ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Zmeny v zákone o štátnom občianstve

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM|  V medzirezortnom pripomienkovom konaní je od dnešného dňa (31. júla 2020) novela zákona o štátnom občianstve. Jej hlavnou ideou je zmierniť podmienky, za ktorých prichádza ku strate občianstva. Nadobudnúť ho budú môcť aj osoby so slovenským pôvodom po jednom z rodičov, prarodičov alebo praprarodičov.

Viac o pripravovaných zmenách približuje riaditeľ odboru štátneho občianstva na Ministerstve vnútra SR Peter Drábek: „Zákon ustanovuje výnimky, na základe ktorých nedôjde k strate. Ide o nadobudnutie cudzieho štátneho občianstva manžela za trvania manželstva, narodením, osvojením, alebo ak ho nadobudlo maloleté dieťa. Umožníme štátnym občanom SR nadobudnúť cudzie štátne občianstvo bez straty nášho aj vtedy, ak majú na území štátu, ktorého štátne občianstvo nadobudnú, povolený, registrovaný alebo inak evidovaný pobyt v čase nadobudnutia cudzieho občianstva najmenej tri roky a predložia doklady preukazujúce tieto skutočnosti.“

Výnimka z ovládania štátneho jazyka sa bude týkať občanov Českej republiky pre blízkosť jazykov. Táto výnimka sa uplatní aj u žiadateľov, ktorí majú vydané platné osvedčenie preukazujúce postavenie Slováka žijúceho v zahraničí.

Tí, ktorí prišli o štátne občianstvo Slovenskej republiky, oň budú môcť požiadať, už nie na základe výnimky ministra vnútra SR, ale v riadnom konaní a bez registrácie na cudzineckej polícii. Bezúhonnosť zostane zachovaná. Ku koncu júla 2020 prišlo o slovenské občianstvo pre prijatie občianstva iného štátu takmer 3 400 osôb.

Postupne plníme Programové vyhlásenie Vlády SR, kde sme sa zaviazali, že umožníme občanom SR dlhodobo žijúcim na území iného štátu nadobudnúť občianstvo toho štátu bez straty občianstva SR. Som rád, že táto novela je už na svete. Podľa môjho názoru je pripravená odborne s prihliadnutím na poznatky z praxe,“ konštatuje minister vnútra Roman Mikulec.

Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť 1. februára 2021.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Možno, že tomu dosť nerozumiem, ale aby mal jeden človek dve občianstva sa mi zdá nezmyslom. Veď keď niekto sa odsťahoval napr. do Ameriky a má tam trvalý pobyt a tým získal aj ich občianstvo, prečo má z poza mláky ovplyvňovať tu náš život voľbou buď prezidenta, alebo politické zastúpenie? Ničím sa nepodieľa či už daniami, alebo vytváraním hodnôt. Ale mnoho z nich sem chodia využívať naše služby, ako aj zdravotníctvo, lebo tam je to neporovnateľne drahšie.

  2. Potom budu rozhodovať o dianí na Slovensku, ľudia žijúci v zahraniči. Slováci žijúci na Slovensku majú tímto ohrozené svoje práva.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img