ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Pozvite na prechádzku mestom návštevu a budete sa hanbiť za to, kde žijete

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď /  Kritiku občanov si vyslúžilo viac verejných zákaziek realizovaných za peniaze občanov, „na obraz“ ľudí vo vedení mesta, ktorých nároky na úroveň a kvalitu vykonaných prác zostali evidentne niekde v deväťdesiatych rokoch.

Drobný štrk rozsypaný namiesto obrubníkov prakticky založení realisti majúci skúsenosti aspoň zo svojej záhradky kritizovali už pred rokmi na cyklochodníku, v nápise SEREĎ  na jednom z vjazdov do mesta, ale aj na pri tragikomicky vyasfaltovanom chodníku pred činžiakom Hokejka v Seredi.

Všetky zo spomenutých verejných stavieb majú základný nedostatok – volne vysypaný štrk je možné bežne nájsť na stavbách pred jeho použitím, nie popri frekventovaných chodníkoch v centre miest, či tam, kde sa majú bezpečne preháňať cyklisti alebo korčuliari.  Cyklotrasa mala ešte jeden vážny problém – mestom od dodávateľa prevzatú prácu v tak mizernej kvalite, až sme boli svedkami prerastania buriny cez položený asfalt už po troch mesiacoch.

Dnes vidíme, že spomenuté zákazky boli tak odfláknuté, až je divné, ako mohol kompetentný pracovník objednanú prácu akceptovať, od dodávateľa prebrať a vedenie mesta zaplatiť.

Stav nápisu SEREĎ si pravidelne pripomíname  v čase, kedy je prerastený burinou (teda dosť často) rovnako, ako je už niekoľko týždňov burinou prerastený  štrk vysypaný popri chodníku v centre mesta. No, hanba nekonečná na vedenie mesta nielen pre kvalitu vyhotovenia stavby, ale aj preto, lebo primátor Tomčányi nedokáže zabezpečiť ani len kontrolu stavu chodníkov a extreriérov frekventovaných verejných priestranstiev.

Aj v najmenších dedinách to robia lepšie…

Keďže aj v prípade tejto pokládky štrku v centre mesta dodávateľ vynechal čiernu podkladovú fóliu pri normálne vykonávaných prácach kladenú pod štrk s cieľom zabrániť prerastaniu buriny, môžete pri prechádzke mestom dnes vidieť toto:

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. keď to nevadí občanom ktorý bývajú na „Hokejke“ a hento majú pod oknami tak prečo sa to rieši? komu to vadí nech sa zobere a nech tú burinu z toho štrku vytrha. Na tomto sered online sa píšu už len totálne banálne veci. 🤦‍♀️

  2. Za Tomčányiho mesto upadá.Len jeho kamaráti a biznis v súkromných firmách jeho rodiny.Ešte aj synáčik sa priživil na tom čo nevymyslel len okukal.Zelina a špina v meste aká tu nebola nikdy!!!!!!!!!Poslanci vám to nevadí?????

  3. chodím tadiaľ skoro každý deň na nákupy a až na fotografiách vidím ten primátorov grc.nehovorím že sa neobzerám ale toto je naozaj vidieť až takto.ráno sa si to obzriem je to fuj,fuj ten krivý asfalt.čo za prasa to robilo?

  4. Vazeny pane, som rodačka zo serede a pred tyzdnom som bola na dovolenke. Rozhodne mozem povedat, ze sered je nasobne krajsia, ako pred rokmi, ked som tam este zila. Neviem, či burina na chodniku je taky problem, mne skor príde, ze mate problem vy s mestom. A to neposudzujem iba na zaklade tohto clanku. Myslim, ze sudny clovek vidi, ako sa mesto postupne zveladuje. Jasne, ze nejde vsetko a hned, ale neustalym hejtovanim este nikto nic nevybudoval, neskraslil a nikomu nepomohol..

  5. Takato cudna uprava chodnika na v podstate promenade nema co robit! Tato cast pred hokejkou mala byt riesena koncepcne aj s travnatymi plochami, zamkovou dlazbou, novymi lavickami, vysadbou a pod. Tak by to bolo v Trnave, Piestanoch a pod. Tu sa zas len vylial asfalt a vymyspali kamene co som teda v centre mesta este nevidela. Provizorum nase neopustaj nas.

  6. Je pravda,že veľa frekventovaných chodníkov ja v katastrofálnom stave,ako keby zodpovední pracovníci tade nechodili,alebo je im to absolútne jedno.Je to veľmi viditeľná vizitka starostlivosti o vzhľad mesta.

  7. Mile prekvapena 3. augusta 2020, 7:48 – ja nepozorujem ziaden problem s mestom.

    Zato na fotografiach jasne a nezamenitelne vidim volne vyliaty asfalt v centre mesta bez obrubnikov nazyvany chodnik, strk bezne pouzivany pod zamkovu dlazbu volne sypany pri chodniku bezne vyhrnuty na asfalt, a kriky buriny po celej dlzke asfaltu dokazujuce, ze sa nejedna o problem posledneho tyzdna, ale celkovej udrzby v meste, ktora je dlhodobo vazne zameskana.

    Toto nie su dojmy a nieco vymyslene, ale faktograficky popis toho, co je vidiet na fotografiach z pred dvoch ci troch dni…

    Problemom poriadku je aj kopa vajglov na zemi – v prvom rade tie su problemom nevychovanych svin fajciacich na verejnosti naucenych odpadky po sebe hodit na zem namiesto do kosa.

    V meste je dlhodobo zanedbana vychova, prevencia a vyvoj sa zastavil v case najvacsich prijmov do mestskej kasy v historii.

  8. Ale prosim vas, ved to uz pan vsemohuci primator vysvetloval. Ved to bolo zadarmo!!! Za to, ze v meste kopali robosi na kable, on dokonaly to vybavovac vybavil takyto uzasny chodnik ZADARMO! Co na tom, ze je to robota jak z Ruskom okupovanej gubernie, to nevadi bolo to zadarmo! Tak ako Pekarska, kde uz ten asfalt od vodarov zadarmo praska, hlavne ze Brucho Bruchovic hovoril ako to vydrzi 20 rokov.

    Poprosim zmenit erb mesta namiesto hradu tam dat makadam a asfaltovu drvu, to bude vyjadrovat skutocnu hodnotu tohto mesta.

  9. Seredsky Trump 3. augusta 2020, 8:50 – priemerne inteligentny clovek vie, ze NIC NIE JE ZADARMO.

    Vsetko „zadarmo“ zpravidla stoji podstatne viac, ako ked to je za objektivne peniaze.

  10. “Predvolebný trhák” vedenia mesta!!
    Aj to vybavilo vedenie mesta. Nevadí že boli všetci proti kvôli nekoncepčnosti! Namiesto ako takej zeleni máme všade kamienky a asfalt!!! Ani nie 2 roky a už praská. Nevadí bol to lep na voličov a zabral!!!
    Nevadí prídu ešte ekektrikary, rozj…bú to opäť!!
    A výhovorka vedenia? Ešte budú kopať, ukončenie Pekarskej v nedohľadne!

  11. Ale sak jasne, ze neni nic zadarminko, to len brusko nam tak prezentuje. Ved aj parkovisko na zeleznicnej stanici bude material „zadarmo“ zo Zippky. Akurat, ze Zippka mestu nechce vyplatit statisice za pozemky, ale budu panely zadarmo… 😀
    To iste Semmelrock, aj tam Brusko vzdy povie aka vyhodna cena… Za betonovu dlazbu keru mozete sutazit asi medzi 1000 firmami, tak my nakupujeme len od Semmelrocku…

    A podobne je to pri dopravnom znaceni, alebo ochrannych pomockach, alebo drogeria…. a tak podobne. Lebo vsak vybavili sme…. len to secko vyzera jak ta Pekarska…

  12. Čo stále máte proti asfaltovému chodníku pred Hokejkou? Určite sa po ňom lepšie chodí, ako po tej vami vytúženej zámockej dlažbe /až na vysypaný štrk/.
    Na druhej strane pri Sporiteľni a Lavaze je zámocká dlažba a v akom stave? Môžete sa tam zabiť. Vystúpená dlažba, prevalená, po daždi jazero. Na Spádovej, za obytným domov, bol sa tam niekto pozrieť ako to vyzerá. Na zabitie. Už nehovoriac, že medzi dlažbou vyrastá zelina, ktorá vytláča dlažbu a nakoniec nemá to kto čistiť. Kladie sa len do piesku alebo štrku. Určite sa aj v zime odstraňuje sneh z rovného chodníka, ako z nerovnej dlažby. Neviem, čo je viac, naoko efektne vyzerajúc, alebo bezpečnosť?

  13. Objednávajú sa len tie najlacnejšie firmy. Veď to vidíme, kto tam pracuje. A konečne, hoci kto si môže vybaviť živnostenský list bez ohľadu na odbornosť a prax. Kto to sleduje? Tak to aj vyzerá – zateplené obytné domy, cesty, diaľnice, chodníky a nakoniec aj osvetlenie mesta. Tak to vyzerá. Odborníci pomaly vymierajú a ďalší sa už nevyučujú remeslu, lebo potrebujeme inžinierov.

  14. Nechcem sa miešať do remesla Asfalt, ale ako ponekosiť lúčku dnes je vydieť na Jesenského.
    Zajtra to tak dopadne zas inde. Ale snaha je…

  15. názor 3. augusta 2020, 11:00 – ide o to, ako kvalitne je urobena zamkova dlazba a rovnako aj asfalt. Aj asfalt moze byt kvalitny a kvalitne polozeny. Nekvalitny asfalt nekvalitne polozeny bez obrubnikov a mame investicie Mesta Sered ala Tomcanyi.

    Ako sa k verejnym peniazom a investiciam za ne spravaju v krajinach, ktore priemerny Slovak povazuje za rozvojove, resp. ani len netusi kde sa nachadzaju, som pisal napr. tu:

    http://archiv.seredonline.sk/clanky/gruzinsko-azerbajdzan-armensko-a-nahorny-karabach-2018-cast-4-ciel-cesty-nahorny-karabach/index.html

    A to Nahorny Karabach je 30 rokov vo vojne, nachadza sa v nehostinnych horach Kaukazu od najblizsej civilizacie (Armensky Jerevan) 8 apol hodiny cesty po vozovkach ako zo Serede na Vinohrady, len v kopcoch.

    Porovnajte kvalitu a uroven chodnikov v Stepanakerte so Seredou. Tam asi ziju militantnejsie naladeni ludia a za kvalitu tych nasich, by predstavitelov samospravy zavesili za gule na poulicne osvetlenie. Len tak na vystrahu pre dalsich…

  16. Pre pana majka.
    Tymto komentarom ste ma bohuzial iba utvrdil v tom, ze mate problem s vedenim mesta. Lebo sudny clovek nemoze vycitat mestu vajgle a vychovu deti fajciacich na uliciach. Pan majko, nemienim sa ru s vami dotahovat, nebudem uz reagovať, iba opakujem, ze Sereď za posledne roky skrasnela a nejaka burina na xhodniku mi vobec neprekazala

  17. pre Miloš Majko 3.augusta 2020, 12.29
    Podľa mňa všetko zlyháva na právnom štáte. Začína to v tých najvyšších kruhoch a tiahne sa to až dolu. Veď voči komu bolo podané trestné oznámenie a vyvodené dôsledky za zneužívanie právomoci a kto musel nahradiť škodu? Vedia, že si to môžu dovoliť. Na prstoch jednej ruky by sa dalo spočítať, kto bol trestne stíhaný. A nakoniec, robí sa verejné obstarávanie, keď takmer všetky zákazky dostávajú tí istí a tí samí? Možne, že sme nepostrehli, či bolo zverejnené, ako to dopadlo s Garbiarskou? Všetci pri voľbách sľubujú nápravu, ale skutek, utek. Veľmi rýchlo sa na sľuby zabúda.
    Kde je kontrola, kto preberá odvedenú /neodvedenú prácu/?

  18. Tak keď si tam parkujem bicykel alebo tam bývam a chodím často okolo tak sa zohnem a vyrhnem jeden koreň buriny a nie čakať že niekto mi bude trhať burinu pred domom.kazdy platí dane že užíva mestský či Obecný pozemok ale tak máme ruky aj nohy tak je to vyzitka obaconov na ulici že si kašľu na to. Mesto im sem tam pokosi vysadí tak aj ľudia môžu pohnúť prstom na 5 min
    V mesiaci a bude to krajšie

  19. Pan Majko, ak si najdete cas prosim ,vyfotografujte vstup do mesta na kruhovom objazde smerom od Cepeňa. To je totalna nezodpovednest. Ved do Serede sa nechodi len od Trnavy. Dakujem

  20. Už si celkom nepamätám, ako boli ukončené chodníky. Ale si myslím, že tam, popri chodníku bývali také žľaby, aby mala kam voda z chodníkov odtekať, keď napršalo, a tá stiekla do kanalizácie. Spomínaný chodník, podľa mňa nie je dokončený. Asi sa minuli peniaze.

  21. Tak nikdy som tu nechcel písať, ale teraz musím! Chlapi, hlavne Tí v mojom veku, čo robíte? To fakt nemáte lepšie firmy na odstránenie nedostatkov v udrzovani zelene? Martin, veril som vam, ale za toľko peňazí malo muziky! Kde je pláž pri Váhu, predvolebný sľub Tvoj, dnes som bol v Kempe, vo vnútri stagnuje Nemec! Už kašleš na Sereď? Úbohé!

  22. pre JUDr.Ján Urbánek
    Zázrak by bol ten, keby vo vnútri Kempu stagnoval Slovák. Veď celé Tatry ovládajú Česi, parlament a vládu Maďari. Kde sú Slováci?
    Práve myslím že Krea dávala záznam z Galanty, ako v parku pri kaštieli špeciálna firma upravuje stromy. A u nás, ako sa nakladá so stromami? Odčesne sa polovica koruny stromy, takže strom vyzerá ako frontový voják. Myslím, že keby sa tiež postupne upravovali odbornou firmou, že by sa toľko stromov nezničilo. Podobný osud majú aj kríky.

  23. Este ked vyasfaltovali ten chodnik tam som napisal ze to bude o par rokov katastrofa a uz je to tu. Treba si to pozriet. Cely je popraskany. Tie betonove podklady dilatuju pohybom a ten asfalt na nich praska. Nasledne voda mraz a zelina dokoncia skazu tohoto asfaltoveho diela. Vykladna skrina mesta sa meni na asfaltovu katastrofu. Uz tedy som navrhoval ze tam maju dat velkoplosnu zamkovu dlazbu co by bolo v porovnatelnej cene. A bolo by to podstane krajsie a trvacnejsie. Ale co uz ked gubernator si myslí ze prave on a jeho myslienkove pochody je to naj co Sereď mohlo postihnut. Stagnacia a z mesta si spravil 🚽

  24. Anonym 4. augusta 2020, 4:42 – obcanom sa NEZODPOVEDA ZIADEN uradnik!!

    Obcanom sa zodpoveda vzdy len VOLENY ZASTUPCA. V tomto pripade primator. Uradnik moze obcana kludne vypoklonkovat (poslat do zadku) s tym, ze on ma svojho zamestnavatela a nadriadeneho, ktory mu dal instrukcie co a ako ma robit. A ma pravdu!

    Za uradnikov a chod mesta ZODPOVEDA PRIMATOR A STARUTAR MESTA.

    Ked je prisny na kvalitu a prenesie to na uradnikov, tito nekvalitnu pracu neprevezmu. Bude spokojny obcan.

    Ked je benevolentny, alebo je u niekoho dovod (motivacia) prevziat aj NEKVALITNU pracu, nerozumie veci (je to kamos ktory bol bez roboty a bol upratany na urad do funkcie ktorej nerozumie) ci ma instrukcie proste neriest a prevziat aj rozotrete hov*o, uradnik tak urobi (zpravidla nechce prist o pracu vo vykurenej a v lete prijemne vychladenej kancelarii) a obcan musi tlacit volenych zastupcov do toho, aby zamestnavali odbornikov a nie kamosov.

    Je jasne, ze primator obcana rad posle za uradnikom, maximalne ked nasraty obcan skonci u rohozky – zastupcu, kedze on je ten,kto po rokoch naroky obcana (vtedy aj jeho vlastne) vidi inak a ma schytavat hnev obcanov.

    Priatelia, zapas o transparentnost, pravo, spravodlivost a lepsiu buducnost pre nase deti je o identifikovani skutocneho problemu dnes, hromadnom zatlaceni na problem, aby nas nase deti nepreklinali zato, ze sme vdaka vlastnej pohodlnosti a slabosti im zanechali mesto vyvojovo 50 rokov pozadu.

  25. Rodacka 3. augusta 2020, 13:18 – napisali ste – citujem:

    „Tymto komentarom ste ma bohuzial iba utvrdil v tom, ze mate problem s vedenim mesta. Lebo sudny clovek nemoze vycitat mestu vajgle a vychovu deti fajciacich na uliciach“

    a to len niekolko riadkov nizsie po mojom texte:

    „Problemom poriadku je aj kopa vajglov na zemi – v prvom rade tie su problemom nevychovanych svin fajciacich na verejnosti naucenych odpadky po sebe hodit na zem namiesto do kosa.“

    Rodacka, Vas postreh a komentar presne definuje uroven velkej casti ludi, ktorych sered produkuje. Snad bude aj lepsie…

  26. každý normálny človek si pred domom, obchodnom priestore, bytovej jednotke udržiava aj verejný priestor!! Nesúhlasím s komentármi /preslávila sa aj poslankyňa/ „zohni sa človeče a vytrhaj burinu v meste“.
    Platíme zvýšené dane a poplatky, za ktoré chceme adekvátny servis od mesta. Nechceme ho naraz stačí postupne a konštruktívne. Tak ako keď investujeme do svojho. Nie na chvíľu a drahé peniaze. To je celé.

  27. Mesto sa za roky posunulo vyrazne dopredu a tento chodnik na hokejke je dost velky a doteraz 90% o tom ani nevedelo. Nonstop tu len hejtujete primatora lebo Vas nepotrebuje.

  28. lepsie a lepsie 4. augusta 2020, 16:09 – opacne, obcan NEpotrebuje primatora. Primator bez obcanov bude bez vyplaty.

  29. co sa stazujete. Koho ste zvolili toho mate. Kazdy na primatora nadava a kto mu potom hlasi daval? Mali ste ist volit a uz sme tu mohli mat Kurbela a nie hentoho šaša.

  30. kazdy mame svoje chyby aj milos majko,no nebyt jeho tak ta smotanka z msu na cele s bruchom ukradne aj z kostolnej veze zvon,bordel okolo domu M.M je predsa na mestskom pozemku,takze bordel ma mesto,ktore z nasich dani ma povinost udrziavat poriadok ci v centre,alebo na trnavskej.

  31. Hanba je nova velka herna pri lidli. Kazde normalne mesto vytlaca herne z mesta, no sered ma asi malo problemov s drogami a chranenymi obyvatelmi

  32. Čo má podľa Vás stagnujúca výchova a prevencia spoločné s chodníkom? Tejto spojitosti celkom nerozumiem…zas tak trochu miešate hrušky s jablkami…a tvrdíte, že nemáte nič proti mestu? Minimálne každý 4tý článok od Vás je štvavý proti mestu…nehovorím, že ja by som tiež niečo nenašla, ale toto sú také banality, až sa z toho rozum zastavuje…toť len môj názor, prosím, neukameňujte ma

  33. Pre Miloš Majko 3. augusta 2020, 8:23 – aj to, ze ste neporozumeli napisanemu textu.

    Ak si myslite, ze vysvetlenim zodpovednosti volenych funkcionarov voci obcanom mam nieco proti mestu, tak v tom kludne zostante. Nemam s tym problem, je to Vasa volba.

    V pocte clankov stvavych nemate pravdu. Za stvavy nepovazujem ani jeden. Ak budeme hovorit o clankoch poukazujucich na na rozne nedostatky v samosprave, ci porusovanie zakonov volenymi zastupcami, sa podla mna mylite. Je to totiz asi kazdy druhy.

    Ci nieco najdete alebo nie, je na Vas a Vasej motivacii sa spravat a konat tak, alebo inak. Spravna motivacia zatvara oci. Zpravidla to funguje aj opacne. Chyby, nedostatky a porusovanie zakonov ale vidi zpravidla kazdy, kto za ne nenesie zodpovednost. Otazka je, ako to spracuje a ci ma zaujem a mnohokrat aj odvahu na ne poukazat.
    POZOR! Pri chybach, nedostatkoch a porusovani zakonov hovorime vo vztahu k verejnym cinitelom, teda volenym zastupcom. Do beznych fyzickych osob je totiz kazdeho kov*o. (ak neporusuju zakony)

    Upozornujeme na vela problemov a nedovolil by som si povedat a ani naznacit, ze odflaknute chodniky za desiatky az stovky tisic Eur z verejnych financnych zdrojov su banality. Alebo nedodrziavanie zakonov pri vyplacani odmien volenym zastupcom, nevyhodne zmluvy na mestsky majetok, jeho predaj pod cenu znaleckeho posudku, verejne zakazky spriaznenym firmam, pozicky sukromnym investorom podnikajucim s mestkym majetkom a pod.

    A nie je dovod nikoho ukamenovavat, ked sa vyjadruje k veci a v akceptovatelnej forme.

  34. Volit pána Kurbela, no Boh nás opatruj. Jeho chovanie a inteligencia stačí akurát nato kde je teraz a nie na pozíciu primátora. O jeho synovi nehovorím, toho si viem predstaviť ako primátora, ale Kurbela staršieho každým pádom nie.

  35. Lavičky pred jednotou zobrali a stary ludia co idu z nakupu si nemaju kde sadnut co to nedaju naspät jedno miesto kde je chladok

  36. Čo pre nás občanov robí pán Majko dnes pochopíme tak za desať rokov.Možno to uvidia až naše deti.Lebo teraz sme hlúpy a nestaráme sa o našu budúcnosť.A tak detičky primátora a poslancov majú iné možnosti študovať a podnikať.Jeho kontakty jim otvárajú dvere vo firmách.Je treba vedieť pravdu o podnikaní primátora a o odmenách a o tom ako robia s informáciami čo má primátor a poslanci.Ozaj a je pravda že tu funkcionári nakúpili pozemky na ktorých zarobili?Je pravda že Tomčányyho rodina vlastní pozemky okolo ábéčka????

  37. tiež si myslím, že to nebolo najlepšie riešenie, štrk je všade na chodníku, na ceste, aby sa človek na bicykli bál tade aj ísť (napr. po Pekárskej ulici) , že si prepichne gumu…a pomedzi to tie špaky – no nádhera. Niekedy musím zatvárať oči, uši aj nos, aby som sa nepovracal. Tu musíme mať pevné nervy, žiadne chúlostivé pocity.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img