ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Ďalší ohradený pozemok v meste sa nepáči občanom. Autá parkovali 25 rokov na ňom zadarmo

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď /  Nie je tomu tak dávno, čo sme na podnet obyvateľov jedného zo seredských sídlisk písali o „drzosti podnikateľa“ prezentovanej niektorými občanmi, ktorý si ale ohradil len vlastný pozemok dovtedy dlhodobo zdarma užívaný verejnosťou na vychádzky či venčenie psíkov. Je prirodzené, že znemožnením prístupu občanom zvyknutým chodiť na vychádzky do parku bol im zdvihnutý adrenalín a mnohí z nich začali protestovať. Problém ale nie je v samotnom podnikateľovi, resp. vlastníkovi pozemku, ktorý si ho ohradil, ale v tom, že verejnosť ani len netušila koho je pozemok po desaťročia dostupný každému a mesto, teda poslancov mesta a jeho vedenie netrápil fakt, že verejné priestranstvo sa nachádza na súkromnom pozemku.

Už v tomto článku sme písali, že nestojí otázka či si začnú ďalší občania vlastniaci pozemky dlhodobo užívané verejnosťou ohradzovať, prípadne na nich vykonávať aktivity, ktoré im prinesú finančný zisk, ale kedy a kde k tomu dôjde.

Iba pred niekoľkými dňami do diskusie pod jedným z článkov začali písať nespokojní obyvatelia z činžiaka na Mlynárskej ulici, aby sme sa venovali ich problému. Má ním byť znemožnenie parkovania pred ich činžiakom vlastníkom vedľajšej nehnuteľnosti napriek tomu, že tak robili prakticky štvrť storočie. Niektoré z príspevkov boli ladené takto:

obcan 3. júla 2020, 15:12

Ja dám ešte jeden tip a uvidíme, či sa toho pán Majko chytí.
Parkovisko Mlynárska ulica je už týždeň bez povolenia mesta ohradené, lebo sa tam robí súkromné parkovisko (odstránenie trávnatej plochy). Kúsok z parkovacích miest je súkromné vlastníctvo a časť je mestská. Ale ohradené je celé.
A v podstate to isté je z boku budovy, ale celé na mestskom pozemku. Sanitka parkuje pod prístreškom na mestskom pozemku. Zasa odstránená trávnatá plocha z mestského pozemku. Je tam postavený aj prístrešok. Takže celkom zaujímavé. Sme si rovní a aj rovnejší. Tí rovní čo zateplujú panelák musia platiť mestu za prenájom verejného priestranstva pod lešením, ale pán rovnejší môže odstrániť trávu, postaviť prístrešok a prenajímať mestský majetok bez nájomnej zmluvy (aspoň nie je zverejnená).

Tutu 3. júla 2020, 21:15  Sak on majitel moze secko

V diskusii je obdobných príspevkov viac, no obsah je podobný.

Musíme napísať, že takýto pohľad ľudí nás prekvapil, pretože v článkoch skutočne neberieme ohľad na to, či sa jedná o osobu nám známu alebo priateľsky naklonenú, čo môžu potvrdiť desiatky fyzických osôb ale aj podnikateľov. Neznamená to ale, že bezhlavo a bez zistenia faktov budeme obhajovať záujem, ktorý nie je podložený zákonným nárokom, alebo záujem verejný.

Najskôr sme problematiku s Marcelom Dánim, vlastníkom nehnuteľnosti pred spomenutým činžiakom konzultovali telefonicky a dnes sme sa išli pozrieť priamo na miesto.

Skutočne je páskou ohradená značná časť pozemku za budovou, ktorú podnikateľ vlastní a skutočne na tomto mieste autá ľudí bývajúcich v činžiaku zaparkované neboli. Krátke nahliadnutie do katastrálnej mapy a listu vlastníctva ale stačilo na to, aby sme bez najmenších pochýb mohli skonštatovať, že aj v tomto prípade boli iba nedávne naše predpovede naplnené do bodky.

Jednoducho ďalší vlastník nehnuteľnosti – doteraz verejne prístupného pozemku  svoj majetok začať využívať tak, ako mu to umožňuje Ústava SR a ostatné zákony.

 

Marcel Dáni sa k problematike vyjadril nasledovne:

„Obšírne vyjadrovanie sa k veci považujem za zbytočné. Uvedený majetok vlastnil najskôr môj otec a následne ja. Vedený je na liste vlastníctva č. 898 a to už asi 25 rokov. Je pravdou, že po celú dobu sme nechali na našom pozemku zdarma parkovať kohokoľvek a neriešili sme to. S pozemkom máme ale iné zámery a priestor za budovou onedlho prejde revitalizáciou. Nechcem, aby to vyznelo ironicky, ale ak má záujem niekto z ľudí, ktorí štvrť storočie parkovali svoje autá na mojom pozemku za toto dobrovoľne zaplatiť, môžem mu dať číslo účtu“.

– – –

Postoj podnikateľa – vlastníka nehnuteľnosti je pochopiteľný. Ťažko predpokladať, že obyvatelia okolitých činžiakov budú mať zdarma parkovacie miesta na cudzom pozemku trvale. Skutočne pred každou takouto kritikou je dobré naštudovať si aspoň základné fakty a snažiť sa vžiť do situácie protistrany. Možno si stačí položiť otázku, čo, kto z dotknutých občanov dal inému na 25 rokov do užívania bez nároku na akúkoľvek odplatu.

Pri dnešnej návšteve na mieste nám bolo jasné už na prvý pohľad, že obyvatelia môžu mať hlavne vo večerných hodinách problém zaparkovať svoje autá tak, aby na ne videli. Tlak zo strany občanov ale treba vyvinúť na samosprávu, ktorá ako jediná môže riešiť nedostatok parkovacích miest na verejnom priestranstve a to čo najskôr, pretože bytov a áut v meste pribúda, no verejný priestor, ktorý je možné vyčleniť na parkovanie sa postupne nenávratne míňa.

Predpokladáme, že aj tento článok bude námetom na zamyslenie sa nielen obyvateľom dotknutého činžiaka na Mlynárskej ulici, ale aj ostatných a ľudia si preveria nielen práva k pozemkom, na ktorých dnes parkujú, ale najlepšie aj vlastníctvo pozemkov pod ich činžiakmi. Môže sa totiž stať, že v niektorých prípadoch nevlastnia ani tie.

Aj tento prípad – už druhý v poradí, by mal byť pre poslancov MsZ a vedenie mesta výstrahou a dostatočným námetom, ktorým smerom je nevyhnutné určovať priority rozvoja mesta, pretože opätovne nestojí otázka či príde k ďalším obdobným krokom zo strany vlastníkov pozemkov nateraz využívaných verejnosťou, ale kedy, kde a s akými následkami.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pokiaľ viem, že ľuďom pri asanácii Mlynárskej a Novomestskej ulici boli domy ohodnotené vrátane dvorov a záhrad a vyplatené. Preto tomu nerozumiem, že ako je to možné, že p. Dáni vlastní tento pozemok? Buď si to mesto nepreviedlo na katastri, alebo podnikateľovi ho odpredal? Je to na zamyslenie, ako sa to tu robilo, že ľuďom to zobrali a potom druhí sa k tomu len tak dostali? No čo tu ešte zažijeme?

  2. sa sa ani nečudujem, že si každý začína ohradzovať a spravovať svoje. A ani by som sa nedivil ak by Marcel začal aj prenajímať tú plochu. Veď mesto dáva parkovacie miesta do prenámu jedna radosť /resp. prenajalo čo sa dalo a myslím, že aj nad rámec/ a parkovať je už naozaj problém niekedy aj cez deň a nieto v noci, keď človek jazdí okolo sídliska a všetky voľné miesta sú len práve prenajímané miesta a dosť často sa stáva, že vozidlá ktoré majú svoje X miesta stoja vedľa a ich prenajaté miesta sú volné a čakajú kedy ich rodinný príslušnici prídu na ich druhých-tretích autách. Tak vitajte /nielen/ v Seredi.

  3. Pan Majko, ale išli ste neskoro. Parkovisko bolo 2 týždne ohradne celé a nie len majetok pána Daniho. Plus parkovanie sanitiek. To je mestské. Aspoň tak to tvrdí kataster.

  4. Svätá pravda, všetko im bolo vyplatené, takže tým pádom je to mestské! Odkiaľ zobral list vlastníctva? Možno to bolo ešte za primátora Lehotu, lebo ten bol kseftar jak hovedo! Všetko do kesene pekne! 😂😂😂Mladý Marcel za to nemôže, zdedil, tak má a hotovo!

  5. Naozaj veľmi pekne napísaný článok. Ale je vidieť kto je s kým kamarát lebo dva týždne bolo parkovisko oplotené až po cestu a zrazu sa s tým niečo začne robiť a na fotkách je oplotený už len jeho majetok.

  6. Aj v Šintave pri lodenici sú obcou poukladané panely aj s tabuľkou súkromný pozemok , ktoru však podľa starostky obec neodradila.

  7. Tento akoze pan podnikatel (mimochodom nebyt jeho otca tak ma holu rit) je znamy po celom okoli ako najvacsi zgrlos, za 2centy nie jednu ale dve diery by si dal vyvrtat do kolena. Opytajte sa jeho zamestnancov, min mzda, ziadne stravne listky, a vyplaty este do papierovych vrecusok ako za komancov. Ani sa necudujme ze si ohradil udajne jeho pozemok, ale pravda je ze 2tyzdne mal neopravnene ohradene cele to parkovisko, cize branil nezakonne ludom uzivat mestsky majetok!!! Akym pravom? Bude za to potrestany?.. a jedna rada, ludia zacnite parkovat nie popri bytovke, ale oproti,, popri jeho pozemku

  8. Ako je už v prvom komentári spomínané, že boli asanované obe ulice a časť námestia. Čo boli domy, záhrady a dvory boli vyplatené hoci symbolickou sumou, ale boli. A cesta a chodníky patrili mestu. Tak potom neviem, akým spôsobom sa p. Dáni dostal k mestskému pozemku? Alebo už vtedy na katastri sa diali veci? Asi má v tom niekto prsty.

  9. namiesto toho aby ste tu vypisovali nezmysli treba ist na mesto a riesit to tam. Nech Vam navrhnu riesenie, pripadne navrhnite ho vy. Chcete parkovat tak sa starajte. Nie cakate na Majka nech vsetko obeha a vybavy. Vsetci ste majstri zo svojej obyvacky, ale aby ste sa dali dokopy a isli na mesto riesit vec to nie.

  10. Musím sa smiať nad nestrannosťou článku. Parkovisko bolo ohradené celé, ale pár minút predtým ako pán Majko dopil kávičku s p. Dánim, tak sa páska záhadne posunula na jeho pozemok. To, že či je to jeho pozemok sa nikto nehádal. Bolo povedané, že ohradil aj mestský. To je napísané aj v článku v tom komente. Kľudne si ho pán Dáni môže ohradiť pokiaľ je to jeho. Ale nemôže ohradiť to čo je mestské. Taktiež nemôže bez povolenia vykonávať odstránenie trávnatej plochy (on to vykonal, lebo stavebný odbor v deň úpravy o ničom nevedel).

    A EŠTE TOTO SPRAVIL AJ NA BOKU BUDOVY – PRENAJÍMA MESTSKÝ POZEMOK. ODSTRÁNIL TRÁVNATÚ PLOCHU A POSTAVIL PRÍSTREŠOK. Pán Majko prejdite sa na opačnú stranu miesta, kde ste spolu pili kávu a spravte fotku ako je tam postavený prístrešok, kde parkuje sanitka a autá sanitárov a ničia mestský chodník (keďže sa tam musia točiť) a aj mestskú zeleň (keďže tam parkujú).

    Netreba stále písať články, že za to môže mesto. Áno mesto za to môže, keď je upozornené a nekoná. Ale pokiaľ o niečom neviem, tak nemôžem ani konať. Dúfam, že toto číta pani z mestského úradu zodpovedná za majetok mesta a príde sa na to pozrieť.

  11. Tiež ohradil svoj pozemok , lebo nemôže stavať ako p. B, ktorí ohradil park vo vnutrobloku. Takto začali stavebnici vydierať mesto, aby dostali stavebné povolenie.

  12. Toto sú už len žabomyšie vojny… Mal a nemal… Moze a nemôže…. Chcel by som vidieť každého z Vás, resp.z nás, či by len tak nechal parkovať na svojom pozemku 25r ľudí zadarmo… No to by som chcel vidieť toho dementa. A pokiaľ je mi známe, každý platí dane mestu za nehnuteľnosť…. Takže ja zaplatím mestu dane a vy si tu parkuje zadarmo!!! Skúste sa niekto postaviť na parkovacie miesto za ktoré si niekto platí mestu…to sa môže?? To vlastníkovi nebude vadiť?? Okamžite na Vás zavolajú predstavitelov zákona a pekne to cvaknete… Takže o com sa bavíme?? Ze Dáni pije s Majkom kávu?? No nech pijú keď nato majú a vedia spolu sedieť pri stole… Niektorí tu píšete fakt nezmysly… Vlez v USA niekomu na jeho pozemok…vies co Ta čaká. To by malo byt už aj tu. Tu plati: co je tvoje je aj moje! A co je moje, do toho Vás nič… Pekný deň.

  13. LG stále si to nepochopil.
    Celý článok je napísaný tak, aby očistil p. Dániho. Nie je nestranný. Nie je to novinárčina, ale PR.
    Bod. 1
    Keby p. Majko išiel robiť fotky o hodinu skôr, tak by bolo ohradené celé parkovisko, nie ako je na fotkách. Mimochodom na vykonávanie stavebných zmien aj na svojom pozemku je nutné spraviť na stavebnom úrade minimálne ohlášku, kde sa úrad vyjadrí a následne môže stavebník konať. Toto nebolo dodržané.
    Bod 2.
    Otvor si stránku http://www.zbgis.sk. Nájdi si Sereď. Prepni si zo základnej mapy na kataster nehnuteľností. Priblíž si spomínanú budovu a pozri si z východnej strany komu patrí pozemok medzi činžiakom Novomestská 34 a budovou p. Dániho. Zistíš, že majiteľom spomínaného pozemku je mesto Sereď. Na tomto pozemku bola odstránená trávnatá plocha a taktiež postavený prístrešok. Tento pozemok je prenajímaný tretej osobe p. Dánim. Na stránke mesta nie je zverejnená nájomná zmluva, takže buď pochybilo mesto, alebo neexistuje.

  14. Len skúšajte trpezlivosť pána Majka a vykašle sa na nás občanov!!!Ako môžete písať takéto bludy?On niekde mešká???Čo ste vykonali vy anonymy za počítačmi???Veď pán Majko tam nebýva.Ste hrdinovia len za počítačom!!!

  15. Máte pravdu pán Majko tam nebýva ale upozornený na tuto situáciu bol ešte 7.7.2020 čo bolo pred týždňom a nakoľko chcel k tomu podklady čo je zvláštne lebo veď podklady by si mal zistiť novinár sám. A 12.7.2020 mu podľa príspevku tu na stránke aj niekto k tomu poslal podklady a článok uverejnil až dnes. Je to veľmi zvláštne keď to porovnám s tým čo sa tu v Seredi dnes udialo tak článok bol uverejnený okamžite…

  16. nie je to tu nejako zavádzajúce.. autá neparkovali 25 rokov na súkromnom pozemku, ale na mestskom!!!!!!!!! súkromný pozemok bola iba tráva a tam sa neparkovalo!!!!!! teraz sa súkromný pozemok zaviezol makadamom.
    ak ide p.Dáni stavať tam 5 podlažnú budovu, tak nech si parkovacie miesta postaví na jednom podlaží.

  17. Dúfam, že mu to mesto nepovolí. To už by bolo dosť cez čiaru postaviť 5-poschodovú budovu pár metrov od činžiaku.

  18. Keď sa ozval, rýpete do Majka.
    Prečo sa nikto neozval pred rokom, 2týždňami?pokiaľ som si parkoval zadara-a je jedno komu to patrí-tak mi to je jedno a neriešim.
    A teraz? Dajte návrhy.
    Ps. Rozumné

  19. Nechajte podnikateľov nech si kúpia cesty, chodníky, pozemky, križovatky, parky, námestia a nech si to všetko ohradia.

  20. Enem tak na úvahu-na Čepenskej je asfaltový chodník aj väčšina zeleného pásu majetkom rodinných domov v užívaní mesta.
    (oslobodené od daní)
    Môžu si to ohradiť?

  21. Vsetci co v noci parkuju na mestskych pozemkoch a parkoviskach by mali mestu nieco platit. A to preto aby mesto malo dostatok financii na vystavbu dalsich parkovist prave pre vas co nemate kde parkovat

  22. pre: obyvateľ
    Plne s vami súhlasím. Čo majú garáže aj vo vlastnom dvore musia platiť dane. Prečo teda by nemali platiť aj tí, čo parkujú na parkoviskách, alebo hoci kde, čím ničia cesty, chodníky, kde pomaly chodci nemajú kade prechádzať. Na opravu prispievame všetci, aj čo auto nemajú. Niektorí aj služobné. Pri detskom domove, na chodníku popri ceste je vyznačené na parkovanie. Celý chodník je taký úzky, že keď sú tam zaparkované autá, vozíčkar by po chodníku neprešiel. Stoja tam aj veľké autá, že na prechode pre chodcov nevidíte na cestu, či ide niečo. Zbadáte, až keď ste v polovici cesty. Pred našim domom, kľudne zatiahne auto do zeleného pásu, alebo nám blokujú prístup ku kontajnerom. Je to bieda.

  23. Hrdinovia čo píšu, že Miloš hneď nereagoval, tak prečo ste nenapísali tento článok vy? Jáj, to by ste museli vyjsť z anonymity.

  24. pre: obyvateľ
    Tá predstava o nekonečnom budovaní parkovísk je v dnešnej dobe už scestná, naopak, ešte existujúce zelené plochy treba zveľaďovať a rozširovať.
    Viete, čím viac parkovísk vybudujete, tým viac áut tam bude stáť. A bude to na úkor kvality života obyvateľov.
    Je potrebné zmeniť zmýšľanie a už včera bolo neskoro.

  25. pre: Erik
    Plne s vašim komentárom súhlasím, lebo všetko sa podriaďuje potrebe parkovacích miest na úkor človeka. Veď naši politici ekonomiku stavajú na výkonoch automobiliek a o ostatné nezáujem. Z našej zemeguli bude mesačná krajina, všetko zabetónované. Človek – najväčší nepriateľ prírody. Aj naše Tatry ako už teraz vyzerajú a ako ešte len budú vyzerať.

  26. názor, Tatry už dávno nie sú naše ale bohatých chlapcov z J&T, Penty a iných developerských spolkov. Ale máš pravdu s tým, že ako vyzerajú a ako budú zastavané. Bohužiaľ.

  27. pre: 30,126 C v tieni
    Je tu vlastne ešte niečo naše? Asi len ten darček od našej vlády, ten dlh, ktorý len tak niekto nesplatí.

  28. Erik zijeme v realite nie v naivite a sne. Toto je konzumna spolocnost ktora sa neda zastavit. Ked sa nebudu budovat parkoviska tak auta si budete parkovat kde? Tie auta budu pribudat lebo je to potreba tohoto uhehaneho zivota. A ked nebudu pribudat parkoviska tak budu parkovat na chodnikoch a kade tade a to tak ze nebudete mat ani kade chodit. Cesta je jedine cez zatravnene nove parkovacie plochy. Ale nie z asfaltu ci betonu. A za to treba platit aby vam ich bolo z coho robit.

  29. zatravnene parkoviska , teda zatravnovacie tvarnice, nepovoli okres.urad zivotneho prostredia. Parkovisko musi byt vyspadovane a voda zvedena do vpusti s ORL vlozkou… cize tak.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img