ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Minister Budaj: Dunajské luhy dostanú náležitú ochranu a starostlivosť

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Minister životného prostredia Ján Budaj si dnes, symbolicky na  brehu Veľkolélskeho ostrova v Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy, prevzal petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja s  vzácnymi lužnými lesmi. Petíciu pripravili aktivisti z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ), vyzbierať sa im podarilo takmer dvanásťtisíc podpisov.

Túto petíciu spustili aktivisti BROZ na deň Zeme, 22. apríla 2020 a  podarilo sa im vyzbierať spolu 11 603 podpisov. Predseda BROZ Tomáš Kušík zdôraznil: „Prietoky pre simulované záplavy sa neustále znižovali, v súčasnosti manipulačný poriadok počíta s maximálnym prietokom vody na úrovni 60 m3/s. Takéto množstvo vody však nedokáže zabezpečiť potrebnú záplavu priľahlého územia. Som preto rád, že naša iniciatíva našla svojho príjemcu a verím, že prístup štátu k ochrane lužných lesov sa zmení.“

Na základe petície ministerstvo životného prostredia spoločne s  vodohospodármi upraví manipulačný poriadok Vodného diela Gabčíkovo. Cieľom zmien bude zvýšiť prietoky vody počas simulovaných záplav, ako aj ich pravidelnosť. Minister Budaj v tejto súvislosti podčiarkol: „Plánujeme zjednodušiť celý administratívny proces, ktorým sa záplavy zabezpečujú. Víťazom v tomto spoločnom boji musí byť príroda a životné prostredie.“

Vnútrozemskú deltu, ktorá je pozostatkom ramennej sústavy Dunaja, negatívne poznačila výstavba Vodného diela Gabčíkovo. Kvôli tomu prúdi do dunajských ramien čoraz menej vody. Minister Ján Budaj chce pre  vzácne územie zabezpečiť patričnú ochranu: „Tento panenský kus prírody, kde sa v minulosti usádzalo značné množstvo zlata a ktoré vytvára unikátnu mozaiku lesných, mokraďových a trávnatých biotopov, je v  súčasnosti závislý od množstva vody, ktorá sa doň vpúšťa na základe manipulačného poriadku gabčíkovskej priehrady. Vážim si iniciatívu verejnosti a môžem všetkých ubezpečiť, že do oblasti dunajských luhov medzi Dobrohošťom a Sapom bude prúdiť viac vody,“ prisľúbil minister envirorezortu.

Minister Ján Budaj podporuje petíciu za nový režim napúšťania vôd do ramien Dunaja

Gepostet von Ministerstvo životného prostredia SR am Freitag, 14. August 2020

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. No, ked citam ze miniater jan budaj, je mi… Ako sa to píše slusne?.. Odfajkol si dalsie fotenie, vyplul dalsie sluby. Uz vyriesil luzenec, vie niekto co sa buse diat po jeho prejave??

  2. Minister Udaj 15. augusta 2020, 6:54 – ked niekto anonymny o inom napise toto, ide o vysledok degradacie vsetkeho slusneho, co v nas niekedy bolo, no uz nie je. Netusim, preco, snad len preto, lebo moze. Lebo si mysli, ze je to v poriadku, ked niekto bez zakladnej znalosti faktov ineho verejne ponizuje a opluva.

    Minister Budaj este vcera popoludni kontaktoval riaditela spolocnosti, ktora spada pod nim vedeny rezort a uz pocas vikendu – ano, vikendu bude riesit nieco, co malo byt samozrejmostou po dlhe roky.

    Urcite registrujete, ze nepisem detaily – to preto, aby ste si precitali spravu a dali namahu s vypocutim tlacovky. Stavil by som sa totiz, ze ste pred napisanim prispevku cital len nadpis a preto slovicko degradacia je zial to najspravnejsie.

  3. Minister Udaj 15. augusta 2020, 6:54 – na tento druh prispevkov si musite dohodnut individualny diskusny priestor.

    Nie pre iny nazor – ten chceme. Ale pre klamanie na vyvracanie ktoreho len uvedenim faktov nema nik od nas cas.

    Urcite si najdete iny medialny priestor ktory vam niekto zaplati za ucelom anonymneho sirenia propagandy a nezmyslov o konkretnych ludoch.

  4. Majkovi 15. augusta 2020, 9:39 – druhy komentar „sa“ nezmazal. Stiahol som ho ja osobne. A teraz oznamenie, preco som tak urobil.

    Demokracia a sloboda slova neznamena pravo jedinca anonymne verejne uviest o inom nepravdu obsahom sposobilu privodit identifikovanej osobe ujmu. V pravnom state je to ohovaranie – my sme tak na pol ceste k budovaniu pravneho statu a ochrana zakonom tu zatial ZIAL nefunguje tak, ako ma. Preto aspon v tych miernejsich pripadoch sa musi ochranit poskodeny sam.

    Demokracia a sloboda slova neznamena anarchiu a pravo o inom verejne a anonymne (aj neanonymne) tvrdit cokolvek.

    Osobne ja som Vam umoznil bezplatne vyjadrovat nazory a diskutovat na urovni a v rozsahu, ktory uz prakticky vsetky media vyrazne obmedzili.

    Neznamena to ale, ze Vam bezplatne umoznim nielen prist ku mne na zachod ked Vam hrozi, ze si nalozite do nohavic cim Vas zachranim pred posranim sa a nasledne mi Vase hov*o porozotierat po hlave. Myslim si, ze toto porovnanie by malo stacit.

    No stale mate moznost dojednat si Vas individualny diskusny priestor, kde si budete mat moznot napisat to, co sa Vam paci. Takze je to na Vas, ci mate skutocne zaujem informaciu odovzdat verejnosti, alebo len chcete vyuzit moznosti dane v zaujme zachovania demokracie na jej fakticku likvidaciu porusenim ZAKLADNEJ DEFINICIE DEMOKRACIE a to:

    „Moja demokracia (pravo) konci tam, kde zacina demokracia (pravo) Vasa.“

    Ja netusim, kto v procese Vasej vychovy zlyhal, ja to nie som. Mate ale moje slovo, ze tam, kde to ovplyvnit viem zabezpecim, aby nasledky zlyhania inch prostrednictvom Vas nelikvidovali posledne zbytky sudnosti a ucty k pravu u este stale vacsiny normalnych ludi.

    Takze kludne vyuzite moznost a ziskajte si priestor, ktory rozmach Vasim myslienkam umozni.

  5. Pre Názor pán Majko konečne jeb nu tým ako ty ukázal kde sú mantinely.Dal vás do ohrádky a tam budete.Neviete sa podpísať a vypisujete pi čo vi ny. Na jeho mieste by som netrpel nič!!!!

  6. Konečne po dlhých rokoch prvý minister, ktorému naozaj na životnom prostredí aj záleží a nenaháňa si len svoje osobné kšefty. Budaj je správny chlap na správnom mieste.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img