ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Župan Viskupič po rokovaní so štátnym tajomníkom Ledeckým: Sme pripravení čerpať eurofondy, s vládou pracujeme na odblokovaní systému

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

TT SK |MM| Trnavský župan Jozef Viskupič sa stretol so štátnym tajomníkom Ministerstva investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Vladimírom Ledeckým. Hlavnou témou rokovania bolo hľadanie spôsobu výrazného zlepšenia a zrýchlenia čerpania eurofondov v dobiehajúcom programovom období 2014-2020, ako aj v blížiacom sa období 2021-2027. Zabezpečiť by ho malo najmä zníženie byrokratickej náročnosti, zjednodušenie kontrol verejného obstarávania či silnejšie postavenie žúp v implementácií eurofondov.

Eurofondy dnes tvoria 80 % všetkých verejných investícií na Slovensku. Ako SK 8 preto dlhodobo apelujeme na oveľa lepšie a rýchlejšie čerpanie eurofondov. Pánovi štátnemu tajomníkovi Ledeckému som preto prezentoval naše odporúčania v príprave nového programového obdobia. Ak čoskoro nezodpovieme otvorené otázky, nebudeme schopní hneď od začiatku roka 2021 čerpať nové európske fondy. To by bola zásadná chyba a premárnená príležitosť,“ povedal po stretnutí trnavský župan Jozef Viskupič.

Županka a župani upozorňovali už predchádzajúcu vládu, že predlžovanie a komplikovanie procesu prípravy nového programového obdobia 2021-2027 poškodí schopnosť čerpať eurofondy. Samotná Európska komisia sa v minulosti viackrát jasne vyjadrila, že je na zodpovednosti členského štátu, ako si nastaví vnútorné parametre. V záujme čo najskoršieho začiatku čerpania, Trnavský samosprávny kraj presadzuje vylepšenie súčasného modelu. Zásadné zmeny alebo tvorba modelu nanovo totiž môžu výrazne predĺžiť už beztak oneskorené prípravy.

„Poučme sa z chýb, ktoré sa urobili v tomto programovom období. Ponechajme, čo funguje, a opravme, čo bolo od začiatku zle nastavené. Našim spoločným cieľom je efektívnejšie využitie európskych peňazí na zlepšovanie služieb pre obyvateľov a modernizáciu našich regiónov,“ dodal J. Viskupič.

Európske štrukturálne a investičné fondy (EŠIF), predovšetkým Integrovaný regionálny operačný program (IROP), sú vo všeobecnosti jedným z najdôležitejších zdrojov finančných prostriedkov, z ktorých samosprávy spolufinancujú kapitálové investície do bezpečnej cestnej infraštruktúry, zlepšenia prístupu ku kvalitnejším verejným službám či rozvojové projekty so zameraním napríklad na ochranu životného prostredia. V tejto súvislosti župan Viskupič prednedávnom adresoval podpredsedníčke vlády a ministerke Veronike Remišovej list s návrhmi konkrétnych opatrení na zásadné zrýchlenie procesov, predovšetkým kontroly verejného obstarávania tak, aby obce a mestá mohli čerpať prostriedky na rekonštrukcie škôlok, či výstavbu cyklotrás. Prijatie opatrení už toto leto by výrazne pomohlo zlepšiť čerpanie ešte v aktuálnom programovom období 2014-2020.

Špeciálne v období ekonomickej recesie spôsobenej pandémiou ochorenia Covid-19 môžu eurofondy nasmerované do opráv ciest alebo energetického zefektívnenia budov škôl, kultúrnych inštitúcií či zariadení sociálnych služieb pomôcť pri obnove ekonomickej aktivity a udržaní zamestnanosti v krajoch.

 

Jozef Viskupič, trnavský župan

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Prosím ťa, všetko je transparentné, čiže nič sa nedozvieš. 😁😁 Politická nominácia ako vyšitá. To je tá zmena.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
Predchádzajúci článok
Ďalší článok
spot_img