ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

SOS dotácia pomohla tisíckam ľudí

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR |MM|  Počet oprávnených žiadateľov o SOS dotáciu vzhľadom na postupné oživovanie ekonomiky klesá, zaznamenávame však zvyšujúci sa počet neoprávnených žiadostí. Stráca sa tak účel, pre ktorý bolo toto opatrenie prvej pomoci vytvorené. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR preto poskytne žiadateľom SOS dotáciu poslednýkrát za mesiac august. Doteraz sme poslali takmer 13 600 žiadateľom necelých 10,2 milióna eur.

Ministerstvo prijíma žiadosti o SOS dotáciu už iba do 7. augusta 2020. Všetkým oprávneným žiadateľom, ktorí stále nemajú príjem a nezaslali ministerstvu oznámenie o opätovnom vykonávaní činnosti, z ktorej im plynie nárok na príjem, poskytneme dotácia aj na mesiac august, ak bude táto situácia u žiadateľa pretrvávať minimálne do 15. augusta 2020 (vrátane). Zároveň ešte spracúvame žiadosti, ktoré boli doručené v predchádzajúcom období. Žiadatelia, ktorí spĺňajú podmienky sa tak nemusia báť, že ak doteraz dotáciu nedostali, nebude im vyplatená.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR však už pripravuje trvalé zavedenie SOS príspevku do legislatívy. „Tento príspevok budeme vyplácať v mimoriadnych situáciách rodinám, ktoré z rôznych dôvodov prepadajú cez sito štátnej sociálnej pomoci. Bude to dlhodobý nástroj na pomoc ľuďom v zložitých životných situáciách,“ približuje minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Ľudia, ktorí sú naďalej v nepriaznivej situácii, môžu požiadať o pomoc v hmotnej núdzi, jednorazovú dávku od obce alebo o dotáciu na podporu humanitárnej pomoci z ministerstva.

Pomoc v hmotnej núdzi poskytuje úrad práce, sociálnych vecí a rodiny podľa zákona č. 417/2013 Z. z. o pomoci v hmotnej núdzi, a to po splnení stanovených podmienok.

Jednorazovú dávku poskytuje obec na úhradu mimoriadnych výdavkov členov domácnosti, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi, a to najmä na zabezpečenie nevyhnutného ošatenia, obuvi, nevyhnutného vybavenia domácnosti či mimoriadnych liečebných nákladov alebo školských potrieb. O túto dávku môže občan požiadať obec, ktorá ju môže schváliť najviac do výšky 644,49 eura, a to na základe preukázaných skutočných výdavkov.

Dotáciu na podporu humanitárnej pomoci poskytuje MPSVR SR podľa ustanovenia § 9 ods. 1 a 2 zákona č. 544/2010 Z. z. prioritne žiadateľovi v mimoriadne krízovej životnej situácii alebo v mimoriadne nepriaznivej sociálnej situácii, ako napr. strata živiteľa rodiny alebo živelná pohroma (záplavy, víchrica, prívalové dažde, požiar a iné), keď fyzická osoba alebo domácnosť prišli o možnosť bývania, alebo sa im znehodnotil nábytok, ošatenie a podobne. Výška poskytnutej dotácie môže byť maximálne 800 € v danom kalendárnom roku. Na poskytnutie dotácie nie je právny nárok.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img