ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Zmeny pri príchode zo zahraničia a pri organizovaní hromadných podujatí

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ÚVZ SR |MM| Po zhodnotení epidemiologickej situácie na území Slovenskej republiky a v zahraničí sa Úrad verejného zdravotníctva SR a odborné konzílium rozhodli pristúpiť k nasledovným zmenám od pondelka 6. júla 2020:

KRAJINY
V zozname menej rizikových krajín sa už nebudú nachádzať Bulharsko a Čierna Hora. Zároveň sa tento zoznam rozšíri o Holandsko, Belgicko, Španielsko, Francúzsko, Taliansko a Írsko. Z krajín mimo Európskej únie sú to Austrália, Nový Zéland, Japonsko, Južná Kórea a Čína.

Informácia pre dovolenkárov: Osoby, ktoré prídu z Bulharska a Čiernej Hory od pondelka 6. júla 2020, sa musia prihlásiť na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý im pomôže zorientovať sa v situácii, oboznámi ich s pravidlami domácej izolácie a zmanažuje testovanie na ochorenie COVID-19 (hradené štátom), ktoré je potrebné podstúpiť najskôr na piaty deň po príchode do SR.

Od pondelka 6. júla už osoby prichádzajúce z viac rizikových krajín (v zmysle zoznamu v opatrení ÚVZ SR) nebudú musieť predkladať výsledky testu na ochorenie COVID-19 regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

Poznámka: Zoznam menej rizikových krajín bude odborné konzílium prehodnocovať pravidelne približne v dvojtýždňových intervaloch. Odporúčame preto sledovať aktuálne platné opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR na stránke www.uvzsr.sk.

Hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre epidemiológiu Mária Štefkovičová: „Odporúčame, aby ľudia zvážili nevyhnutnosť cestovania do zahraničia a premysleli si, či je nevyhnutné brať so sebou deti, resp. príbuzných, ktorí patria do rizikovej skupiny obyvateľstva. Vhodné je minimalizovať cestovanie len na nutné služobné cesty a kontakty s rodinou.“

Hlavný hygienik SR Ján Mikas: „V prípade ľudí vracajúcich sa zo zahraničia je potrebné riadiť sa aktuálne platnými opatreniami Úradu verejného zdravotníctva SR. Ak sa u osôb po návrate zo zahraničia, bez ohľadu na to, z ktorej krajiny prišli, prejavia príznaky respiračného ochorenia, je potrebné telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a oboznámiť ho s cestovateľskou anamnézou. Lekár následne určí ďalší postup diagnostiky a liečby. To isté platí aj pre osoby, u ktorých sa objavia príznaky respiračného ochorenia a vedia, že boli v kontakte s osobou, ktorá prišla zo zahraničia.“

Úrad verejného zdravotníctva SR a odborné konzílium pripomínajú, že pandémia ochorenia COVID-19 pretrváva, preto je stále potrebné správať sa zodpovedne a dbať na účinné hygienické opatrenia, ako je dôkladné umývanie rúk, sociálny dištanc od cudzích osôb, respiračná hygiena, nosenie rúšok v interiéroch, v preplnených priestoroch, vo verejnej hromadnej doprave, na hromadných podujatiach a podobne.

ŠTATISTIKY
Od 8. júna 2020 evidujeme na Slovensku 132 pozitívnych osôb. Z nich 63 prípadov bolo importovaných zo zahraničia. Celkovo 42 prípadov prišlo z viac rizikových krajín (Ukrajina 14x, Spojené kráľovstvo 14x, Saudská Arábia 5x, Spojené arabské emiráty 1x, Macedónsko 3x, Švédsko 3x, Taliansko 1x, Francúzsko 1x). Z menej rizikových krajín to bolo 21 prípadov (Česko 17x, Nemecko 3x a Rumunsko 1x).

HROMADNÉ PODUJATIA
Od pondelka 6. júla 2020 sa zmenia aj pravidlá pri organizovaní hromadných podujatí, kde bude šachovnicové sedenie nahradené sedením v každom druhom rade (jednoduchšia kontrola plnenia opatrenia zo strany organizátorov podujatia).

Hromadné podujatia nad 1000 ľudí bude možné organizovať aj v prípadoch bez fixného sedenia účastníkov. V interiéroch bude platiť obmedzenie 1 návštevník na 10 štvorcových metrov a v exteriéri jeden návštevník na 5 štvorcových metrov. Plocha má byť rozdelená na sektory, pričom v jednom sektore bude môcť byť najviac 1000 ľudí v jednom okamihu. Predaj vstupeniek bude možný iba online.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas: „Odporúčam občanom, aby zvážili, či sa hromadných podujatí zúčastnia a ak áno, za akých podmienok. V prípade účasti je potrebné riadiť sa nastavenými protiepidemickými opatreniami, ktoré majú za cieľ zamedziť šíreniu ochorenia COVID-19. Treba myslieť na to, že na hromadných podujatiach sa stretáva veľký počet navzájom neznámych osôb. Pri takýchto podujatiach je vždy zvýšené riziko nákazy a jeho rýchle šírenie do domovov účastníkov. Aj na Slovensku sa v úvode prvej vlny vyskytlo viacero ochorení, ktoré vznikli na hromadných podujatiach v zahraničí a naši občania takto priniesli infekciu na Slovensko.“

Ak prax opakovane ukáže, že organizátori podujatí nedokážu zabezpečiť dodržiavanie opatrení, odborné konzílium pristúpi k ich prehodnoteniu, respektíve sprísneniu.

Úrad verejného zdravotníctva SR aktuálne pracuje na bližšej špecifikácii opatrení, s ich definitívnym znením bude verejnosť oboznámená v priebehu piatka 3. júla 2020.

https://www.ta3.com/…/tb-i-matovica-po-rokovani-konzilia-od…

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. v tebe Igorko sa už nevyzná nikto..atmosfera na futbale ty vadi..ale za 2 tyždne chces par festivalov povoliť..a co mysliš ze na tom festivale budu vsetci od seba 2 m?.. Dovolenkari s Bulharska sa zas do pondelka musia vratit lebo v utorok idu do karantény..aj uvažuješ aj s tvojim Mikasom čo tu páchate? Alebo vám toto vyhovuje?

  2. Na Chorvátsko zabudli?

    Tamtí môžu, hentí nemôžu, na futbale nie, v Kauflande pri zelenine áno… Kam na tie kombinácie aj chodia?

  3. To fakt chcete, aby stále pred kamerami búchal papiermi o pult a utekal z tlačoviek? Ako chcete aby riadne rozhodoval, keď večer nevie, čo povedal ráno a čo na obed. V tom je umenie vládnuť. Dokedy?

  4. Našiel si narýchlo celonárodný problém „fanúšikov v Dunajskej Strede“ kde robí 3 tlačovky denne na túto tému. Ale keď sa prevalilo že Kollár je plagiator tak bol schovaný ako voš. #Matovič kryje podvodníkov

  5. A ekonomika kedy príde na rad? Máme nejakú víziu o riadení štátu alebo vždy si vystačíme s nejakou kauzou, ktorá vypláva na povrch? Ľudia serú na vaše potraty, diplomovky a návštevy štadiónov.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img