt položený a pred dverami červený koberec, kytica a páska s nožnicami??? Ešte fanfáry 🙂
    V tichosti, aby vás počas výkonu prác nezobudili?
    Ak je niekto nervózny z nejakej rozkopávky, Nech si dá prášky. Vo Fazuľovej má dobrých susedov, ktorí mu dajú aj niečo na viac.
    ALE, keď bude dokončená kanalizácia vo fazuľke, tak tam 50 rokov nebude mať čo robiť a možno ani vy o čom písať. Potom už budú všetci spokojní. Možno.
    Kým nejaký novinár . . .

    P.S.:
    Zdá sa, že najlepšie bude, ak stavebník využije zákon a počas prác zakáže vjaz vozidiel na stavenisko, okrem peších do miesta ich trvalého bydliska.
    A to som potom zvedavý na tie natiahnuté papule a palcové titulky 🙂
    Parkovanie vozidiel? Miesta je dosť 🙂

  2. Výcuc 🙂 15. augusta 2020, 16:17 – clanok nie je o rypani, ale o ignoracii obcanov zo strany starostu Macha.

    Pozostava vylucne z faktov a nie nezmyselnych uvah, ako Tvoj prispevok. A na rozdiel od Tvojho prispevku, ten moj je podpisany bez obav, lebo je pravdivy.

    Preco je ten Tvoj anonymny? 😉

  3. mozno keby kazdy parkuje vo dvore v garazi, na svojom pozemku a nie na ulici s autom na vozovke tak by ste presli jednoduchsie…

  4. nemusim sa podpisat v takychto akoze novinach 16. augusta 2020, 8:36 – nie, nemusis. Lebo ich vydavatel a aj ja osobne som umoznil vyjadrit diskutujucim nazop aj anonymne.

    Nemusis mi dakovat, nie som na Tvoje dakob´vanie odkazany.

    No anonymne osocovanie a verejne ponizovanie podpisanych ludi, presne ukazuje, ake bezcharakterne, amoralne a podle prasa sa za anonymom skryva.

    Ono totiz ani ti menom a priezviskom identifikovani ludia sa podpisat nemuseli. Ale podpisali, lebo nemaju strach z podliakov, ako si Ty. A nemaju strach ani z odvety kritizovanych volanych zastupcov lebo vedia, ze raz si ich pravo a spravodlivost najde. A skoncia tam, kde mali byt uz davno.

    Nemaju strach lebo si uvedomuju, ze nie oni porusuju zakony, etiku a morlaku, ale prave bezcharakterne prsata pri moci, ktore stratili akykolvek pud sebazachovy vo viere, ze sucasny stav bude naveky. NEBUDE, historia to dokazala vzdy.

    Zapamataj si – na arogantne a bezcharakterne prasata vo funkciach staci zopar slusnych, cestnych a odvaznych ludi s menami a prieźviskami. A nasledne ich uprace zakon. Skor ci neskor, ale uprace…

    A nemaj obavy, aj tie mantinely o ktorych tu uz niekto pisal su rozlozene tak, aby si pisal len do urcitych rozmerov. Uz nezneuzijes moznosti, ktore Ti svojou pracou, vlastnymi peniazmi a slusnostou vytvori niekto iny. Dva razy do tej istej rieky nevstupis…

  5. vsetci su zmrdi, prasata, …
    Fesak, mozno je to z tvojich penazi, mozno z reklam, mozno z klikov. Je to tvoje. Umoznil si anonymnu diskusiu a podla mna, tie „bezcharakterne prasata a zmrdi“ ti robia aj peniaze.
    Spusti registraciu a som zvedavy na pocet prispevkov od registrovanych a ci potom vyzijes.

    Moj nazor je, ze iba tí, co si myslia ze maju IQ Boha, su nebezpecni.

    Nie anonymne prasa ci zmrd. Kazdy ma nejake IQ. Niekedy nizsie IQ ma viac logiky, ako odborne clanky niektorych novinarov.

  6. Prečo zase ten istý problém ale už pod novým článkom ? Prečo ho novinár napísal ? Aby odstavil a odpútal niečo z prvotného ? Alebo už to nikoho nezaujímalo, tak hrrrr na nový článok ? Má pán. H . Uhradené vsetky poplatky voči obci keď sa tak sťažuje ? Alebo len krik lebo prichádzam o pohodlie ? Pán novinár Vám hovorí niečo Ochrana osobných údajov ? Prezentovať názory iných a ich fotografie a mena zo sociálnej siete ?

  7. Som rad, ze dalsi podnet nespokojneho obyvatela obce trafil presne tam, kde trafit mal. Dokazom su prispevky podla stareho znameho „trafena hus zagaga“.

    Problem ale nie je v nespokojnych obcanoch ani obyvateloch obce Soporna, ani v novinarovi. Aj verejne udaje zo socialnej siete nie su porusenim zakona na ochranu osobnych udajov – su zo socialnej siete a su VEREJNE, lebo ich verejnymi spravili ich autori. Dokonca ani v tom oznaceni prasa a tak… – identifikovali a stotoznili sa s nimi len ti, ktori su si vedomi, ze to je skutocne o nich.

    Problemom je vedenie obce ignorujuce obyvatela obce, obcana, jeho prava a opravnene poziadavky. Dokonca tie, na ktore ma pravo zo zakona.

    A problemom je vedenie obce, ktore nezakonne kamerami zakupenymi z verejnych financii sleduju sukromne pozemky a obcanov. NEZAKONNE !!

    Problemom je starosta sediaci na lavici obzalovanych na Okresnom sude v Galante, kde je sudeny za to, ze ani prokurature nebol ochotny vydat to, co mal bez najmensich problemov zverejnit kazdemu obcanovi, ktory o to poziada.

    Problemom je starosta a statutar obce Adrian Macho, ktory bez mihnutia oka pred kamerou verejne ponizuje poslanca OZ a na pode obecneho uradu (teda nie v krcme) ho uraza a osocuje.

    A problemom je starosta obce, ktory namiesto respektovania zakonov a pisomnych zmluv toto porusuje, neopravnene zasahuje do prav inych a nasledne na obhajobu svojho konania pouziva obecne peniaze.

    Nie, nie je to vsetko. Ale postupne. Este nie je vsetkym dnom koniec…

  8. Kazdy krok aj rok sa raz skonci.
    Paci sa mi, ako jeden novinar je nesmiesne namyslene stvorenie a bude sediet po pravici boha… podla ktoreho sa „niekto najde v clanku“ a iny zasa v realite.
    Je tak krasne kritizivat, skoda takych veducich, ktori nechcu riadit samospravu. Urcite by nase slovensko predbehlo aj svajciarsko.

  9. Starosta Macho teda oklamal všetkých občanov i svojich voličov! Na kanalizáciu nezískal z eurofondov ani cent!!!!!! Zobral si úver-pôžičku-návratný zdroj ako to slizko uvádza v Sopornianskych novinách vo výške 343 799,00 EUR čo je v prepočte vyše 10 miliónov korún!!!!! A hor sa splácať občania=ovce ovčania aj právnika aj pokuty!!!! Nekompetentný starosta nás zadlžil na dlhé roky!!!!!

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img