ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Hľadal poklady na archeologickom nálezisku, zadržal ho policajt v čase voľna

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

KR PZ Trnava |MM|  S rýľom a detektorom kovov prehľadával pole za obcou Lakšárska Nová Ves (okr. Senica). Kolega z kriminálnej polície, ktorý mal v tom čase voľno, ho obmedzil na osobnej slobode a privolal posily.

Na poli za ihriskom, ktoré je označené ako archeologické nálezisko, vykopal 23 jám. Polícia tu vykonala obhliadku miesta činu a následne aj domovú prehliadku u podozrivého v obci Borský Mikuláš. Pri nej sme v garáži našli bronzovú sekeru z mladšej doby bronzovej, železnú kovadlinu z konca stredoveku alebo novoveku a 3 novoveké mince. Spoločenská hodnota týchto predmetov je približne 650 Eur.

Na základe zhromaždených dôkazov mohol napokon vyšetrovateľ obviniť 51 ročného občana Ruska, bývajúceho v Borskom Mikuláši, z prečinu poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva.

Polícia upozorňuje, že zákon o ochrane pamiatkového fondu zakazuje nepovolený pamiatkový výskum a vyhľadávanie nálezov pomocou detekčných zariadení. Ak takúto vec nájdete, ohláste to Krajskému pamiatkovému úradu priamo alebo prostredníctvom obce.

V prípade uznania viny je za takýto skutok možné uložiť trest odňatia slobody na 1 až 5 rokov.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Chudák chlap ! Takú škodu ani nespôsobil. Aj me nrátali ako škodu aj veci ktoré som odniesol do múzea a nič som za ne nechcel ! Aj bronzovú sekeru ktorú som ani nenašiel detektorom a tak isto som ju odniesol do múzea. Zarátali mi ako škodovú udalosť mince ktoré som si poctivo kúpil a mám od nich dokonca aj doklady !!!
    A nakoniec mi ukradli aj sluchátka ktoré som si kúpil do vysokozdvižného vozíka na nočné a ktoré dokonca ani neboli vybalené z krabice !!! To že mi vzali drahý detektor aj s príslušenstvom považujem za obyčajnú sprostú krádež podporovanú štátom !

  2. Nuž, nemal takéto veci robiť. Ale zarážajúce je to, že iní zlodeji-cudzinci so súhlasom štátu rabujú bane na zlato… Tak kto je väčší zlodej? Pravda odveká, že štát je najväčším zlodejom. Okráda pod rúžkom paragrafov.

  3. Gratulujem pánovi policajtovi z kriminálnej agentúry – dúfam, že teraz budeme lepšie spávať, keď nám po uliciach nebude chodiť takýto kriminálnik.
    Kto by chcel vidieť tieto artefakty na vlastné oči, treba ísť za dva týždne do múzea v Senici 🤣

  4. Už chytajú aj bláznov čo hľadajú poklady?Bože za chvíľu bude zakázané aj kukať Indiana Jonsa lebo to bude brané ako súhlas z trestným činom.Ludia utekajte zo Slovenska,toto nedopadne dobre.

  5. Nech neberie to, čo mu nepatrí. Načo mu to je? Jedine mi napadá, že vyviesť do zahraničia pre zberateľov. Pomaly vyvezú aj republiku.

  6. Ludo a anonym.Za tie drobáky dostane v tom „ZAHRANICI“ velké h…o a za tu sekerku mozno tak bude na obedove menicko.Keby ho teda ten agilný „pomáhaj a chran“ nechytil pri ZLOCINE.

  7. Anonym 19.56
    Vidím že ty si teda rozumovo riadne zaostalý a podľa všetkého by si predal aj vlastnú mater. Aj ja som chodil hľadať ale nie pre obedové menu a už vôbec nie pre tie úbohé a takmer bezcenné nálezy,ale pre potešenie. No také čosi nemôže pochopiť človek s tvojimi myšlienkovými pochodmi

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img