ISSN 1337-8481

streda, 17. apríla, 2024

Slovensko má po sto dňoch o čosi lepšie školstvo

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŠVVaŠ SR |MM|  Otvorenie učebnicového trhu, historicky prvé rozhodnutie ministerstva školstva v rómskom jazyku či novela zákona o financovaní športu. Novému vedeniu ministerstva školstva sa podarilo už počas prvých sto dní od nástupu do úradu presadiť viaceré dôležité zmeny.

Presadenie týchto opatrení je o to pozitívnejšie, že ich ministerstvo pripravovalo súbežne s opatreniami na ochranu pred pandémiou koronavírusu či vyrovnávanie sa s jej dopadmi. „Dokázali sme za nula euro v priebehu štyroch dní spustiť portál Učíme na diaľku, ktorý bol naozaj nápomocný, pretože zjednotil informácie a databázy, ktoré využívali učitelia a odpovedať na ich otázky,“ pripomenul prvé kroky v rezorte minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling na tlačovom brífingu.

Vďaka ďalším realizovaným zmenám si základné školy už toto leto môžu vyberať prvé učebnice slobodne, čím sa Slovensko zaradilo medzi moderné krajiny Európskej únie s otvoreným učebnicovým trhom. Ministerstvo vyčlenilo na príspevok pre školy na učebnice historicky najvyššiu sumu 11,4 milióna eur. Zároveň rokuje s ministerstvom financií o uvoľnení ďalších financií na tento účel.

Tím pod vedením štátneho tajomníka Ľudovíta Paulisa opäť rozbehol zamrznutý projekt premeny Slovenskej akadémie vied na verejnoprávne inštitúcie, ktorá umožní vedcom lepšiu spoluprácu s biznis sektorom. Štátna tajomníčka Monika Filipová pracuje na odvrátení hroziacej žaloby Európskej komisie pre segregáciu Rómov, ktorú rezort zdedil po predošlých vládach. Štátny tajomník pre šport Ivan Husár a jeho kolegovia pripravili pre športovcov výzvy, v rámci ktorých sa môžu uchádzať o 1,7 milióna eur na organizáciu športových podujatí. Tie museli byť dlhé mesiace odkladané z dôvodu prevencie a ochrany pred koronavírusom.

Okrem už dosiahnutých cieľov ministerstvo školstva pracuje na novom zákone o vysokých školách, plánuje rozširovať otvorený učebnicový trh na vyššie ročníky škôl, pripravuje úpravu zákona o športe a ďalšie legislatívne zmeny školského zákona, ktoré vychádzajú z potrieb praxe a škôl.

 

„Viete, že sme veľmi ambiciózni a ja otvorene hovorím o zmenách, ktoré by mali nastať v rámci vysokých škôl, ale musíme to zodpovedne priniesť, aby sme opäť o pol roka nemenili zákon, takže v prvom kvartáli roku 2021 budeme prinášať nový zákon o vysokých školách,“ podčiarkol minister B. Gröhling.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Z akych vyledkov prisli k uvedenemu zaveru?
    Ved sa NEUCILO.
    . . .papier znesie vsetko a reciciky recicicky …tie im hadam niekto aj zozerie.

  2. tato vlada padne tazko na papulu a mi s nou.banda zasratych amaterov podvodnikov a blaznov.a ako budu tie knihy kontrolovane ci su kvalitne,ci splnaju aspon europsky standart,hoci aky trulo napise nekvalitnu knihu, skoly v okrese si ju objednaju a ucitelia budu podla knihy ucit nezmysly,hlavne ,ze je sloboda rozhodovania to je to najdolezitejsie ,co tam po kvalite.

  3. A zajtra bude vyhlásenie ako nám za 100 dní sa zlepšila ekonomika.
    Nastáva tu Demagógia väčšia ako v 80tom

  4. Dajte mi do ruky médiá a ja vám z národa urobím stádo svíň !
    Joseph Goebbels

    Presne toto s nami robia dnešní politici.
    Pre menej znalých : J.Goebbels bol minister propagandy u Hitlera…

  5. „..základné školy si už toto leto môžu vyberať prvé učebnice slobodne,..“

    Akú históriu sa budú učiť deti na ZŠ v okolí DS, južných obcí GA či KN a čo v takom Svidníku, Humennom alebo na Orave? To už naozaj sa zavádza vo vzdelávaní detí riadený chaos?
    Odpoviem: asi áno, keď ministrom sa stal kaderník s obuvníckou priemyslovkou!

  6. Dopadne to úplne zle.
    Na južnom slovensku, teda tí čo sa bijú do pŕs že sú maďari, tak tí si vyberú samozrejme maďarske. Jóži Beréňi v tom určite pomôže a pán premierér aby mal pokoj od tlaku menšiny, tak mu odklepne autonómiu. (?)

    Školstvo by malo byť jednotné. To čo sa učí na západe tak to bude aj na východe. Bez rozdielu. Tématické bloky podľa časovej schémy, aby ten čo sa (napr.) presťahuje z východu na západ, aby plynule prešiel v študijnom programe daného učiva.

    Ale „náš kaderník“ chce vytvoriť novú „vizáž“? Ak sa nepodarí – vlasy dorastú. Či nie?
    Raz som čítal, že dub rastie sto rokov, ale tekvica len jeden mesiac.
    A za ten mesiac – koľko tekvíc bude na slovensku?

    Pán minister – preber sa zo sna, daj si okuliare zozadu na uši. Ale bolo by lepšie, keby si si tie okuliare nasadil na oči a lepšie sa pozeral!

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img