ISSN 1337-8481

utorok, 16. apríla, 2024

Koronakríza zrušila cestovateľské plány na celý rok

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Korona vírus a celosvetové opatrenia smerujúce k obmedzeniu jeho šíreniu prekazili plány nielen bežným ľuďom, podnikateľom, ale aj cestovateľom. O čom hovorím, si práve teraz v letných mesiacoch a počas letných dovoleniek a prázdnin uvedomili skutočne všetci. Dospelí, aj deti. Padajú plány letných dovoleniek pri mori, či poznávačiek a turistiky v zahraničí.  U mnohých ľudí  sa vzhľadom na limitovanú dovolenku jedná o jedinú možnosť dlhšieho oddychu počas celého roka. Takže smutní sme všetci. A ako veľmi vedia tí, ktorým sa cestovanie stalo koníčkom a veľa krát jedinou formou relaxu.

Asi netreba veľmi pripomínať, že cestujeme veľa. Presnejšie toľko, koľko môžeme. Niekedy aj raz mesačne. Dlhšie cesty, kratšie, ale mnoho krát aj troj, či dokonca jedno dňové výjazdy. Hlavne aby boli do zahraničia a podľa možnosti nie na rovnaké miesta.

Keďže niektoré náročnejšie cesty plánujeme dlho pred ich realizáciou a rovnako ich aj zabezpečujeme logisticky čo do nákupu leteniek, dohadovania programu v destináciách, ale aj požičovní a pod., u plánovaných expedícií sú teda problémy podstatne väčšie a nákladnejšie, ako pri bežnej rodinnej dovolenke na Orave, alebo pri mori v Chorvátsku.

Pre ilustráciu, do Iránu sme základné letenky kupovali na začiatku leta 2018 a leteli sme koncom leta 2019. Som nesmierne rád, že spomenutý Irán sme dali v čase  reálnej hrozbe vojny – dnešná situácia nenasvedčuje, že zopár najbližších rokov cesta do Teheránu, resp. Bandar Abbás v Perskom zálive bude skutočne problematická.

V minulom roku sme začali organizačne zabezpečovať päť ciest. Oslo v Nórsku, Beirut v Libanone, expedíciu Za polárny kruh (Murmansk, Poljarnyj) a Petrohrad, Vorkuta v centrálnej Sibíri a Transsibírsku magistrálu s návratom cez Jakutsk, ktorý je rovnako na Sibíri. Do Osla, Petrohradu a Libanonského Beirútu sme mali zakúpené aj letenky. Beirút dostal náš syn Denis ako darček k 12. narodeninám. Ostatné dve veľké cesty boli rozpracované programovo.

Najskôr nám letecká spoločnosť  Lauda Moution zrušil letenky do Osla. Následne tá istá spoločnosť zrušila letenky do Beirútu. Keďže ide o odnož Írskeho Ryanairu, komunikácia so spoločnosťou je na úrovni ich nápadu lietať „na stojáka“. Letenky do Ruského Petrohradu máme zaplatené (a zrušené) u leteckej spoločnosti  WizzAir. Tu sme si ako náhradu vybrali voucher. Snáď budú lietať a snáď v obdobných cenách, ako pred koronakrízou…

Napriek tomu, že korona kríza zďaleka nekončí a práve opačne, vyzerá to na ďalšiu vlnu a teda minimálne do konca roka to na veľké cestovanie zatiaľ nevyzerá, už pripravujeme ďalšie, na úvod menej náročné cesty. Tie neuskutočnené samozrejme doplníme podľa ponúk leteniek.V každom prípade medzi tie prvé cesty po uvoľnení opatrení budú smerovať na Ukrajinu. Kyjev a znovu Donbas. Náš záujem o túto časť Ukrajiny stále trvá. Netušíme, ako sú obyvatelia východnej Ukrajiny na tom dnes – pred tromi rokmi boli biedne…

A oživujeme aj Kaukaz (prílet do Gruzínskeho Kutaisi) s okamžitým transportom na východ do Ruskej federácie, resp. separatistických republík  Severné Osetsko (Vladikaukaz), Čečensko (Groznyj a Beslan) a do Dagestanu pri Kaspickom mori (Machačkala).

Záujem na základe našich reportáží je opätovne aj o Náhorný Karabach, kam sa rád vrátim a do tejto kaukazkej krajiny zoberiem aj syna.

S najväčšou pravdepodobnosťou pre zopár známych zopakujeme aj osvedčenú cestu po Jordánsku od Červeného mora cez púšť  Wadi Rum až k Mŕtvemu moru. Let do Izraelského Eilatu a následné presuny taxíkmi. Relax, poznávačka a oddych.

Ak už dnes niekto rozmýšla nad pripojením sa k niektorej z expedícií, môže sa ohlásiť na e-mail: majko@majko.sk. Bližšie informácie preberieme telefonicky, alebo na obvyklých cestovateľských stretnutiach organizovaných pred každou expedíciou.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Je škoda,že korona obmedzila cestovanie.Aj my sme zrušili letnú dovolenku v rodine.Pán Majko čo si nosíte z dovoleniek na pamiatku?Ako ukladáte fotografie keď ich máte tisíce?

  2. anonym 1. augusta 2020, 9:59 – jednoznacne prakticky 100 rokov nebolo takto vyrazne obmedzene cestovanie prakticky vsetkymi krajinami sveta.

    A situacia sa zhorsuje denne. Stale viac infikovanych, aje ked nie uplne so smrtelnymi nasledkami. Mozno virus zmutoval, mozno oslabil…

    Pre cestovanie to je vskutku jedno. Zrusili sme aj my nielen lettnu dovolenku – na tento rok uz asi nema zmysel nieco planovat.

    Rok NEcestovania pre nas znamena deficit minimalne 10 az 12 ciest, z coho zpravidla 3 a 6 smeruje do uplne novych krajin.

    Zatial padol v clanku spomenuty Libanon, expedicia Za polarny kruh – Murmansk a Poljarnyj, dve Ukrajiny a na jesen Transsib. v kombinacii s centralnou Sibirou – Jakutskom. Planovali sme este vlozit Vorkutu vlakom. To je to, co bolo naplanovane.

    Z dovoleniek, aj ked v u nas nejde o klasicke oddychovky, uz nejake suveniry nenosime, mame ich hodne a ked dnes nieco prinesieme, tak to musi byt fakt zaujimave.

    Standardne kupujeme uz len magnetky. Tie kupujeme vzdy a na kazdej ceste a podla moznosti nielen v kazdom state, ale aj v kazdom navstivenom meste. Takze tych mame na dve chladnicky zo vsetkych stran. Nateraz su bezpecne ulozene v krabiciach.

    Nieco starsieho data:
    http://www.naexpediciu.sk/clanky/na-magnetky-potrebujeme-dalsiu-chladnicku/

    Fotografie uz robit nedavame. Su ich mnozstva a je to neprehladne.Albumov desiatky. Vsetko ale z doby z pred ery digitalnej fotografie.

    Fotografie archivujeme na niekolkych zaloznych archivnych diskoch. V archivacii je dolezity system. Aj z dovodu bezpecnosti a aj z dovou najdenia toho, co clovek potrebuje, hlavne ak sa jedna o starsie cesty.

    Kazda cesta je na archivnom disku predmetneho roku podla datumu / mesiac a den. Zalohovane 3 X. Kazdy rok disky o kapacite min. 4TB / disk. A kazdy rok aj jeden X na 8TB disku. Tu sa ale nachadzaju vsetky subory ako aj zalohy clankov, podkladov na ne, videozaznamy, veci tykajuce sa prace a pod.

    Dalsia zaloha je na samostatnom disku urcenom na cestovanie. Kapacita 8 TB / disk. Zalohy 5 X.

    POZOR! Kazdy rok je potrebne disky starsie ako 4 az 5 rokov aspon raz prezalohovat na disky nove. A disky je potrebne volit nie od jedneho vyrobcu a tiez nie z jednej serie.

    Pri zalohovani je potrebne mat pocitac aj disky zapojene cez zalozny zdroj.

    Samotne disky odporucam uchovavat v suchu a trezore. Je mi jasne, ze nie kazdy ma tuto moznost, no udaje maju podstatne vacsiu hodnotu, ako hardver. Vlastne nevycislitelnu. Nase archivy su preto v trezoroch.

    Tejto teme som sa venoval iba nedavno, asi ste prehliadli, preto informacie tu:
    https://www.archiv2.seredonline.sk/2020/05/16/sol-disponuje-digitalnym-archivom-pre-bezneho-cloveka-v-nepredstavitelnom-objeme-dat/

    Informacie a rady pochadzaju z osobnych skusenosti, omylov a „nahod“, ktore vzdy starostlivo zapracuju v momentoch, kedy ide skutocne o hodne udajov. 😉

    Na bezne prezeranie fotografii robime fotoknihy. Mame ich desiatky a viac ako 200 ich este potrebujeme urobit. Mozno niekedy na dochodku… 😉

    Mozno k teme spravim video, lebo obdobnych otazok dostavam viac.

  3. Pán Majko teším sa na článok alebo aj video.Prosím vás napíšte veľa informácií keď máte ukladanie súborov a tie fotoknihy odskúšané.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img