ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

100 dní ministra vnútra Romana Mikulca v úrade

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM| Pred voľbami nikto ani len netušil aká veľká výzva bude pred novou vládou stáť. Musím povedať, že prvé dni v úrade a s pandémiou koronavírusu v pätách to nebolo nič príjemné, ale bola to moja najväčšia profesionálna výzva. V krízových štáboch som spolu s kolegami strávil desiatky hodín pri práci na opatreniach, vďaka ktorým sme ako krajina dosiahli tak výborné výsledky v boji s koronavírusom. Napokon, za všetko hovoria samotné čísla, v prevádzke sme mali 65 karanténnych centier po celom Slovensku, ktorých bránami prešlo 23 600 ľudí. Napríklad, zariadenie v Gabčíkove som navštívil osobne a informoval som sa o situácii, čo všetko vieme zlepšiť pre občanov umiestnených v tomto a iných zariadeniach. Rovnako som sa zaujímal o pracovníkov, ktorí sa o repatriantov starali. Pre repatriantov sme spolu s predsedom vlády Igorom Matovičom otvorili zariadenie NRSR v Častej – Papierničke. Pre informovanie verejnosti sme na vnútre zriadili dve infolinky a e-mailovú schránku, kde mohli občania posielať otázky, ponuky pomoci alebo podnety pre rokovanie ústredného krízového štábu. Na obsluhe infoliniek sa striedalo 20 zamestnancov, ktorí vybavili priemerne 200 hovorov denne, pričom doteraz sme zaznamenali spolu približne 19 000 telefonátov a  vyše 5 000 e-mailov. Samotní hasiči vykonali 24 500 odberov vzoriek v rámci celého Slovenska a rozvážali ich na pracoviská úradov verejného zdravotníctva.

Nie je však všetko len o korone, musíme hľadieť aj do budúcnosti a snažiť sa napĺňať naše ciele, ktoré sme si pred voľbami stanovili. Jasne počítame s väčšou transparentnosťou pri procesoch, ktoré vnútro zabezpečuje a riadi. Teraz po upokojení a úspešnom zvládnutí koronavírusu sa chcem sústrediť na to, ako asi by mal vyzerať Policajný zbor v roku 2024. Na základe stanoveného konceptu potom plánujem robiť ďalšie kroky z hľadiska štrukturálnych, legislatívnych, personálnych zmien, ale aj fungovania inšpekcie.

Pripravujeme aj novelu zákona, ktorá umožní občanom Slovenskej republiky, aby nadobudli aj občianstvo iného štátu. Chcem reagovať na podnety občanov, ktorí sa odsťahovali, alebo im bolo odoprené občianstvo a chceli by ho získať späť. Plánujem predstaviť taký spôsob, ktorý bude čo najviac zohľadňovať skúsenosti z reálneho života.

Práca a možnosti zlepšovať rezort vnútra ďaleko presahujú jedno volebné obdobie, napriek tomu som si dal osobný záväzok zoznámiť sa v čo najväčšej možnej miere s rezortnými kolegami, ktorí pracujú naprieč celým Slovenskom, aby som vedel lepšie porozumieť ich potrebám, ktoré vychádzajú z reálnej praxe a boli dlhodobo ignorované.

Z tohto dôvodu robím v rámci svojho pracovného programu pravidelné výjazdy po Slovensku. Doteraz som navštívil kolegov z Malaciek, Gabčíkova, Bratislavy, Trenčína, Žiliny, Martina, Liptovského Mikuláša, Ružomberka, Banskej Bystrice, Donovál, Starého Smokovca, Krompách, Košíc a Sobraniec. Stretol som stovky skvelých zamestnancov z radov policajtov, hasičov, horských záchranárov, klientskych centier, Leteckého útvaru MV SR, dobrovoľných hasičov, ale i zdravotníkov a dobrovoľníkov v karanténnych centrách, ktorí sú poctiví, zapálení pre svoju prácu, a ktorí chcú túto krajinu posúvať dopredu.

Na ministerstve okrem iných povinností dbám aj na personálne obsadenie jednotlivých postov, zmeny boli v uplynulých týždňoch výrazné. Prehodnotili sme a zrušili pozíciu hasičského vyslanca v Prahe, k výmene došlo aj na pozíciách generálnych riaditeľov Automobilových opravovní MV SR, nemocnice sv. Michala v Bratislave, prezidenta Hasičského a záchranného zboru a ďalších vyšších rezortných pozíciách. Ak sa vrátim k súčasnosti, tak momentálne vnímam ako ďalšiu veľkú výzvu, zabezpečiť pretavenie našich plánov z programového vyhlásenia vlády do reality, kedy sa pandémia veľmi výrazným spôsobom podpísala na ekonomike tejto krajiny.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Čo tak článok o tom ako Matovič ktorý sa dostal do parlamentu na základe slubov o nulovej tolerancii teraz kryje človeka ktory preukázateľne dostal titul podvodom.

  2. tuna sa nic kriticke na OlaNO neobjavi. Predsa ovecky sa nesmu dozvediet pravdu o ich „skvelom“ premierovi, ktory radsej bude ututlavat vsetky skandali tejto neschopnej vlady, len aby ostal co najdlhsie pri koryte. A pan Majko neni novinar, ktory by na taketo veci poukazal. Bohu zial. Mozno by to spravil pred 10 rokmy, ale teraz uz urcite nie, zmenil sa :(.

  3. Matovič jasne povedal, že neurobí nič, čo by ohrozilo stabilitu tejto koalície. Tento alibistický postoj je horší ako na prvý pohľad vyzerá. Pretože ak sa bude striktne držať tejto zásady, tak koaliční partneri si môžu robiť čo chcú.

  4. Pán Matovič zabudol čo robil ako opozičný?
    Tak sa Igorko zachovaj tak, ako si sa pred voľbami správal. Nemyslím ako šašo, ale tak, ako si svojimi rečami napádal vtedajších koaličných za prešľapy. Skús tento váš koaličný prešľap vyriešiť „čestne, poctivo, transparentne,..“
    Inak vaša koaličná stabilita bude postavená na ho*ne.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img