ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

V Seredi bol uvedený do úradu nový farár – dekan

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V nedeľu 2. augusta 2020 bol vo farskom kostole sv. Jána Krstiteľa v Seredi v rámci slávnostnej pontifikálnej sv. omše uvedený do úradu farára farnosti Sereď a do úradu nového dekana seredského dekanátu Vsdp. Mgr. Ing. Ján Hallon, kanonik Kolegiálnej kapituly sv. Mikuláša v Trnave a honorárny assessor.

„Koncelebrovanej slávnostnej sv. omši predsedal J. Ex. Mons. Ján Orosch, trnavský arcibiskup. Obradu sa zúčastnil aj generálny vikár trnavskej arcidiecézy Vsdp. ThLic. Peter Šimko, assessor a nový kaplán seredskej farnosti Vdp. Ladislav Mišura i niekoľkí kňazi z dekanátu,“ povedal Andrej Macho zo seredského dekanátu a pokračuje: „V úvode slávnosti otec arcibiskup zhodnotil šesťročné pôsobenie doterajšieho správcu seredskej farnosti a dekana Vsdp. Libora Škriputu, kanonika. Ďalej nasledoval oficiálny cirkevno-právny akt uvedenia do úradu farára seredskej farnosti a dekana seredského dekanátu, ktorým prevzal nový farár dekan jurisdikčnú právomoc nad farnosťou a dekanátom. Po predstavení kandidáta na farára a oboznámení sa s jeho životopisom odzneli menovacie dekréty vydané arcibiskupským úradom v Trnave, v zmysle príslušných kánonov Kódexu kánonického práva. Novému farárovi otec arcibiskup odovzdal symbolický kľúč od farnosti a dekanátu. Po prísahe nového farára, dotýkajúceho sa rukou evanjeliára, slávnosť pokračovala bohoslužbou slova.

V súvislosti s personálnymi zmenami vo farnostiach otec arcibiskup v homílii poukázal na prípady častého nepochopenia tejto problematiky života cirkvi zo strany veriacich, farníkov, ktorí obviňujú biskupov, že “šachujú s kňazmi”. Otec arcibiskup poukázal na paralelu s Kristom, ktorý apoštolov posielal do sveta slovami: “Choďte do celého sveta a hlásajte evanjelium”, “Choďte a učte všetky národy”. Otec arcibiskup kládol otázku, či aj Pán Ježiš “šachoval” s apoštolmi? A či dnes napríklad dopravcovia “šachujú” s pilotmi dopravných lietadiel alebo vodičmi kamiónov, keď ich vysielajú na cesty do najrozličnejších kútov sveta, aby svojou prácou slúžili ľuďom…

Po bohoslužbe slova sme boli svedkami obradu obnovy kňazských sľubov a obradu vyznania viery novým pánom farárom. Nasledoval sprievod po kostole, kedy otec arcibiskup novému farárovi odovzdával všetky miesta v kostole, ktoré kňazskou službou jemu zverenou, majú posväcovať kresťanský ľud – teda kňazské sedadlo (sedes), svätostánok – miesto uloženia Eucharistie, pri ktorom incenzoval Najsvätejšiu Oltárnu sviatosť, krstiteľnicu a spovednicu.

Na záver slávnosti sa nový farár a dekan Vsdp. Ján Hallon prihovoril k svojim oltárnym spolubratom a k veriacim. Poďakoval sa otcovi arcibiskupovi za prejav veľkej dôvery zverením farnosti do jeho rúk. Vyzval veriaci ľud, aby svojimi modlitbami vyprosovali pre neho hojnosť Božích milostí prepotrebných do náročnej služby v Pánovej vinici, a aby aj svojimi talentami prispeli do budovania farského spoločenstva a farnosti.

Na konci sv. omše zástupcovia veriacich vyjadrili svoju plnú podporu v modlitbách, ako aj prísľub svojej aktívnej účasti na živote farnosti.
Biskupským požehnaním sa ukončili slávnostné chvíle. V živote duchovného otca Jána Hallona, ako aj v živote našej farnosti začala nová, spoločná etapa každodenného budovania Božieho kráľovstva. Nech Pán, Boh, žehná novému pastierovi Serede a jemu zverenému ľudu!“

Rozhovor s dekanom Jánom Hallonom pripravujeme.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img