ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Dobro detí oddelených rodičov na prvom mieste

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR |MM| Sociálna a rodinná politika je jednou z principiálnych priorít ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka. Dobro detí musí byť na prvom mieste. Minister Krajniak sa na spoločnom rokovaní dohodol na spolupráci so zástupcami rodičov, ktorí upozorňujú na nespravodlivé rozhodovanie ohľadom rodičovských práv v prípade pridelenia dieťaťa do starostlivosti jedného z rodičov.

Dnes sa na pôde rezortu práce uskutočnilo stretnutie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milana Krajniaka a  ministerky spravodlivosti  SR Márie Kolíkovej s rodičmi, ktorí dlhodobo upozorňujú na problémy súvisiace s rovnocenným dodržiavaním rodičovským práv v prípade pridelenia dieťaťa do starostlivosti jedného z rodičov.

Rodičia, ktorí pred týždňom protestovali pred oboma ministerstvami a upozorňovali na niektoré sporné rozhodovania v súvislosti so starostlivosťou o deti či nerešpektovanie rozsudkov jedným z rodičov, predostreli obidvom ministrom svoje požiadavky a možné riešenia.

Rodina má byť spolu. Ak nastane nešťastie, že nevedia ostať v jednom celku, dieťa by tým malo trpieť podľa možnosti čo najmenej a nesmie sa stať rukojemníkom kohokoľvek z rodičov. Je mi veľmi ľúto, keď rodičia po rozchode nevedia priateľsky usporiadať svoj vzťah tak, aby sa obaja mohli stretávať s deťmi. Považujem za veľmi nefér, ak niektorí rodičia bránia tomu druhému stretávať sa s vlastným dieťaťom – je to veľká ľudská tragédia. Všetky takéto podnety priebežne prešetrujeme a ak zistíme pochybenie, vyvodzujeme zodpovednosť,“ uviedol minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

  1. Krajniak sa dohodol s nespokojnými rodičmi na systematickej spolupráci, ktorej zámerom je prispieť ku skutočnému zlepšeniu podmienok a dodržiavania rodičovských práv. „Chceme spolupracovať nielen pri zmene legislatívy v oblasti sporov o deti, ale aj v oblasti rozhodovania a fungovania úradov práce, sociálnych vecí a rodiny a tiež pri príprave metodiky zavádzania legislatívy do praxe,“ uviedol minister Krajniak.

V prípade, ak existujú podozrenia o niektorých rozhodnutiach niektorých pracovníkov úradov, ministerstvo ich preverí aj do minulosti. „Ďalej pripravíme štatistiku alebo analytický materiál o tom, ako úrady v minulosti rozhodovali v prípadoch, kde bol spor o deti alebo problém v rodine.  Aby sme vedeli posúdiť a v budúcnosti nastavením systému napríklad aj predísť rozhodnutiam, ktoré by mohli mať škodlivý účinok,“ vyratúva opatrenia minister.

Ministerstvo tiež vyčlenilo odborných pracovníkov, generálne riaditeľky za sekciu rodiny a sekciu sociálnej pomoci,   ktoré budú rokovať s nespokojnými rodičmi zastúpenými v občianskych združeniach a organizáciách. Vypočujú si ich návrhy, podnety a skúsenosti z praxe. „Koncom septembra rezort vyhodnotí ako táto spolupráca fungovala a ako bude pokračovať ďalej,“ doplnil minister M. Krajniak.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img