ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Hrdosť na vlastný pôvod a históriu získame až pri zápase o ne. Reportáž z Macedónskeho Skopje

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Všimli ste si, kedy sú Slováci hrdí na štátne symboly? Pri hokeji. Vtedy sú si krásne baby schopné tváričky pomaľovať vo farbách trikolóry s výrazným štátnym znakom, na autá vyvesiť štátne vlajky a nimi obaliť aj spätné zrkadlá. Hrdé výkriky Slováci do toho a hymnu počuť z každého pubu a reštaurácie, kde zrazu utíchajú večné debaty o politike, svetovom mieri a ohováračky susedy, kolegýň v robote či svojho šéfa. Aj to ale len do momentu, kedy sa nášmu tímu prestane dariť. Následne vlajky na tvári mení každodenný make up, vlajky z okien áut ošľahané vetrom idú do kufra a každovečerné hromadné pozeranie hokejových zápasov strieda pohárik a bežné krčmové reči.

Drvivá väčšina našej populácie ani len netuší, ako neskutočne dobre žijeme a akým šťastím je, že symboly sú skutočne symbolmi a nie deliacimi čiarami medzi inou kultúrou, náboženstvom a zvykmi.

Stačí ísť o niečo južnejšie, napríklad do Severného Macedónska. Hlavné mesto krajiny Skopje macedon. Скопје je už na prvý pohľad rozdelené na dve časti – moslimskú, kde nájdete typické predajničky zlata, kebabu, príjemné kaviarničky s tureckou kávou či silným čiernym čajom podávaným v typických pohárikoch vrátane typickej obsluhy.

Prechádzka v uličkách moslimskej štvrte Skopje končí mostom, na začiatku ktorého stojí súsošie Cirila a Metoda. Za ich chrbátom je „Európske“ Skopje, kde sa návštevník síti rovnako ako v Prahe, Viedni či Budapešti.

Na mestom na kopci je z diaľky viditeľný kríž. Ku krížu sa návštevník dostane lanovkou a tento monument je symbolom mesta aj v noci, kedy je skutočne viditeľne nasvietený.

Skopje je mestom sôch a pamätníkov. Významným miestom ktoré pri návšteve mesta určite neobídite, je múzeum Matky Terezy.

Ide o štýlovú budovu v centre mesta pri pešej zóne, do ktorého je vstup voľný (informácia z roku 2014 a 2017) a nájdete v ňom originálne pamiatky na Matku Terezu, jej osobné veci, korešpondenciu a pod. V kaplnke je možné absolvovať bohoslužbu a v obchodíku v dolnej časti budovy pod múzeom si môžete zakúpiť suveníry, ktorých je v ponuke naozaj široký výber.

Reportáž z múzea Matky Terezy nájdete tu:http://www.naexpediciu.sk/clanky/expedicia-balkan-2014-3-cast-macedonia-v-zemi-matky-terezy-1/

Mesto Skopje je ako stvorené na návštevu a strávenie výborného predĺženého víkendu, či časti prázdnin pre dvojicu, ale aj rodinu. Príjemné ceny v kaviarňach, obchodoch a hoteloch nezrujinujú peňaženku ani študentom samozrejme za predpokladu, že nemajú potrebu bývať maximálne luxusne a netúžia po selfíčkach v najluxusnejších reštauráciách.

Ako som uviedol už na začiatku, mesto Skopje práve sochami Cirila a Metoda, ako aj monumentálnym krížom nad mestom sa snaží symbolikou ukázať, kam kultúrne a nábožensky jeho veľká časť patrí.

Zo Skopje prinášame fotoreportáž zloženú z dvoch našich návštev a to z leta roku 2014 a následne zimy roku 2017.

Reportáž z Expedície Balkán 2014 a letnej návštevy Skopje nájdete tu:

http://www.naexpediciu.sk/clanky/expedicia-balkan-2014-3-cast-macedonia-v-zemi-matky-terezy-1/

Reportáž zo zimnej návštevy Skopje:

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Miloš, nemáš tak celkom pravdu. Veľa Slovákov je hrdých na svojich predkov a nato, čo Slováci dokázali vo svete. Lenže napíš to a ja ti ručím zato, že ťa kadejakí „študovaní“ mudrlanti roznesú a miesto patriotizmu sa dočkáš blbých urážok o tom, aký si nacionalista, extrémista a iný ista. A prečo? Lebo vo svete je teraz módna vlna debility.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img