ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Akcia „Turista“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Finančná správa SR |MM|  Kontrolóri finančnej správy vyrazia už počas najbližšieho víkendu do terénu.  V rámci kontrolnej akcie „Turista“ zameranej na dodržiavanie zákona o eKase sa sústredia vo zvýšenej miere na prevádzky, ktoré majú počas leta svoju hlavnú sezónu. Totiž až v 60% doteraz kontrolovaných prípadov zistili kontrolóri porušenie zákona o elektronickej registračnej pokladnici. Akcia „Turista“ bude preto trvať celý mesiac august. 

Finančná správa spúšťa akciu „Turista“. Kontrolovať bude používanie eKasy a vydávanie pokladničných bločkov. Zameria sa najmä na prevádzky, ktoré majú práve v letnom období svoju sezónu. Kontrolovať bude najmä turisticky najnavštevovanejšie miesta – či už turistické miesta a s tým spojené atrakcie, okolie vodných plôch, kúpalísk, trhoviská a pod.

Doteraz vykonala finančná správa 2 615 kontrol dodržiavania zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice. Až v takmer 60% prípadov (1 530 prípadov) zistili kontrolóri jeho porušenie. Aj to je dôvod, prečo kontroly na dodržiavanie evidencie tržieb v eKase ešte zintenzívni, a to najmä na miestach, kde sa v týchto letných dňoch pohybuje najviac ľudí. Finančná správa na základe dát z analytických systémov zaznamenala návrat počtu vydaných pokladničných blokov na úroveň spred pandémie. Pokračuje preto aj v kontrole eKás.

V systéme eKasa zaevidovala finančná správa od začiatku tohto roka viac ako 924 miliónov pokladničných dokladov v hodnote viac ako 14 miliárd eur. Za ostatné týždne po postupnom uvoľňovaní ekonomiky sa situácia v oblasti vývoja tržieb vrátila do normálu – do stavu pred vypuknutím pandémie koronavírusu. Za ostatný týždeň vydali prevádzky evidujúce tržby v eKase 37,5 mil. pokladničných dokladov v celkovej hodnote 587 mil. eur. Priemer tržby na jeden pokladničný doklad sa už niekoľko týždňov pohybuje na úrovni cca 15 eur. Najnovšie čísla tak dokonca prekračujú výšku počtu dokladov a tržieb, ktoré eKasa zaznamenala v prvých týždňoch svojho fungovania v plnej prevádzke.

Vďaka online evidencii tržieb má finančná správa detailný prehľad o správaní sa pokladníc na trhu. Prostredníctvom systému eKasa disponuje štát rôznymi štatistikami, ktoré umožňujú nielen účinnejšiu kontrolu, ale aj rýchle reakcie na prípadné výkyvy.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img