ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Minister pôdohospodárstva Mičovský na návšteve seredského cukrovaru

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Minister pôdohospodárstva SR Ján Mičovský dňa 30. júna navštívil seredský cukrovar, aby poklepal základný kameň novej teplárne. Spolu s ministrom cukrovar navštívil aj predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Seredský cukrovar novú tepláreň postaví za 6,7 mil. eur a to bez finančnej podpory štátu či eurofondov. Podľa konateľa spoločnosti Adriána Šedivého, by mala fungovať už v roku 2021.

Nový energetický zdroj bude namiesto hnedouhoľného prachu využívať zemný plyn a bioplyn a bude spĺňať najprísnejšie štandardy emisií oxidu uhličitého a síry. Stará kotolňa bola uvedená do prevádzky ešte v roku 1962 a stojí v bývalej Niklovej huti. Táto kotolňa už nespĺňa štandardy, ktoré vyžaduje nová udržateľná potravinárska výroba cukru a dostala povolenie na fungovanie už iba na posledné dve kampane.

Ako povedal konateľ spoločnosti A.Šedivý cukor sa v Seredi vyrába nepretržite 112 rokov. Súčasný majiteľ rakúska, priemyselná spoločnosť Agrana, sa rozhodol zvyšovať postupnými krokmi kapacitu závodu. „Pred 15 rokmi sme mali kapacitu zhruba polovičnú,“ uviedol. Zlepšila sa technologická úroveň výroby a hygienické štandardy, znižovanie prevádzkových nákladov je podľa neho hlavným predpokladom konkurencieschopnosti, a na ten účel má nová kotolňa slúžiť. „Úspešne sme zvládli reštrukturalizačný proces v cukrovarníctve, táto investícia je rozhodujúcim míľnikom cukrovaru,“ dodal.

Minister Mičovský je presvedčený, že musíme vyrábať nielen kvalitné potraviny, ale vyrábať ich musíme aj v kvalitnom prostredí. „ Tento dnešný počin, ktorý je bez podpory štátu je ocenenia hodným produktom rozmýšľania ľudí takpovediac dopredu, ktorí vidia, že musíme základným spôsobom meniť náš vzťah ku krajine.“ dodal minister.

Mesto Sereď desiatky rokov trpí znečisteným ovzduším. Seredský cukrovar zelenšou výrobou cukru prispeje k čistejšiemu životnému prostrediu obyvateľov regiónu: .„Je dobré, že ste išli do zelenších a efektívnejších projektov, pretože budujete budúcnosť tejto fabriky, mesta Sereď a širšieho okolia.“ povedal predseda TTSK Jozef Viskupič a dodáva: „ Spolupráca medzi susediacim objektom Niklovky, ktorý dodnes energeticky živí túto fabriku sa ukončí a nebude sa ďalej spaľovať hnedouhoľný prach.“

Na záver predseda župy poďakoval vedeniu podniku a investorovi, že sa táto zelená investícia objavila a možno aj zachránila tento cukrovar v našom regióne.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img